Laddar annons
Tannat – den kraftiga och eleganta druvan
19 May, 2022

Tannat – den kraftiga och eleganta druvan

Viner som går att lagra under många års tid hör till de mest eftertraktade på marknaden. Hur kommer det då sig att en av de mest lagringsvänliga druvorna för en undangömd tillvaro i sydvästra Frankrike?

Har du hört talas om tannat? Om inte, så är du långt ifrån ensam. Druvan odlas i princip enbart i sydvästra Frankrike och utgör grundstenen i vinerna från appellationen Madiran AOC. Även om det gjorts försök att odla den i andra delar av världen, som till exempel i Uruguay, så är det just några mil norr om bergskedjan Pyrenéerna som den trivs allra bäst.

– Den har de perfekta förutsättningarna här. Den kräver en viss mognad och här får den sina soltimmar, sitt skydd från bergen och olika typer av jordmån, berättar Antoine Veiry som är en av vinmakarna hos stjärnproducenten Alain Brumont som räknas som en av Frankrikes bästa vinmakare.

"En otrolig druva"

I sin jakt efter att tämja och behärska druvan Tannat har han fått fram välkända viner som Chateau Bouscassé och Chateau Montus, där båda verkligen ger en äkta bild av tannat går för och står för.

– Tannat är en otrolig druva. Nu för tiden går vinerna gjorda på druvan både att dricka unga men även att lagra i en bra bit över 20 år, fortsätter Antoine Veiry.

I dag jämför man druvan ofta med den spanska tempranillo eller italienska nebbiolo. Dessa båda druvor vinner i många fall också på några år i vinkällaren, även om det samtidigt görs viner på druvorna som kan drickas unga.

– Det allra viktigaste för Alain är terroiren. Han är uppväxt i den här delen av landet och känner väl till naturen. Han har under alla sina år utvecklat vinerna på tannat och försökt förfina dem så mycket som möjligt. När du dricker ett vin från honom i dag så kommer du märka att det finns oerhört mjuka tanniner i vinet och att det är elegant.

"Fler som får upp ögonen för tannat"

Just den unika jordmånen med bland annat kalksten, röd lera och vanlig lera, gör att man kan odla flera olika druvsorter i regionen. Men just tannat tycks trivas alldeles utmärkt i den här delen av Frankrike. Trots det finns det i dag få producenter som odlar druvan, och antalet flaskor är inte många. På Systembolaget i Sverige finns det till exempel endast ett fåtal viner gjorda på druvan i deras sortiment.

– Det är allt fler som får upp ögonen för tannat. Att den går att lagra så länge, att den ger elegant viner och att den här oerhört prisvärd, har gjort att den blivit populär. Många andra konkurrerande och mer kända druvor har ökat ganska mycket i pris, men här får man ett prisvärt vin som kan mäta sig med de allra bästa.

I dag finns både Chateau Bouscassé och Chateau Montus i Systembolagets beställningssortiment.

Recension av vinerna gjorda på tannat

Château Bouscassé, 2017, (2204) 169:-

Trots att vinet redan har fem år på nacken så klarar det många år till. Ett fylligt vin med tydlig fatkaraktär, men där fattonerna inte tar över på ett jobbigt sätt. Istället får man ett fint samspel med den mörka frukten som ger uttryck i form av plommon, körsbär, björnbär och en hel del örter. Tanninerna är mjuka, eleganta och skapar en fin balans i vinet. Dessutom får man här en fin syra som är något oväntad och som ger en förvånansvärt frisk touch till vinet.

Chateau Bouscassé, Menhir, 2010, (55744) 349:-

Tolv år har gått men det här vinet skulle klara många år till innan det öppnas. En otrolig lagringspotential där tanninerna är mjuka, frukten len och syran fortfarande närvarande i allra högsta grad. Man förstår varför Menhir blivit lite av ett poppis-vin i Frankrike. Det är märk frukt i form av björnbär, svarta vinbär, plommon och körsbär. Här får man även toner av tobak, jord och en gnutta svamp. Trots att det är mycket smak, mycket inslag och ganska mycket av allt, så samspelar det och skapar ett otroligt fint och elegant vin. Testa Menhir om du vill veta vad druvan tannat verkligen går för.

Chateau Bouscassé, Argile Rouge, 2015, (55746) 229:-

Återigen ett vin med otrolig lagringspotential. Lite mildare i smaken än Menhir, men ändå prisvärt jämfört med många andra viner i samma prisklass. Det är ingen direkt övermogen frukt, utan snarare så där perfekt mogen som man vill att ett vin ska ha. Även här känner man av den tydliga fatkaraktären och den mörka frukten. Här är det dock inte lika påtagliga toner av svamp och jord som i Menhir. Men det är ett vin som är fulladdat med smak. Går enklast att beskriva som ett elegant och prisvärt vin.

Sagrantino - världens kraftigaste druva

Fler franska vinnyheter

Nyheter om rött vin

Lambrusco - sommarens hetaste vin