Laddar annons
Röttorps Bästa med lyxig mogen Rioja
9 Sep, 2015
Uppdaterad:
6 Sep, 2023

Röttorps Bästa med lyxig mogen Rioja

Lyxig Rioja, ny vit portugis, bästa ”fuskchampagnen”, lyxig torr riesling, bättre röd box, torr rieslingbox och magnum för källaren är veckans nya viner på Röttorps Bästa.

Nya viner v37 2015 på Röttorps Bästa

La Rioja Alta Gran Reserva 904, 2004 för 299 kronor är en stor klassisk nyanserad rioja med mognad och fortsatt stor framtid. 904 betyder att vinet skapades 1904. Sannolikt är det mycket bättre idag än då. Med 04ornas elva år har den utvecklat en storslagen mognadskomplexitet med fina sekundära och tertiära aromer. Ett verkligt stort vin till läckra smakrika rätter. Min favorit bland alla riojavinerna.

Ny vit portugis

Muros Antigos Loureiro, 2013 för 99 kronor. Ett vin från norra Portugal och den där förekommande Loureiro druvan. Har tidigare mest används som blandningsdruva, men visar sig kunna åstadkomma riktigt bra vita torra ganska smakrika viner för sig själv, om man håller nere skördeuttaget. Rikt och komplext med en tuch av blommighet, bra balans och just klangfärg. Ett riktigt bra nytt vin i BS för den som vill vidga sina vinhorisonter.

Bästa ”fuskchampagnen”

Pongrácz Brut för 120 kronor är ett champagnelikt bubbel från Sydafrika med bra balans och viss mognad i frukten och en liten mineralitet. Har ökat lite i pris men förblir det bästa valet av fuskchampagne när det skall vara något riktigt snyggt med fortfarande rimligt pris.

Lyxig torr riesling

IDIG Riesling Grosses Gewächs, 2014 för 399 kronor. Denna speciella vingård i Phalz ger ett fantastiskt mäktigt rikt och oftast lite mjukt rieslingvin hos topproducenten A Christmann. 2014 är ett år med lite magrare viner än vanligt. För IDIG räcker mäktigheten ändå alltid till och den lite friskare syran gör också vinet ovanligt trevligt att konsumera även som ungt. Ett ovanligt och härligt stort, rikt och mycket komplext rieslingvin för den riktigt lyxiga måltiden.

Bättre röd box

Ramos Reserva, 2013 för 229 kronor per 3l box är ett riktigt bra habilt vardagsrödvin till det allra mesta i matväg. Bra struktur och genomklang ända ut i eftersmaken.

Rieslingbox

Mad House Riesling, 2014 för 239 kronor per 3l box.  Denna australiensiska box har en hygglig druvkaraktär i lätt stil. Bra matvin till måttligt smakrika rätter.

Magnum för källaren

Vino Nobile di Montepulciano, Poliziano magn, 2011 för 403 kronor. När man lagrar ett vin länge i källaren så går mognaden lite långsammare och det blir ett bättre slutresultat med en större flaska. Denna täta, spänstiga och delikata sangiovese i vardande på magnum kommer ingen tycka att man har för många av. En lysande present till sig själv eller till andra med vinlagringsmöjligheter.  Spara gärna ett decennium till.