Laddar annons
25 Dec, 2014
Uppdaterad: 
6 Sep, 2023

Tacos & Tequila - Göteborgs hyllning till tacokvällen

Nyöppnade Tacos & Tequila huserar på Auktionsverkets innergård, längs det kulinariska stråket Tredje Långgatan i Göteborg. Beställ en fish taco eller en quesadilla. Eller förresten: håll dig till deras margaritas.

Under drygt två hundra år har Sverige inte lyckats förvandla en enda konflikt till ett regelrätt krig. Neutraliteten har, även om bilden av vår alliansfrihet nyanserats något, fört med sig att vi står nästan helt utan nationella helgdagar.

Tursamt nog har detta även fört med sig en oöverträffad tilltro till myndigheter. Och likt högertrafikomläggningen nittonhundrasextiosju införde vi tacokvällen utan större störningar. Syftet med denna helgade familjehögtid är inte bara att markera arbetsveckans slut, tacokvällen har även klivit fram som en modern rit som går i arv.

Föga förvånande dröjde det inte länge innan professionella alternativ dök upp på den kulinariska arenan. Tacos & Tequila är efter hyllade Puta Madre det senaste tillskottet under sombreron i Göteborg.

Tacos & Tequila & quesadillas & en spiraltrappa

Du hittar krogen på Auktionsverkets innergård längs med Tredje Långgatan. Utanför portarna står foodtrucken Banh Mi parkerad och ur dess lucka levereras luftiga baguetter till händer kylda av decemberregn.

Lokalen är i två plan med öppet kök. Utspridda över golvet står rejäla träbord, vart och ett med virke nog att bygga den där verandan du drömmer om med ett jakttorn vid grillen. Bakom de femton centimeter tjocka borden reser sig en gymnasieskoletegelvägg, mot vilken takhängande blomkrukor kastar pendlande skuggor.

Det är söndag och moderat fyllt med gäster. Personalen susar fram mellan köket, baren och borden unisont klädda i skogshuggarskjortor. Och den förvirring som uppstår när en grungeekiperad gäst dyker upp vid bardisken är stor underhållning.

Vi beställer varsin frozen margarita och bläddrar i menyn. Jag vispar runt i den krossade isen med sugröret, tar en klunk och det är likt att dricka global warming svept i lime.

Menyn består av mexikanska och sydamerikanska rätter som tacos, quesadillas och ceviche. Till det dricker du förslagsvis mexikansk sprit (den frusna varianten är utmärkt) och/eller öl.

Vi är tre personer och beställer sex stycken tacos: fläsk med grillad annanas och inlagd gurka, pulled lamb med manchego-ost, fisktacos samt en variant med asadabiff och cheddarost. De radas upp på bordet i grova träställ. Till det tar vi in öl och det ofrånkomliga: chips och guacamole. Den senare innehåller grovt tärnade grönsaker, vilka jag med gaffeln mosar ner till cellnivå. När det sista chipset inmundigats vilar en bit skivad purjolök ensam kvar på bordsskivan, vagt liknande en avskuren polokrage.

Smaken då, jo den påminner om svensk neutralitet. Det är mest de högröstade tillbehören som tar sig ton. Något som inte är helt ovanligt när det gäller mexikansk mat. Tillagad i Sverige.

Ölkonsumtionen på Tacos & Tequila, och för den sakens skull: tequilan, leder för eller senare till att du nödgas konfronteras med en smal, och i takt med tilltagande berusning ödesdiger, spiraltrappa.

Toaletterna på våningsplan två är helt befriade från handfat, men utanför finns en tvättanordning som består av ett keramikkar stort nog att parkera en Fiat Punto i. En rostig kran droppar ödesmättat ner i karets bottenlösa mörker. Men ute vänder det.

Tacos & Tequila

Profil: Tacos.
Adress: Tredje Långgatan 9, Göteborg.
Klientel: Söndagspubliken är tämligen ung. Och i grupper om fyra till sex personer.
Vinlista: Sex olika viner. Men satsa på Bourbon Mash Beer och margarita.
Typsituation: Förutom att leda upp till toaletterna fungerar den skrangliga spiraltrappan som nykterhetskontroll.
Betyg: 3 av 5.