22 Feb, 2012

Röttorps Bästa med nytt rött Dourovin

Nya denna vecka är bland annat en ny riktigt bra årgång av ett rött Dourovin under hundringen och en härlig lyxig Pfalz riesling.

Duorum är ett modernt nytt Dourovin med bra koncentration och djup och utmärkta framtidsutsikter även för lagring. Den nya årgången 2010 har just anlänt och det är lika fyndigt bra som tidigare. Det har den speciella rika saftighet och generositet, som de två förnämsta rödvinsdruvorna i Douro, Touriga National och Touriga Francesa, kan åstadkomma. Kostar bara 99 kronor.

Veckans bra och ändå rätt billiga vita torra vin på Röttorps Bästa är 2010 Mâcon-Village Chardonnay för 75 kronor. Riktigt bra enkel äkta bourgogne som är tillräckligt smakrik för rika rätter och tillräckligt fräsch även för lättare mat.

Det finns en riktigt bra Late Bottled Vintage i 2004 Noval för 166 kronor i beställningssortimentet. Den är ofiltrerad, vilket betyder att den också utvecklas väl vid fortsatt lagring på flaska som en Vintage. Den har nu fått några år med flasklagring och är utmärkt att konsumera redan nu. Den som lagrar vidare får om ca 5-7 år ett utvecklat moget portvin av betydande dimensioner tror Röttorps Bästa.

Det allra mest prisvärda mousserande rosévinet på Systembolaget är 2007 Rotari Rosé för 99 konor. Blek färg, mild nyaserad doft och finstämd lång genomklingande smak och betydande delikatess. Också bra till lättare maträtter.

Veckans vita lyxvin på Röttorps Bästa är en ljuvlig 2009 Mandelgarten Riesling Grosses Gewächs,  339 kronor, från förnämliga vinhuset A Christmann i Pfalz. Häftigt bra med härligt distinkt längd och finess och stor framtid. Finns bara i de tre vinkällarbutikerna, men kan numera enkelt beställas av alla på Systembolagets hemsida med leverans till Din egen butik.

Ett måttligt prissatt vin, som med några år i källaren, kan utvecklas till något verkligt stort är 2010 Penfolds Shiraz Mourvèdre Bin 2 för 119 kronor. Laddad lite kryddig med stor kraft och mycket bra potential. Äldre årgångar har som 10-12 åringar kunnat tas för riktigt exklusiva mogna dyra viner.