Laddar annons
Prosecco – tips på fem viner till sommaren 2022
19 May, 2022
Uppdaterad: 
6 Sep, 2023

Prosecco – tips på fem viner till sommaren 2022

Det italienska mousserande vinet prosecco har blivit rejält populärt det senaste decenniet. Och dess popularitet tycks inte minska. Nu när sommaren är här så passar vi på att tipsa om fem prosecco som du hittar på Systembolaget.

Prosecco är det norditalienska mousserande vinet som hör hemma i regionerna Veneto och Friuli Venezia Giulia. Huvuddruvan i vinet är glera och metoden som används för att göra vinerna är den så kallade charmat-metoden, som innebär att jäsningen sker på tank och inte på flaska som i fallet med till exempel champagne.

Billiga viner och stort utbud

Prosecco har upplevt en rejäl boost när det kommer till försäljning på Systembolaget de senaste åren. Man använder vinet när man blandar drinkar, man dricker vinet på uteserveringar och man ser det i väldigt många olika sammanhang. Det är är lite av det mousserande vinet på allas läppar ihop med cava de senaste tio åren. Orsaken till det kan i mångt och mycket beskrivas som en kombination av billiga viner och stort utbud.

Priset på prosecco landar väldigt sällan på över 120 kronor, vilket till stor del beror på att man kan producera väldigt många flaskor av druvan glera. Trots att utbudet i Sverige i dag är stort, man kan hitta över 100 olika viner på Systembolaget varav runt 20 finns i det fasta sortimentet, så finns det en stor skillnad mellan de olika producenterna och vinerna.

Därför har vi nu samlat en lista där vi tipsar om fem viner som passar bra till sommaren 2022.

Prosecco – tips på fem viner till sommaren 2022

Ca' Montini, Prosecco Extra Dry, (77377) 109:-

Ett fruktigt vin med toner av päron och mycket citrus. Fin syra som ger ett frisk och fräscht vin. Som många andra prosecco-viner, och som många faktiskt tycker om, så finns det en gnutta sötma i vinet. Ett väldigt prisvärt vin.

Mionetto, Prosecco Brut, (7749) 90:-

En flaska som du med största sannolikhet känner igen. Även innehållet är nog bekant för dig. Den här proseccon från den lilla men charmiga staden Treviso norr om Venedig bjuder på lite mer apelsinaktiga toner än ovanstående vin. Man får även här en fin syra som gör att det passar bra på sommaren.

P.Lex, Prosecco Brut, (77889) 109:-

Artisten Petter Alexis har på senare år lanserat en hel del viner, varav det här är ett av dem. Mycket fruktig prosecco där man tydligt känner av päronen. Här får man även tydliga citrustoner som gör vinet fräscht.

Prosecco la Robínía, Extra Dry, (7486) 89:-

Ännu en välkänd flaska på Systembolaget. Även om många prosecco liknar varandra i stil och karaktär, så finns det skillnader mellan dem. Här får man aningen mer toner av äpplen än i övriga viner. Dessutom får man här en gnutta lime. Ett prisvärt vin.

Karl Fredrik, Prosecco Organic Brut, (51003) 109:-

En stiltypisk prosecco med tydliga fruktiga toner av päron och även lite persika. Likt alla andra viner på den här listan så får man en fin syra som gör att vinet passar bra till bland annat kallskuret och lättare fiskrätter. Skulle även klassa det som det minst söta av vinerna på listan.

Läs mer om det italienska mousserande vinet

Tips på cava inför sommaren

Bästa rosévinerna i butik 2022

Lambrusco – sommarens hetaste vin