Laddar annons
Röttorps Bästa med toppchampagne till budgetpris
16 Sep, 2015
Uppdaterad:
6 Sep, 2023

Röttorps Bästa med toppchampagne till budgetpris

Prisvärd Crozes Hermitage, mild delikat nebbiolo, smörig vit Rioja, överlägsna halvtorra boxen, ”portvin” från sydafrika och en toppchampagne till budgetpris är veckans nya viner på Röttorps Bästa.

Nya viner v38 2015 på Röttorps Bästa

Crozes Hermitage Cave de Tain, 2013 för 106 kronor är en riktigt bra typisk Crozes från norra Rhône på Syrahdruvan till riktigt bra pris. Har den härliga klassiska lätt rökiga tonen som man kan associera till ett drag av skogsbrand eller en bod med rökta skinkor. Välbyggt med allt på rätt ställe och en viss ungdomlig fräschör. Bra till allt som har lite smak och kraft.

Mild delikat nebbiolo

Le Tense Sassella, 2011 för 139 kronor är en lätt och delikat nebbiolo med mognad och utan hårda strama toner. Har lite av en pinot noir stil med en tuch av mognadssötma. Druvorna har växt på en brant sydsluttning i svala alpdalen Valtelina. Där har vinhuset Nino Negri fått till ett utmärkt vin på nebbiolo med lång hängtid för druvorna. Passar bäst till måttligt smakrika rätter med lite elegans.

Smörig vit Rioja

La Capellanía, 2010 för 179 kronor är en kraftfull och smörig vit rioja från det berömda vinhuset Marqués de Murrieta.  Rik mjuk rioja med mognad och nästan lite grädde i slutet. Ett ovanligt, härligt och mäktigt vin till rätter med smakrika såser eller till vitt kött.

Överlägsna halvtorra boxen

FM Riesling 3lbox, 2013 för 245 kronor. Den i särklass bästa halvtorra boxen med hyggligt välbalanserad riesling med frisk syra och skön sötma. Ingen toppårgång men ändå totalt överlägsen alla andra halvtorra boxar.

”Portvin” från Sydafrika

Allesverloren Fine Old Vintage, 2009 för 149 kronor är ett utmärkt portvinsliknande vin som görs på samma druvsorter som i Dourodalen i varma Swartland i Sydafrika. Lagras längre på fat än äkta Vintage men ändå ett riktigt trevligt ostvin, som också kan lagras vidare. En av de allra bästa kopiorna till Portugals portvin under många decennier dessutom till mycket rimligt pris.

Toppchampagne till budgetpris

De Saint Gall Premier Cru Extra Brut Blanc de Blancs, för 259 kronor.  Har just provat mig igenom alla mousserande viner i fasta sortimentet och ett hundratal från BS. Denna snygga låg dozage (lägre sockertillsats innan kork och grimma sätts på) champagne är just nu den läckraste under tre hundringar i min gom. Fina precisa mineraltoner, rostade hasselnötter och en tuch av kruttoner i precis och distinkt bra stil med stor fräschör utan att bli onödigt hård i syran. Toppchampagne till budgetpris i BS.

Rosébubbel med karaktär

Estelado Rosé Sparkling Wine, för 87 kronor är ett rosébubbel med en aning uppfriskande beska, fräscha fina syror och ovanligt stilfull karaktär. Görs på Chiles urdruva, pais, som här åstadkommer ett härligt personligt och fint vin med nya odlingstekniker. Vinhuset Torres i Chile ligger bakom detta historiska vin som verkligen har framtiden för sig. Saknar helt den ibland lite kladdiga karamelltonen i billigare rosébubbel. Även bra till många lättare maträtter.