Vid en av Europas mest aktiva vulkaner odlas och produceras några av Italiens allra bästa vita viner. Det bristfälliga ryktet om italienskt vitt vin och Sicilien som vinregion har dock gjort att vinerna ofta fått stå i skuggan av betydligt kändare regioner och viner.
Med somrar där temperaturen ofta når en bra bit över 40 grader och där nätterna också är varma, så borde Medelhavsön Sicilien vara allt annat än en ideal plats att producera vita viner på. Detta har även synts på öns rykte inom vinvärlden. Ofta har man kunnat läsa ord som bulkvin och Sicilien i samma mening, vilket är förståeligt med tanke på förutsättningarna. På den östra sidan av ön finns dock en av Europas allra mest aktiva vulkaner, Etna, och där skapas i princip perfekta förutsättningar för högkvalitativa viner.
Hög höjd, mikroklimat, svala nätter och bra exponering. Vid Etnas sluttningar kan man odla både på nordsidan och sydsidan. Det många inte känner till är att det är sydsidan som ger de absolut bästa förutsättningarna för de vita vinerna, medan nordsidan är utomordentligt bra för de röda vinerna.
"Vet aldrig vad som händer när man producerar vin vid en vulkan"
– Man vet aldrig vad som händer när man producerar vin vid en vulkan. Den hotar oss varje dag och den kan alltid drabba oss hårt, berättar Paola Banchi som arbetar för producenten Terra Costantino som är verksamma vid de sydvästliga sluttningarna.
Den sydliga sidan av Etna är kallare än den nordliga sidan, vilket gör att förutsättningarna för vita viner är betydligt mer gynnsamma än för de röda vinerna.
– Sen är det helt olika natur på de båda sidorna. Den norra delen är som månen, det är i stort sett bara sten. På den södra sidan är det mer som en trädgård där vi odlar även päron, äpplen, apelsiner och oliver.
Etna - mer än bara röda viner
Just Terra Costantino är en ung producent med få år på nacken, till skillnad från många andra producenter med betydligt längre erfarenhet. Med devisen att aldrig lansera viner som är för unga har de snabbt seglat upp som en seriös aktör på den nationella och internationella marknaden.
– Flera av våra viner har lite bittra toner i början, men vi är inte rädda för det, det är de vulkaniska jordarna som talar. De tonerna visar att vinerna går att lagra och vi vet att vinet har utvecklingspotential. Vi lanserar aldrig för färska årgångar för vi vet att våra viner, oavsett om de är röda eller vita, gör sig bäst när de utvecklats något år.
Vid den sydliga sluttningen var det länge enbart vita viner producerades, tack vare de svala förutsättningarna och höjden. Men på senare tid har även röda viner börjat produceras där under appellationen Etna Doc som i dag är välkänd i Sverige. Men enligt Paola Banchi så är det ingen hemlighet att det är just de vita som har den allra största potentialen vid sydsluttningarna av Etna.
– De röda är fantastiska också och har de där vulkantonerna som man ofta vill ha i viner från Etna. Men när det kommer till de röda så är förutsättningarna inte optimala på den sydliga sidan. Däremot när det kommer till de vita, där snackar vi potential. Fatta att det är aska som stelnat för 50 000 år sedan, och vilka otroliga toner det ger till vinerna. Det är imponerande, och framförallt att de har lagringspotential.
Ambitionen från Terra Costantinos sida är att bli den ledande producenten av vin på Etnas sydöstra sluttningar
– Vi har en hel del olika projekt igång där vi experimenterar oss fram och försöker förstå jordmånen, sluttningarna och förutsättningarna ännu bättre. Det är ett ständigt arbete, men vi vet att just de sydliga sluttningarna ger fantastiska förutsättningar för vita viner, så jag tycker man borde testa vinerna och göra en egen bedömning.
I samband med en vinprovning i Stockholm 6 september fick testades bland annat de vita vinerna från sydsluttningarna.
Etna – Italiens dolda vita viner
DeAetna, Bianco, 2020 (92574) 179:-
Friskt och ungt vin som är fulladdat med tropisk och fräsch frukt. Du kommer direkt i doften få dig en avstickare till tropikerna då du kommer känna av lite ananas, och sen kommer du få en gnutta persika i doften också, innan du slängs tillbaka till Etnas sluttningar där du möts av en diskret rökighet. I smaken är det persikan, ananasen, citrusen, rökigheten och den fina syran som sticker ut. Allt är välbalanserat och man får ett vin som är laddat med smak. Om du gillar röda vulkanviner så ska du definitivt testa det här. Du kommer beundra den gyllengula färgen, och man skulle lätt kunna tro att vinet är fatlagrat, men så är inte fallet. Även om det har en liten fyllighet så är det de friska, fruktiga och rökiga tonerna man tar med sig.