Laddar annons
Tokaj heter stad och vindistrikt, tokaji är vinet
1 Feb, 2018
Uppdaterad: 
6 Sep, 2023

Tokaj heter stad och vindistrikt, tokaji är vinet

Tokajer måste väl vara vin från Tokaj, eller? Fel. Ska du säga det rätt heter vinet tokaji. Distriktet och staden är Tokaj. Tokajivinerna är ljust gula till bärnstensfärgade i utseendet och oftast söta, precis som de här recenserade vinerna.  

Distriktet Tokaj spiller över landsgränsen till Slovakien. Och med anrik tillverkning av fantastiska söta viner är något ändå annorlunda i dag, för trenden är tydlig och går mot "torrt". Det tillverkas allt fler tokajiviner som är torra men gemensamt är druvan, furmint.

I Systembolagets sortiment listas 24 tokajiviner (29 januari 2018) varav tre finns i butik. Övriga 21 viner ligger i BS, beställningssortimentet. Ett tiotal av dem är sotta. Vinbanken kommer med en rapport framöver om de övriga 40.

Varför denna fuss om namnet tokaj eller tokaji

Rätt ska vara rätt, och vi är petiga nu. Man ska inte heller blanda samman ursprungen och tro att namnet syftar på ett alsacevin, alternativt tvärtom. Fastän det är över 10 år sedan, närmare bestämt 1 april 2007 som vinlagstiftningen i Alsace förbjöd vinodlarna att namnge vinerna med tokay pinot gris, kan man fortfarande höra någon säga just det - tokay pinot gris. Och kanske ska vi ha förståelse för de två, kanske tre generation som svenskade till namnet under alsacevinernas svenska guldålder runt 60-70-talen. Då kallades vinerna helt enkelt för tokaj  (ibland med tillägg pinot gris) i vardagligt tal. Lägg till att alsacevinerna är lagringsdugliga varför det dyker upp äldre buteljer nu och då.

Att alsaceodlarna började så tidigt som innan år 1870 med att kalla druvan för grauer tokayer är det kanske inte många som vet. Sorten har över åren bytt namn ett antal gånger i Alsace innan det blev stopp 2007. Det var bra såklart då både druvsort och ursprung blir mer tydliga för vinälskare. Om vinet är från Frankrike eller Ungern, och om det är vin av pinot gris eller som i Tokaj, mestadels furmintdruvan. Rätt vin på rätt plats.Tokaji som sagt!

Druvor för tokaji

Furmint
Hárslevelű
Gul muscat, eller som i Tokaj, sárgamuskotály
Zéta, kallades tidigare för oremus och är en korsning mellan furmint och bouvier
Kövérszőlő
Kabar, en korsning mellan hárslevelű och bouvier

Hur tillverkas Tokaji Aszú, läs mer hos Royal Tokaji 

Då tillverkningen beskrivs så otroligt bra av många producenter vill vi gärna tipsa er vidare. Processen är komplicerad, omständig och tar tid. Att vinet är sött vet man om namnet är Aszu. Hur sött? Skalan heter Puttonyos där ett mått är lika med en skopa söta botrytiserade druvor. Puttonyos finns som 3, 4, 5 och 6 Puttonyos, lite till mer sött således. Vinerna är när som bäst, storartade och balanserat söta inte likt några andra. De sötaste omnämns som nektar för Kungar och där de mest koncenterade ligger över 6 Puttonyos och heter Eszencia (jämf med Trockenbeerenauslese)

Provning av tokajivin listade i Systembolagsbutik

1. St Stephan's Crown Tokaji Aszu 5 Puttonyos 2011 (12905)

Kövágó Estate, Tokaj Ungern, 159 kr för 500 ml
Druvor: Furmint, hárslevelü, muskótaly
Smaken är söt, krämig, med tydliga vaniljtoner i en aning klumpig stil.
Provad: 2017-02-07, har inte testat årgången som säljs just nu, 2013
Intressant iaktagelse i mina anteckningar ser jag att båda årgångar, 2008 och 2010 fått högre rating som rena viner med fin elegans, bra köp. En snabb koll visar också att Jancis Robinson gett årgång 2013 i Tokaj omdömet, extraordinary. Således, mycket betryggande ett toppbetyg och därför bör man ge vinet ovan en chans.

2. Dereszla Tokaji Aszù 5 Puttonyos 2013 (2901)

Château Dereszla, Tokaj Ungern, 185 kr för 500 ml
Smak: Söt, medelfyllig. Röda och gula äpplen, inslag av exotisk frukt, mandel och russin. Bra längd. Nyanserad och komplex.
Omdöme: Ohh…vad jag längtar efter äppelkaka med kanelgrädde.
Sockerhalt: 119 g/l
provad: 2017-08-10
[dryck id="59342"]

Båda vinerna ovan är söta medan ett tredje vin Tokaji Furmint Dry 2015 (6214), Evinor Bt, 89 kr är torrt eller närapå med sina 7g/l socker. Många andra viner i bolagssortimentet håller än högre sockernivå (fastän de klassas som torra) och hur man personligen eller faktiskt upplever sötman beror till del på vinets totala syra (hög i detta vin) samt hur känslig man är för "söta smaker". Hursomhelst, detta vin är slutsålt på några få flaskor när och kommer inte tillbaka.

Niklas Jörgensen har rest en hel del i Tokaj och för Vinbanken har han skrivit flera artiklar.
[artikel id="29391" titel="Furmint från Tokaj"]
[artikel id="28097" titel="Intryck från Tokaj"]
[artikel id="27286" titel="Tid för Tokaj"]
Avslutningsvis ett recept för en vin-matmatchning, "made in heaven".
[artikel id="8215 " titel="Stekta äpplen passar till Tokaji"]

Bild: Royal Tokaji Wine Company