Laddar annons
15 Feb, 2012
Uppdaterad: 
6 Sep, 2023

Röttorps Bästa med lyxig vingårdstoscan

Nya denna vecka är bland annat en billig saftig Malbec/Shiraz blandning från Argentina och en stor lyxig vingårdstoscan från kalkväxande förädlad sangiovese.

2010 Santa Ana Reserv Malbec/Shiraz är för sina 69 kronor ganska rikt, fruktigt rödvin med bra längd och innehåll. Generöst till de mesta i matväg och ett bra exempel på de nya rika balanserade argentinska vinerna där man gärna blandar huvuddruvan Malbec med Shiraz för att skapa ett mer komplext och samtidigt lättillgängligare vin. Mycket vin för pengarna tycker Röttorps Bästa.

Druvan montepulciano ger ofta mycket rustika viner med stor kraft och bra lagringsduglighet. 2007 Cùmaro tycker Röttorps Bästa är ett av de allra mest eleganta och balanserade vinerna på druvan någonsin. Det kommer från det lilla distriktet Rosso Conero strax söder om Ancona som har ett mycket speciellt terroir och görs av vinhuset Umani Ronchi. Fyndigt bra till alla eleganta smakrika rätter, när det skall vara lite finare. Fynd för 149 kronor.

2007 Le Tense Sassella, 129 kronor, är ett betydligt mer moget och lite lättare rödvin på nebbiolodruvan från en alpdal i norra Italien, Valtelina. Fin längd och härliga sluttoner utan större strävhet gör det till en finstilt följeslagare till eleganta kötträtter.

Pongrácz Brut, 109 kronor, tycker Röttorps Bästa är den allra bästa fuskchampagnen just nu. Gjord i Sydafrika som en bättre champagne med betydande tid på jästfällningen i flaskan och på champagnedistriktets bästa druvor, pinot noir och chardonnay från utvalda lite svalare vingårdar. Lite fruktigare och något lägre mineralitet än bättre champagne med utmärkt kvalitet. Missade i veckan på en blindprovning att det inte var en champagne och det var inte bara mitt fel.

Veckans röda lyxvin på Röttorps Bästa är vingårdschiantin 2008 Colledilà för 319 kronor. Ricasoli har den största vinarealen av alla i Chianti Classico området, ca 250 ha. Där har man utvecklat nya kloner av Sangiovese och under lång tid planterat om vingårdarna med tätare och bättre vinstockar. De allra bästa vingårdarna med de bästa druvorna har nu börjat släppas som vingårdsviner. Colledilá är min favorit. Den är gjord på ren sangiovese av bättre kloner i kalkhaltig speciell jordmån. Det blev bara ca 15 000 flaskor av vinet varav vi har fått 1 200 till Sverige. Storslaget rikt och läckert med måttligt stramt slut. Läckert redan nu med stor smak och längd från detta lyckad år i Chiantiområdet.

Veckans vita boxvin är den härliga välkomponerande och friska 2010 Les Fumées Blanches Sauvignon Blanc, 212 kronor för 3 l. Har alltid varit bra och dessutom blivit ännu bättre med åren. 2010 är bästa fyndigaste årgången hitintills. Passar bra till alla lättare mat och dessutom bra som en frisk aperitif.