Laddar annons
Spanskt bubbel – tips på fem prisvärda viner
18 May, 2022
Uppdaterad: 
6 Sep, 2023

Spanskt bubbel – tips på fem prisvärda viner

Försäljningen av mousserande vin från Spanien har ökat rejält på senare år i Sverige. Mycket tack vare att många fått upp ögonen för cava. Men det finns bra många andra mousserande viner som inte är cava och som är värda att prova.

Håller Spanien på att bli lite av ett trendigt vinland? Ja, definitivt. Eller Spanien har alltid varit lite i ropet, framförallt med tanke på hur populära Rioja-vinerna blivit och nu på senare år är det cava som blivit trendigt. Det som dock är fascinerande är att allt fler får upp ögonen för landets vita viner, som ibland håller väldigt hög nivå. Dessutom är viner gjorda på druvan tempranillo från regionen Ribera del Duero väldigt populära. Och sen finns det såklart väldigt bra spankt bubbel på den svenska marknaden som inte är cava.

Mer än bara cava

Inför sommaren, som är den allra största perioden för mousserande viner ihop med nyår, så har vi valt att ta fram fem varianter på spanskt bubbel som vi tycker är värda att prova. Det är allt från cava till nyare beteckningar som corpinnat. Som vi tidigare skrivit om så har flera producenter valt att bryta sig loss från appellationen cava på grund av diverse orsaker. Detta har gjort att den införts nya appellationer och beteckningar när det kommer till spanska mousserande viner.

Om du  är nyfiken på vad vinlandet Spanien har att erbjuda när det kommer till mousserande vin som inte bara är cava, så är det här listan för dig.

Spanskt bubbel – tips på fem prisvärda viner

Loxarel A Pèl, Classic Penedes Brut Nature Reserva, 2019, (7470) 119:-

Här har vi ett spanskt bubbel från appellationen Classic Penedes. Du kommer känna av en bra bubblighet, en fin mousse, en bra syra och tydliga fruktiga inslag i form av päron och lime. Ett friskt bubbel som bjuder på väldigt mycket för pengarna.

Julià & Navinès Cava Organic, Semi Seco, (7613) 89:-

Här har vi Sveriges mest sålda mousserande vin 2021, och jag förstår varför. Man kan tycka exakt vad man vill om lite småsöta mousserande viner, men i det här fallet så är det en ganska diskret sötma som snarare synkar fint med de fruktiga inslagen och syran i vinet. Att vinet dessutom kostar under 90 kronor gör att det blir ett populärt alternativ. Om du är sugen på en väldigt prisvärd och populär cava så är det här valet för dig.

Gramona, Innoble Brut Nature, (56210) 265:-

Om du ser beteckningen Corpinnat på en flaska så vet du att det med största sannolikhet kommer vara ett riktigt bra spanskt mousserande vin. I det här fallet är det från producenten Gramona, som enligt mig är en av de allra bästa producenterna när det kommer till spanskt bubbel. Påminner väldigt mycket om champagne, men har ett aningen friskare avslut. Här får du röda äpplen, lite bröd, lite nötighet och en riktigt bra syra. Ett vin med klass, som dessutom inte kostar skjortan.

Expression, Gran Reserva, 2018, (7955) 129:-

Ytterligare en cava, men till skillnad från Julia & Navines så får vi här en betydligt mognare cava, utan att för den delen rucka på det friska. Detta är en torr cava där man får fina inslag av äpplen, lite persika och även bröd. Det är väldigt fin frukt i vinet, som dessutom är lite fylligare än vad många andra cavor är. En personlig favorit när man ska köpa cava.

Josep Coca, Brut Nature, 2014, (94136) 248:-

Ännu ett vin med beteckningen Corpinnat på flaskan. I dag består organisationen Corpinnat av ett mindre antal producenter. I det här vinet får du ett vin med lite mer tropiska inslag än ovanstående viner. Här kommer du känna av lite smak av ananas, utan att för den delen rucka på den fräscha syran som finns i vinet. Ett friskt vin med fina fruktiga inslag och med en härlig mousse.

Pepe Raventos – vinmakaren som går sin egen väg

Tips på cava

Corpinnat, Conca del riu Anoia och Cava – det är skillnaden

Artadi – när tempranillo når sin fulla potential

Roy Fares: Drick cava till desserten