Laddar annons
Vin till tryffelpasta - tips på tre viner
2 Aug, 2022
Uppdaterad: 
6 Sep, 2023

Vin till tryffelpasta - tips på tre viner

Tryffelsvampen trendar rejält runtom i världen. I dag kan man hitta tryffel i form av majonnäs, chips, pommes och mycket mer. Men frågan är om inte svampen gör sig allra bäst i en krämig pasta.

Tänk dg själv att du har perfekt kokt pappardelle eller tagliatelle. Pastan blandas med fina tillbehör som smör, olivolja, vitlök, salt och peppar. Det allra viktigaste är dock den svarta tryffeln. Tryffelns smak lyfter hela rätten och gör den så otroligt mycket mer elegant och god. Det är inte förvånande att tryffel har blivit så trendigt på senare år med tanke på hur otroligt mycket man kan göra med råvaran. Men om du nu skulle bli sugen på en tryffelpasta så är det viktigt att du väljer rätt vin till. Därför har vi tagit fram en lista på vin till tryffelpasta.

Vin till tryffelpasta

Barolo Albe, G.D. Vajra, 2018 (2398) 279:-

Den mest välkända regionen I världen när det kommer till tryffel är nog Piemonte. Albatryffeln är eftertraktad i hela världen, och vad passar då inte bättre än ett vin som produceras bara några mil från Alba. Barolo är ett perfekt val till tryffelrätter, och då framförallt tryffelpasta eller tryffelrisotto. I vinet kommer du få de där inslagen av svamp och jord som passar så otroligt bra till tryffel. Om du möjligtvis har ett barolo som lagrats i några år så kommer du få en ännu bättre upplevelse.

Xavier Vignon, Châteauneuf-du-Pape, 2019 (6267) 269:-

Likt ovanstående barolo så är en chateuneuf du pape ett fint val när det vankas tryffelmiddag. Även i det här vinet så får du en fulländad smakupplevelse. Du kommer få de där skogstonerna och inslagen som gör att vinet kombineras alldeles utmärkt med tryffelpasta. Att producenten Xavier Vignon står bakom vinet är bara en bonus. Ge det rejält med luft och njut av ett fint vin till tryffelpasta.

Langhe Nebbiolo, Paolo Scavino, 2020 (2368) 109:-

Om du inte vill spendera en bra bit över 200 kronor för ett vin när du ska äta tryffelpasta så fungerar även ett Langhe Nebbiolo fint. Här får du inte en lika utvecklad och komplex smak som i de två ovanstående vinerna. Man skulle kunna kalla det här vinet för ett barolo light, men även detta vin passar riktigt fint till tryffelpasta.

Vin till svamprisotto