Laddar annons
Svensken vill åter ha halvtorra viner till allt
19 Sep, 2015
Uppdaterad: 
6 Sep, 2023

Svensken vill åter ha halvtorra viner till allt

Sockret är på snabb frammarsch i Systembolagets viner. Bästsäljarna för både rött, vitt, rosé och mousserande domineras av halvtorra viner. För röda viner var det förr ovanligt med nämnvärt restsocker. Nu är torra röda viner närmast ett undantag. Hur kunde det gå så illa för den svenska vinsmaken?

Man brukar mäta sockerhalten i gram per liter vin. För viner i ordinarie sortiment finns den angiven på Systembolagets hemsida för varje vin. Alla viner innehåller något lite restsocker efter jäsningen. För ett torrt rött vin skall det enligt min mening vara under 3 gram för att få helt godkänt. Om det sedan är 1 eller 2 gram spelar ingen roll. Sådana viner är numera ovanliga bland storsäljarna.

 Dyrare röda sötast

Nu blir det allt mer socker i de röda vinerna och ökningen av sockerhalterna är allra störst lite högre upp i prisklasserna. De 10 mest sålda röda boxarna över 200 kronor/3 liter har numera i genomsnitt 10 gram socker per liter. Värstingen i detta avseende, Doppio Passo Primitivo har 16 gram/l eller ett halvt hekto socker i boxen. Lägst har gamla pålitliga Mauro Primitivo på 5 gram, vilket smakar hyggligt torrt. Bland röda flaskor i prisläget 80-89 kronor ligger medeltalet för bästsäljarna också kring 10 gram. I tio i topp listan är det bara Riojan Navajas Crinza och Roodeberg som ligger på den önskvärda nivån, under 3 gram. Jag tycker att 10 gram direkt förstör ett rött vin till mat. Där ligger numera medeltalet för hela vinförsäljningen av röda viner i måttlig prisklass.

 

De riktigt billiga röda vinerna är fortfarande lite mindre söta. Medeltalet för storsäljarna bland billigare röda boxar (under 200 kronor) är 7 gram med en Gato Negro Cab S under 3 gram. För flaskor under 60 kronor ligger medeltalet ännu på rimliga 4 gram och fyra av tio viner ligger på önskvärda nivåer. För den som är intresserad kan meddelas att det finns många riktigt bra röda viner i alla prislägen som har under 3 gram socker per liter. Men de flesta av dem säljer inte alls lika mycket som de kraftigt uppsötade.

 

Sockret i vinet kan komma från tre källor. Restsocker från druvorna som inte jäst ut till alkohol. Tillsats av druvmust efter jäsningen eller tillsats av vanligt socker. Förr var det nästan enbart restsocker från jäsningen och lite socker kvar. Nu sötas vinerna upp konstgjort till höga nivåer för att tillfredsställa den breda svenska vinsmaken.

Vita (halv)torra viner

För vita viner har det ju i alla tider funnits halvtorra och söta viner, som har sin speciella historia och användning. Men det som vi förr brukade kalla för torra vita viner har numera också blivit allt sötare. För det flesta vita viner är det också lämpligt med en sockerhalt på under 3 gram. De vita (torra) bästsäljarna i prisläget 80-90 kronor har idag i genomsnitt 6 gram socker. Någon ligger på 10 gram och bara två av tio ligger under 3 gram. För vita (torra) boxar 170-200 kronor är också medeltalet 6 gram med två viner, Il Nostro och Casas Patronales på önskvärda under 3 gram. Lite mindre uppsockrat än för de röda men ändå alldeles för mycket för att flertalet skall passa som hyggliga matviner.

 Proseccon har sötat upp mousserande viner

För mousserande viner är utveckling mot halvtorrt i stället för torrt allra starkast. För 40 år sedan var det halvtorrt som helt dominerade. Med ökat vin och smak intresse blev det en stark utveckling mot torrare bubbel. Nu är det full fart tillbaka mot halvtorrt. En starkt bidragande orsak är att halvtorr ofrisk Prosecco blivit en modedryck. För mousserande viner med ordentlig syra (vilket de skall ha för att ge den fräschör som är själva kvintessensen med mousserande torra viner) är det inget fel att ha lite högre sockerhalt. Ca 6-7 gram fungerar väl med balanserande syra för mousserande viner. Nu går dessvärre utveckling mot både mycket socker och klena syror som i Prosecco. Även det som på flaskan kallas Extra torrt har ofta 15 gram socker och frånvaro av syra och är mjukt och ofräscht halvtorrt.

 

I genomsnitt har bästsäljarna bland billigare bubbelviner (under 80 kronor) 18 gram socker. Endast El Miracle Cava Brut ligger den torra sidan med anständiga 7 gram, vilket fungerar väl med en bra syra hos vinet. Inget av de övriga bästsäljarna har under 10 gram och samtliga har dessutom slappa syror. Bland de lite dyrare mousserande (80-119 kronor) har idag de fem mest sålda 13 gram i genomsnitt. Det är först med 6:an Rotari Brut som det blir ett torrt vin. Den svenska publiken gillar uppenbarligen att dricka halvtorrt bubbel igen efter en lång period av lite mer sofistikerad smak.

 Ett hekto socker per box

Halvtorr rosé blir allt vanligare. Roséviner är nästan alltid mjuka och låga i smakintensitet vilket gör att även rätt låga sockerhalter ger vinet en halvtorr karaktär. Genomsnittet för storsäljarna ligger på ca 10 gram både på box och flaska. Som högst 33 gram per liter i en box dvs ett hekto socker i hela boxen, och samtidigt finns flera som har under 3 gram.

 

Varför ökar importörer och producenter så snabbt mängden socker i vinerna. En uppenbar orsak är att den svenska vinpubliken har återgått till att vilja ha viner med socker i botten för att alkoholen skall slinka ner utan motstånd i magen.  Man är kanske allt mindre intresserad av smak och allt mer av berusning. För producenterna är det också så att sockret fungerar som ett lulligt lager som döljer vinets karaktär. Har man ett dåligt vin kan man göra det mindre oattraktivt genom att söta upp det. Så har man i alla tider gjort med sina sämsta viner i Sherry och i Champagne. Sockret fungerar lite som vinets smink. Nu verkar den svenska vinsmaken gå ut på att göra likadant med främst alla röda och mousserande viner. Den kraftfulla annonseringen av uppsminkade viner har nog också betydelse.

 

Både jag och Systembolaget är bekymrade över utvecklingen. På Systemet har man börjat fundera på att kräva sockerhalten på etiketterna, som man gör med alkoholen. Förhoppningen är att det skulle minska intresset för söta viner. När det gäller alkoholen har det nog främst fungerat på motsatt vis.

 

Kom ihåg att det finns alltid bra torra vinalternativ om du inte vill ha halvtorra viner till all mat. Här på Röttorps Bästa hittar Du ständigt tips på torra toppviner i alla prisklasser.