Laddar annons
Tillfälligt sortiment 26 augusti - vitt vin
24 Aug, 2022
Uppdaterad:
6 Sep, 2023

Tillfälligt sortiment 26 augusti - vitt vin

Lanseringen av vita viner i tillfälliga sortimentet den 26 augusti bjuder på en härlig samling prisvärda chardonnaybaserade viner och en hel del andra godsaker.

Chardonnay från tre världsdelar kanske är ett bra provningstema: Chablis från Pattes Loup, Oregon med Walter Scott på etiketten och Greystone från Nya Zeeland. Veckans fyndigaste fyndmarkering går dock till Müller-Catoirs Hardt Riesling. Utöver dessa finns det mer – det här är en bra lansering där alla viner är värda sina prislappar. Brewer-Cliftons chardonnay provade vi efter den här artikeln publicerades. All information om detta vin finner  ni i texten nedan men den är inte med i tabellen.

Tillfälligt sortiment 26 augusti - rött vin

Frankrike

Pattes Loup Chablis 2019 (94597), EKO, 345 kr

Ung och frisk frukt med gula äpplen, päron, vitpeppar, flinta och lite rostade nötter. Eftersmaken är stram, lite nötig med bra syra , mineraler och lite sälta. En välgjord Chablis som har en lite spännande kombination att vara både stramt chablisig och bjuda på värme som ger en något bredare frukt. Mat till denna pärla: halstrad gös med mandelpotatispuré och stekta kantareller. Kan det bli mer årstidsrätt än så?

Hermitage Blanc E. Guigal 2018 (93452), 459 kr

Stor doft med mogen frukt av äpplen, päron, grillade citroner och mandlar. Stor välbalanserad eftersmak med citrus, pomerans, rökiga mineraler, sälta och nötter.

Condrieu E Guigal 2020 (93471), 439 kr

Stor, rund och lätt aromatisk doft med gula blommor, nektariner, physalis, citrus, grapefrukt och fat. Rik, rund och lite fluffig härligt lång eftersmak med nougat, pomerans, vit choklad kryddor och örter.

Tyskland

Haardt Riesling 2021 (91250), Mueller-Catoir, Pfalz, EKO, 189 kr

Ung, pigg, frisk och lite aromatisk doft med äpplen, gråpäron, citrus, blommor, persika, bra frisk frukt som ger ett påfallande elegant vin med intensitet, syra längd och balans. Lysande och lanseringens mest prisvärda vin!

Spanien

Barco del Corneta Verdejo 2019 (94557), Kastilien-León, EKO, 229 kr

Frisk ren frukt med gula äpplen, meloner, vita persikor, grapefrukt, kalk, mineraler, underbar syra med elegant sälta och längd. Ett storstilat och välsvarvat vin som sätter ner foten så marken skakar och säger ”så här bra kan verdejo bli”. Hatten av för detta! Servera till en Galiscisk fiskgryta.

Portugal

Quinta dos Carvalhais Encruzado White 2020 (90391), Sogrape Vinhos, Dão, 159 kr

Ung frisk med frukt med päron, persika, blommor, bra struktur, fina syror, mineraler och längd. En snygg välgjord portugis iklädd en bourgogneliknande skrud och som dessutom kommer långt i prisvärdhetstävlingen.

USA

Walter Scott Chardonnay Bois-Moi 2020 (94587), Oregon, Willamette Valley, 295 kr

Snygg och förhållandevis stram chardonnay med vita blommor, äpplen, citrus, nykärnat smör, digistivekex, mineraler och elegant fathantering. Välgjort och med lite mer traditionell europeisk känsla än vi är vana med från USA. Det här är ju bara så bra. Walter Scott imponerar. Servera till en fisk- och skaldjursgryta med en god dos saffran.

Santa Rita Hills Chardonnay 2021(54548), Brewer- Clifton, Kalifornien 17,5(+)

Stor och maffig doft med persika, päron, passionsfrukt, brynt smör, muskot och rökiga ekfat. Smaken följer samma skola med rik, varmt mogen frukt, balans och en syra som ger vinet en bra ryggrad. Det här är visserligen en chardonnay i en ganska typisk amerikansk, kraftigare och bred stil men syran gör det ändå friskt och piggt med bra energi och ett vin som verkligen kan lyfta till rätt typ av mat. Servera till ugnsbakad fläskfilé med sötpotatisstripes.

Nya Zeeland

Greystone Chardonnay 2020 (93508), North Canterbury, EKO, 249 kr

Ung och pigg och stor chardonnay med gula äpplen, brynt smör, vanilj, nötter och rökiga fat. Eftersmaken är rikt fyllig och smakrik med rökiga fat, vitpeppar, gula äpplen, blommor, bra syra, bra längd och hög ”lätt-att-gilla faktor”.

Sydafrika

Kelderblok Steen Badenhorst Family Wines 2021 (93570), Swartland, 379 kr

Snygg stram chenin blanc (eller steen som man ibland väljer att kalla druvan i Sydafrika) med äpplen, grapefrukt, citrus, blommor och lite rustik energiladdad eftersmak med timjan, mineraler, sälta och rena friska syror.

[drinklist id="101565"]