För 20 år sedan skulle ingen ifrågasätta furmint's status som den främsta druvan i regionen Tokaj. Idag är tonläget något annorlunda i och med att flertalet producenter visat vilken kvalitetsnivå som såväl hárslevelű och sárgamuskotály kan uppvisa.
I grund och botten är fortfarande rätt klon av furmint den absolut främsta, om du frågar mig, men med vetskapen att vissa druvsorter trivs bättre i olika växtlägen och jordmåner, är det logiskt att bredden fått genomslagskraft. Producenten Kikelet Pince har exempelvis visat hur fantastiskt hárslevelű trivs i lössjorden runt byn Tarcal och Zoltán Demeter har visat att sárgamuskotály, det vill säga muscat a petit grain, stortrivs i den lerarika jorden runt byn Mád.
Furmint, den främsta
Men så var det då Furmint. Hur mycket jag än vill basunera ut för världen att prova de mindre kända druvsorterna från någon av alla boutique-vinerier som återfinns i Tokaj, så är det furmint man ska dra nytta av för att vinna konsumenternas gunst. Druvan är välbekant för de flesta som är någorlunda bevandrade i vinets värld och det är också den druva som lättast kan anpassas till konsumentens preferenser. I grund och botten är furmint en ganska neutral druva som dock gärna tar till sig intryck från växtläget och den mänskliga touch som den bjuds på. Fat? Gärna, men ståltank fungerar precis lika bra. Knastertorr eller viss restsötma? Bägge versioner fungerar fint och syran anpassas fint till sötmagraden. Omedelbar konsumtion eller lagringsobjekt? Här tillåts växtlägets betydelse tala och med de hundratal olika vingårdslägena så kan Tokaj's furmint nästan mätas med Bourgogne's chardonnay ifråga om variation i stil.
En optimal furmint-klon är knappast den som togs fram under kommunismens tid i Ungern. Stora klasar gav urvattnade druvor men allt handlade då om kvantitet. Tyvärr finns klonen kvar och används än men för att producera högklassig furmint används en variant där klasen inte är större än att den får plats i en vuxens hand.
Furmint & mat
Den stil av furmint som vinner mark idag, passar strålande till det skandinaviska köket. Oftast drar fruktkaraktären i vinerna åt stenfrukt till och inte sällan har de lagrats 7-8 månader på använda barrique-fat av 400-liters storlek. Inte sällan ackompanjeras de äppliga tonerna av en gul frukt och en svag blommighet. I och med att Tokaj är gammal vulkanjord har vinerna ofta en markerad syra som bidrar till att skänka struktur och matvänlighet.
Som i alla vinregioner så gäller det i slutänden att man har en någorlunda uppfattning om producenternas stil, men att kombinera torr furmint till de mer smakrika fiskrätterna i vårt kök brukar vara ett säkert kort. Druvan gillar de gräddiga såserna och även rökt fisk hanterar den väl. Kyckling- eller kalkonrätter fungerar lika bra, gärna örtkryddat. Kötträtter? Självklart! Särskilt gris är en strålande kombination, grillat eller stekt, i och med att furmint hanterar fettet i grisrätterna utmärkt.
Tips på furmint
I augusti lanserades producenten Oremus torra furmint, 2011 Mandolás (90001) för 129 kronor, på Systembolaget. Årgången är en av de främsta i Tokaj det senaste decenniet och Mandolás bjuder verkligen på årgångens storhet. Njutbart idag absolut, men Mandolás utvecklas i upp till 10 år, och vinner på åtminstone ett par års ytterligare lagring, för att låta faten integreras.
För priset, vilket är mer eller mindre det samma som i Ungern, har jag personligen svårt för att hitta något vitt vin på Systembolaget som uppvisar så pass hög kvalitet - och ändå kan fortsätta utvecklas i flera år. Drick Mandolás till fläskrätter som gärna har lite fettskorpa kvar; något som du sannolikt även skulle få serverat i Tokaj!
Skribent: Niklas Jörgensen