Laddar annons
Tillfällig cognac och sake på Systembolaget 13 mars
14 Mar, 2020
Uppdaterad:
6 Sep, 2023

Tillfällig cognac och sake på Systembolaget 13 mars

Tillfälligt sortiment sprit. Tillfällig cognac och sake på Systembolaget 13 mars är välkomna nyheter. Elke Jung har provat och recenserat.

Tillfällig cognac och sake är intressanta nyheter. Sake är också en mycket spännande dryck i kombination till mat. ärldsklassdrycken sake fungerar otroligt bra till mat.

Tillfällig sprit 13 mars på Systembolaget - cognac och sake

1. Fudoh Purple Label Omachi Sake (90079)

Nabedana Inc, Japan,314 kr för 700 ml.
Alkohol: 16%
Vattenklar färg. Doften är nyanserad, nästan saltstänkt. Smaken är torr, fruktig och fyllig. Elegant och nyanserad, lätt vitfruktig och med saltstänkta inslag. Texturen är den för sake typiska "matiga".
Betyg: 4+

2. Daishinsyu Kimmonishiki Sake (90049)

Daishinsyu Shozou Kabushikigaisha, Japan, 374 kr för 700 ml.
Alkohol: 16%
Ljus med gula stick. Doft av aprikos och äpple. Fruktig, frisk av aprikoskärnor och lätt saltstänkt inpackning och en eldig lakritssmak. Balansen är inte på topp.
Betyg: 3+

3. Keigetsu Gin.No-Yume Sake (90025)

Tosa Sake Breweery, Japan, 362 kr för 700 ml.
Vattenklar fräg med grön ton. Doft av päron. Smaken är mer söt men också elegant, friks och stram av nyanserad frukt med tydliga lakritshintar och sötma i eftersmaken.
Betyg: 4

4. Michel Forgeron Barrique 90 Grande Champagne (40725)

Forgeron, Grande Champagne Franrkike, 999 kr för 500 ml.
Alkohol: 47%
Bärnstensfärg. Doften är nyanserad, stark/eldig. Fruktig, fyllig smak av gyllengul frukt som apelsin, aprikos med drag av mandel och fat. nyanserad. Touch av mandelmassa och parfymliknande blommiga noter. Bästa betyget uteblir då man kan ana en grön not i doften, som av på gränsen mogna druvor.
Betyg: 3+

Karin Ahlström Jensen har skrivit en artikel om sake och mat i kombination. Och Cruz Liljegren reder ut frågetecknen för dig som undrar över vad sake är.