Laddar annons
The Burgundy Miniature Bistro Foodcourt
19 Nov, 2015
Uppdaterad: 
6 Sep, 2023

The Burgundy Miniature Bistro Foodcourt

THE BURGUNDY MINIATURE RECENSION Daniel Crespis vinbar The Burgundy har kommit i en matigare tappning: i veckan öppnade The Burgundy Miniature Bistro Foodcourt.

Måndagens relansering av The Burgundy firades kvällen innan, då personalens kökskunskaper prövades med gaffeltruckrace samt sabrering med yxa. Trots den dova belysningen i lokalen står det klart att samtliga medarbetare ännu är intakta.

Vi slår oss ned i baren och innan vi hinner säga méthode champenoise bjuds vi på champagne. Monica Zetterlunds Dumma vi var börjar stilla spela mellan väggarna, vilka täcks av illustrationer av klassiska medelhavsterroir. Eller av ett parti RISK – med pjäser av flaskor och glas.

I lokalen, som består av en tidigare garderob, och inte är mycket större än en tvåårings tålamod, häckar kakaduor och regnbågsfärgade papegojor ser hyllorna ovanför de dukade borden som sitt naturliga habitat. Här och där står byster i hatt samt med blombuketter i nävarna och blickar överseende ned på gästerna kring bardisken. Från omslaget till boken Hedonisten stirrar Daniel Crespi rakt in i en glasbägare som balanserar bakom baren. Årets julklapp: en förgylld ananas på sjutton kilo dinglar i fönstret, med november utanför.

The Burgundy Miniature Bistro Foodcourt – meny

Menyn dignar av signaturrätter från kvarterets restauranger: blandade charkuterier från Tweed, älghjärta från Omakase Köttslöjd, råskuren hälleflundra signerad Pubologi samt Djurets malda dovhjortstartar – karnivorerna i Crespis stall. Vi fastnar för charkuterierna, som serveras med pickles och surdegsbröd. Till det dricker vi 2012 Sotorrondero, Jimenéz-Landi, Méntrida, vilket matchar de färska charkuterierna som en perfekt synkroniserad bakgrundsdansare.

The Burgundy Miniature Bistro Foodcourt är compact drinking i dess renaste form. Bara för att vara säker på min tes beställer jag ytterligare ett glas, Spätlese Riesling från Mosel. Och jodå, det är precis lika få kvadrat att rumla kring på.

The Burgundy Miniature Bistro Foodcourt

Profil: Norra Europas minsta foodcourt.
Adress: Yxsmedsgränd 12, Stockholm.
Klientel: Foodies, wineos och annat trevligt folk.
Vinlista: Löjligt välsorterad. Och inte helt otippat med ett visst fokus på Bourgogne.
Typsituation: Märk mina ord: uppstoppad kakadua, alternativt portvinsnäsa, blir nästa års accessoar.
Betyg: