Laddar annons
8 Feb, 2012
Uppdaterad: 
6 Sep, 2023

Röttorps Bästa med mogen Chateauneuf-du-Pape

Nya denna vecka är bland annat en mogen stor utvecklad Chateauneuf-du-Pape och en ljuvlig Chablis 1er Cru.

Det stora mustiga sydfranska vinet från trakten strax norr om Avignon heter Chateauneuf-du-Pape. Det är ett mycket uppskattat vin i Sverige och tillhör storsäljarna i högre prislägen. Vanligen säljs det och dricks ungt, vilket är synd för det bästa vinner mycket på lagring och mognad. Röttorps Bästas grundregel är att alla bra Chateaneuf-du-Pape behöver tio år på sig att riktigt komma ihop och utveckla sin storhet. För ovanlighetens skull finns sedan 1 feb en sådan hyggligt utvecklad riktigt bra exponent för detta stora vin på Systembolaget. 2000 Bosquet des Papes Tradition för 299 kronor har hela den läckra rikedom och mognad som inbjuder Dig till att uppleva en Ch-d-P i sin rätta ålder. Tillfälligt vin som nog inte blir kvar särskilt länge.

Den vita torra 2009 Vila Santa Res. White, 99 kronor, är ett ovanligt bra seriöst vin för rimliga pengar i Beställningssortimentet. Det tar någon vecka att få den till Din butik efter att Du beställt den på nätet. Är i struktur och innehåll mäktigt som en frisk bourgogne, men har en egen klangfärg med förvånade finess för priset. Röttorps Bästa hat nyligen provat om den och hittat ytterligare intressant utveckling under det senaste halvåret.

Vit bourgogne och Chablis kan vara på många olika vis. 2010 Chablis 1er Cru Beauroy, 159 kronor, från Brocard är en osedvanligt delikat, lättsam och direkt ljuvlig chablis utan att vara så märkvärdigt kraftfull eller koncentrerad. Öppen och tillgänglig med redan magnifik eftersmak, svårt att inte gilla till alla måttliga tunga fisk och skaldjursrätter och fungerar även som en elegant aperitif.

1998 Moulin Touchais är ett sött Loirevin på chenin blanc som i sin nya årgång, 1998, förblir ett av Röttorps Bästas stora fynd. Vinet smakar lite arrak och har ett brett rikt smakregister med både mognad och stor fräschör. Det har en magnifik syra från sina senskördade chenin blanc druvor. Den är grunden för den extrema livslängden, för vissa årgångar över 100 år. Det är den eviga ungdomens vin. Syran gör att vinet också fungerar väl till efterrätter med uttalad citrussyra, som annars kan vara kämpigt för normala söta viner. I BS finns 9 årgångar till i spannet 1971-1996 till lite högre priser.

När man gör champagne tillsätts allra sist en dosage i flaskan när fällningen är borttagen och innan korken och grimman sätts på. Innan dosagen är champagnen snustorr. Det är i detta moment som man bestämmer hur torr eller söt champagnen skall bli. Man tillsätter socker och dosagen brukar mätas i gram per liter. Vanlig torr champagne, Brut, har ca 7-11 gram. Numera finns det allt fler som gör Extra Brut champagne med bara några enstaka gram eller Brut Natur som betyder 0 gram. Lägre socker ger ett mer precist och stramt vin. Röttorps Bästa tycker att just nu är det riktigt intressant att känna på den nya trenden av lågdozagechampangne med fortfarande rätt lättillgängliga De Saint Gall 1er Cru Extra Brut Bl de Bl för måttliga 289 kronor.

Veckans röda premiumbox på Röttorps Bästa är 2009 Barone Ricasoli Mille853, 259 kronor. Det är ett mustigt, rikt och komplext Maremmavin från södra Toscana med stort innehåll. Finns i få butiker, kan beställas i alla och fås på ett par dagar.

Nytt lite dyrare rött lagringsvin för källaren på Röttorps Bästa denna vecka är 2008 Dom Santa Duc Tradition för 195 kronor. Riktigt storslagen ung och outvecklad Gigondas, från södra Rhône med magnifik potential.