Laddar annons
Metropol Palais
5 Nov, 2015
Uppdaterad: 
6 Sep, 2023

Metropol Palais

METROPOL PALAIS RECENSION Art deco-biografen Metropol Palais från 1927 har svidat om till brasserie och lönnkrogsdoftande cocktailbar. I den senare serveras drinkar i en snudd på genuin miljö.

Metropol Palais fasad reser sig i tjugotalsklassicistisk stil på Sveavägen. Med sina kolonner liknar det ett vuxenalternativ till Hard Rock Café, som huserar bredvid. I lokalen, som tidigare rymde en anrik biograf, har ett brasserie svept i mässing och blankt trä vuxit fram.

Till vänster om brasseriet leder en trappa, täckt av en röd matta, upp till den gamla biografläktaren, där du numera finner en cocktailbar i en slags nygjord 20-talsmiljö (läs: speak easy-bar).

Speak easy-barer, eller lönnkrogar, sålde alkoholhaltiga drycker i USA under förbudseran. Verksamheten kunde maskeras som utställningar om Grönlandsgrisar och andra happenings, där det i biljettpriset, förutom en möjlighet att se exempelvis en grönländsk gris, även ingick en gin and tonic.

Metropol Palais cocktailbar

I Metropol Palais lönnkrogstappning är det röda plyschsoffor, kristallglas och tidstypisk klädsel hos personalen, tänk Coco Chanels lilla svarta, fransar, juveler, fjädrar och skottskador i ansiktet. Det senare beror på att Metropol Palais, i likhet med ett flertal av stadens krogar, svidat om inför Halloween.

Vi slår oss ned i en av sofforna, helt nära ett piano, och betraktar gruppturisterna – vilka är här för cabaretshowen Wild Thing – About Love, med Tony Irving – och som nu salongsberusar sig inför middagen i brasseriet en trappa ner.

Framför oss sträcker en sobert svart bardisk ut sig, fullständigt belamrad med flaskor och bitters. Det poppas champagnekorkar och spisas The Darktown Strutter’s Ball av Shelton Brooks. Den dova belysningen glittrar i kristallglasen och liksom bäddar in gästerna.

En servitör dyker upp ur skuggorna och placerar drinklistor på vårt bord. Han är delvis täckt av spindelnät och något grönt fosforescerande klet. Han liknar något du hittar under bostadsföreningens gårdsstädning.

Drinklista à la 1920-talet

Vi bläddrar bland franska mikrobryggerier och förbudscocktails som franskifierats med namn som Julep Aphrodisiaque, Le Lutteur Flip och Pomme Poivre. Vi fastnar för French 75 – gin, champagne, citronsaft och champagnesocker. Drinkarna serveras i föredömligt kylda kristallglas samt med en twist of lemon. Dessvärre bjuder de inget motstånd alls, den komplexitet som skickliga bartenders kan skapa med några väl valda ingredienser uteblir och det påminner en smula om saft. För 130 kronor glaset.

Efter ett par sippar växer intrycket, men det känns fortfarande som om något saknas.
Och häri ligger även problemet med barens koncept – det känns väl mycket som just ett koncept. I likhet med det svenska Halloween-firandet sitter upplevelsen inte djupare än sminket.

Vår fascination för the roaring twenties bygger på en nostalgi efter en tid vi aldrig upplevt, som annat än fiktion, så det är kanske inte så konstigt att våra tolkningar haltar. Det genuina i Metropol Palais cocktailbar är istället personalens oförställda entusiasm.

Mer avklätt 20-tal hittar du här:

Cocktailbaren Melt

Metropol Palais cocktailbar

Profil: Lönnkrog.
Adress: Sveavägen 77, Stockholm.
Klientel: Gruppturister och enstaka par.
Vinlista: Fokus är på cocktails.
Typsituation: Att dricka sprit innan ett uppträdande av Tony Irving är att rekommendera.
Betyg: