Laddar annons
11 Feb, 2012
Uppdaterad: 
6 Sep, 2023

Systembolagets mest prisvärda vita bourgogne

Clotilde Davenne gör just nu Systembolagets mest prisvärda vita bourgogne. Det är hennes 2010 Bourgogne Blanc för 99 kronor som nu växt till sig. Hon är en av de mycket erfarna vinmakarna i Chablis. Under många år var hon den som utvecklade Brocards viner med mästerlig hand. I hennes stil står terroir och druvans egna toner i centrum och här finns inte plats för ek eller nämnvärd oxidation. 2004 startade hon en egen vinfirma, Les Temps Perdus, med vingårdar inom och strax utanför Chablisdistriktet. Där hon nu i succesivt växande skala gör allt fler vintyper och några unika viner. Hennes vita 2010:or är mycket bra.

Clotilde introducerade för något år sedan en Saint-Bris i Sverige. Ett område i utkanten av Chablis där druvan för det vita friska vinet är sauvignon blanc, fast vi är i Bourgogne. Hennes bas chardonnay 2010 Bourgogne Blanc har nu växt till sig och blivit Systemets mest prisvärda vita bourgogne. I ordinarie sortiment finns en härlig 2010 Chablis Davenne för 139 kronor. Årgången 2010 ser ut att här kunna ge riktigt ljuvliga viner med fin balans, bra komplexitet och en liten fetma och rondör från druvor med bra mognad.

Clothilde gör numera också egen Gran Cru i liten skala med en helt underbar 2010 Chablis GC Les Clos som ännu inte är buteljerad. Dyker kanske upp senare i Sverige. Hon har också några små parceller med riktigt gamla stockar av sauvignon blanc i Saint Bris. Den äldsta delen är över hundra år gammal och möjligen världens äldsta producerande vingård med sauvignon blanc. Av dem gör hon en Saint-Bris Vielles Vigne Sauvignon. Ett vin som tillför vinvärlden något som ingen annan kan visa upp och prisläget är under 200 kronor. Värd att försöka leta upp, men finns inte i Sverige.

I höstas kom nya årgången 2010 av 5562 Bourgogne Blanc från Clotilde Davenne. Den har sedan dess växt och utvecklats lite till och är nu ett riktigt toppvin för sina måttliga 99 kronor. Härlig klassisk lite smörig rik vit bourgogne av osedvanlig klass för priset, intagande lättbegripligt och fungerar till ett brett spann av maträtter för nästan alla personer. Det är sjunde årgången av detta vin sedan starten 2004. Hade möjlighet att prova alla årgångarna i veckan och alla var ännu i fin form. 2005:an och 2007:an var idag riktigt stora intressanta viner. Ändå är 2010 nog den hitintills allra bästa årgången. Egentligen är det inget lagringsvin men 2010:ornas utmärkta struktur och friska syra gör det intressant i flera år.

Idag finns vinet bara i 13 butiker i Sverige. Det kan beställas på två dagar till valfri butik som alla viner i ordinarie sortimentet. Många har ändå hittat detta härliga vin och försäljningen är så pass stor att det från den 1 april kvalificerat sig till att finnas i ca 75 butiker.