Laddar annons
Fyra härliga vintips med malbecvin i fokus - vinköplistan #5
2 Feb, 2018
Uppdaterad: 
6 Sep, 2023

Fyra härliga vintips med malbecvin i fokus - vinköplistan #5

VINKÖPLISTAN. Malbecvinernas ursprung förknippas med Argentina. Landet ser sorten som sin egen. Fokus är på malbec i röda vintipset under 100 kronor men som ni vet kommer vinköplistan alltid med minst fyra vinförslag. Övriga viner är från Frankrike, Italien och Sydafrika.

Under senare år har de argentinska tillverkarna kunna tämja de markerade tanninerna i malbec (generellt) och när vinerna har mjukare fatinslag är saken klar att även användningstillfällena breddats. I Sverige finns många malbecval i "vardagsgenren" och där har vi hittat veckans röda vintips.

Malbecvin rekommenderas ofta till grillat, precis som i Argentina när de bjuds till asado. Smakar gott till en blodig biff, grillad såklart och har man något till serveras  kanske grillade tomater och sötpotatis eller den i Argentina så populära såsen, chimichurri. Men se upp, chimichurri smakar lite eldigt! Vin till het mat är antingen lätt sött alternativt och kanske också, generöst fruktigt. Till het mat är rekommendationen att välja bort alla viner med markerade fatinslag, vita som röda.

Här hittar du listan över fler bra, köpvärda malbecviner

Chimichurri
Är en sås lagad av hackad persilja mixa med torkad oregano, vitlök, peppar, lök, paprika och olivolja eller salsa criolla (sås på tomat och lök i vinäger). Blanda. Servera.

Vinköplistan, vitt och rött vin under 100 kronor

1. Casal di Serra Classico Superiore 2016 (12419)

Umani Ronchi, Verdicchio dei Castelli di Jesi Marche Italien, 95 kr
Druvor: Verdicchio
Smak: Torrt, lätt/medelfylligt, friskt gulfruktig smak med drag av söta fruktkarameller, inslag av örter och citrus. Fin längd.
Passar till: Lätta fiskrätter och till skaldjur. Färskost passar också bra. Testa gärna till receptet på fisksoppa.
Sockerhalt: < 3g/l
[dryck id="59398"]

2. Cameleon Selection Malbec 2017 (6581)

Domaine Bousquet, Mendoza Argentina, 89 kr
Druvor: Malbec
Smak: Medel/fyllig. Fruktig och bärig smak, blåbär mogna plommon, inslag av lakrits och viol samt en nypa blyerts, fat och örter.
Sockerhalt: < 3g/l
Passar till: För detta vin tänkte jag gå vego, denna vecka. Vegetarisk hamburgare och till vegetarisk lasagne. Vinet passar givetvis kalasbra till många husmansrätter med kött.
[dryck id="59137"]

Vinköplistan, vitt och rött vin 100 - 200 kronor

1. Pouilly-Fumé Les Deaux Cailloux 2016 (2227)

Fournier, Pouilly-Fumé Frankrike, 159 kr
Druvor: Sauvignon blanc
Smak: Torr, medelfyllig friskt fruktig av gräna päron, en nypa lime, päron, örter och smak av mineral med fin längd. Balanserad syra, krispig snits.
Sockerhalt: < 3g/l
Passar till: Skaldjur naturell är givna. Då vinet är ++ föreslår vi en festligare rätt, vad sägs om pilgrimsmussla i vitvinssås. Ett annat förslag, men mer budget, är den goda räksoppan. Du kan också servera vinet till en pocherad eller ugnsbakad fiskrätt med vitvinsås och kokt potatis.
[dryck id="59392"]

2. Stellenzicht Golden Triangle Pinotage 2016 (22273)

Stellenzicht, Stellenbosch Sydafrika, 109 kr
Druvor: Pinotage
Smak: Fyllig. Fruktig, mogna körsbär och plommon, generös, inslag av viol, lätt parfymerad och örtig, saftigare driv med rökig snits, vaniljfat och bra längd. Kul detalj, som en nypa saltstänkta inslag! (gott)
Sockerhalt: < 3g/l
Passar till: Prova till lamm. Gärna till vintergoda lammgrytan. För nötkött, mustig bouef bourguignon
[dryck id="59122"]

Vinbankens Vinköplista

Fyra nya vinförslag per vecka. Två vita respektive två röda viner i olika prisklass. Fredagsvinet kostar under 100 kr och lördag- eller kalla det helgens festvin håller högre klass med pris från 100 upp till 200 kronor. Urvalet gör vi framförallt, men inte bara, ur annonsörers portföljer.

Vinköplistan - Bra viner, goda tips i kombination med mat, för dig när du står rådvill på Systembolaget! Passar inget av vintipsen ovan surfar du lätt in till Vinköplistan och kollar in förslag från tidigare veckor.

[artikel id="59053" titel="Läs den fantastiska historien om den franske vinbonden som flyttade till Argentina för att starta upp familjeföretaget Domaine Bousquet pånytt, i obruten mark."]
FOTO: CRED TO CATENA WINERY