Laddar annons
4 Feb, 2012
Uppdaterad: 
6 Sep, 2023

Vingårdsbarbera med pionjären, Alfiero Boffa

Det var Alfiero Boffa som hittade på konceptet med att göra välbyggda terroirviner på barbera som utvecklas väl vid längre lagring. I Beställningssortimentet kan Du idag hitta två av hans stora klassiska vingårdsbarberor i hyggligt moget skick. De är resultatet av två generationers idoga strävanden att göra delikat barbera när få andra trodde på idén.

Under de senaste åren har de kommit allt fler riktigt bra viner på barberadruvan. Den är en enklare kusin till nebbiolon i Piemonte. Förr blev det mest enkla fruktiga viner i storskalig produktion. I liten skala har de gjorts ljuvliga välbyggda barberor rätt länge och det är Boffa som genom en ovanlig kombination av terroirtänkande och envishet i två generationer visat vägen.

Det började med att pappa planterade en rad mindre vingårdar med betydande olikheter i terroir under 30 och 40 talen. Ett dussintal vingårdar med drygt 20 ha och nästan bara barbera planterades tätt. Här stoppade man ner från 6 000 stockar per ha ändå upp mot 10 000. Pappa visste att det skulle kunna ge högre kvalitet och bättre uttrycka de olika terroirens egenheter. Vingårdarna blev äldre och kvaliteten på druvorna allt bättre och skörden mindre i volym. Trots att de då inte fanns någon nämnvärd efterfrågan på finare barbera tog sonen Alfiero steget fullt ut och lanserade sin första vingårdbarbera More i årgång 1981. Vingården är 1,8 ha, planterad 1950 på en kalkrik lera. More’s terroir ger ett rätt kraftfullt vin som enligt Alfiero är bäst 3-7 år från skörd. 70826 2006 More Barbera d’Asti finns nu i BS för 199 kronor, nu i sina bästa år med stor komplex längd.

Årgång 1985 kom nästa vingårdsbarbera, Cua Longa. 1991 kom Muntrive från en 2ha stor vingård med betydligt lättare jord, kalkhaltigt med mest sand. Den vingården planterade pappa redan 1935 med mycket hög densitet. Det blir inte mer än ca 9 000 flaskor om året vilket ger ett skördeuttag lika lågt som för Bourgognes Grand Cruer. Det är ett mycket delikat vin med stor personlighet och komplexitet när den får mogna ut. Montrive är min favorit bland Boffa’s vingårdsbarberor. Alfiero tycker att den är bäst 6-12 år efter skörd. Jag håller med. 75756 2006 Muntrive Barbera d’Asti finns nu i BS för 199 kronor. Hyggligt utvecklad med betydande framtid. Med årgång 1999 lanserades hans fjärde vingårdsbarbera, la Riva. En vingård där stockarna idag är över 80 år.

Alla Boffa’s vingårdsbarberor lagras på fransk ek företrädesvis lite större fat på 500-700 liter under ca 1 år. Det är redan använda fat, eftersom Alfiero vill att de olika terroirerna skall karaktärisera vinerna, inte eken. Den som söker en koncentrerad fruktbomb hittar inte mycket av värde. Vinerna är subtila och karaktärsfulla på ett personligt återhållet vis utan bullriga toner, men med skärpa och karaktär. De utvecklas väl vid lagring i flaska, med lite olika tidsspann för olika vingårdar.

Jag upptäckte Boffa’s viner av en slump på Vinitaly för 15-20 år sedan. För mig har de förblivit en kär bekantskap att följa under åren. Det är lite unikt att vi nu har två av dessa lågmälda ädlingar att direkt beställa på nätet till din Systembutik. Prova gärna de två vingårdsbarberorna jämsides för att uppleva de olika personligheterna. Alfiero Boffa, Vigna Uniche har det länge stått på etiketten. Ett långsiktigt arbete i två generationer ger dig idag via barberadruvan ett härligt uttryck i glaset av dessa unika vingårdar i Piemonte.