


Förra veckan gick vi igenom de fem vita vinerna som toppade listan av intressanta viner vi har tagit upp i Bäst i test de sex första månaderna av året. Nu är det dags för de röda.
Vi gör på samma sätt som vi gjorde med de vita vinerna - det handlar inte enbart om att få en hög poäng: det krävs synnerlig prisvärdhet, men också att det ska finnas något för alla våra läsare - det blir därför en blandning av lite av varje: druva, blandning av områden, högt pris med bra omdöme, lågt pris med bra omdöme och kanske lägger vi även in något som kittlar lite extra från någon region där kvalitet i kombination med nytänkande står ut. I "toppheatet" röda viner i Bäst i test första halvan 2025 har vi fem områden, fyra huvuddruvor, fem producenter och fyra länder: Spanienx2, Frankrike, Italien och Australien. Samtliga vinerna finns fortfarande att beställa - beställningssortimentet är verkligen en guldgruva för vinintresserade.
Du hittar över 10 000 viner i Systembolagets beställningssortiment. Vinerna är inte provade av Systembolaget utan har tagits in av de svenska importörerna. I artikelserien Bäst i test väljer vi varje vecka ut ett antal viner i just beställningssortimentet som vi recenserar och ger ett omdöme. Generellt sett tar det 3-8 dagar innan vinerna kommer fram efter att du beställt dem.
Vårat fokus i artikelserien Bäst i test är viner som kostar mellan 120 och 350 kronor, men ibland när vi hittar något speciellt som sticker ut utanför det spannet kan vi ta med och recensera även det. I artikelserien har vi lite mer fokus på producenterna och berättelserna om vinet än vad vi brukar ha i våra ordinarie recensioner. Vi har säkerställt med importörerna att vinerna vi publicerar finns i lager.
Familjen Jaume har varit vinodlare i och i närheten av Chateauneuf-du-Pape sedan 1826. Det nuvarande namnet fick företaget under 80-talet när Alain och Odile Jaume startade Masion Alain Jaume som idag drivs av syskonen Christophe, Sebastien och Hèlène men Alain och Odile finns fortfarande med i verksamheten. Ursprunget har alltid varit Châteauneuf-du-Pape men man gör idag vin från de flesta av de sydliga appellationerna i Rhônedalen. Alain Jaume importeras av Hermansson & Co.
Bodegas Izadi etablerades av restaurang- och hotellentrepenören Gónzalo Antón 1987. Tanken var att göra riojaviner på ett modernare sätt. Angreppssättet gav frukt och idag har Izadi vingårdar i förstklassiga lägen med hög genomsnittlig ålder i Rioja Alavesa. Företaget har vuxit och består nu av fyra ”systeregendomar” som samlas under namnet Artevino där alla har inriktningen att producera viner med hög kvalitet. I Rioja finns ursprungsegendomen Izadi och Bodegas Orben som etablerades på tidigt 2000-tal. I Ribera del Duero ligger Finca Villacreces med närhet till grannen Vega Sicilia och I Toro Bodegas Vetus. Man har även en mindre egendom i Rias Baixas. Gemensamt för samtliga är fokus på kvalitet men för Izadi, Vetus och Villacreces kombineras kvaliteten med mycket hög prisvärdhet. Sedan några år styrs företaget av Gonzálo Antóns son Lalo Antón.
Dievole, vilket betyder guds vilja, är en urgammal gård vars historia går åtminstone tillbaka till 1090 då det finns ett kontrakt som visar att gården bytte ägare. Idag är 400 hektar av gårdens mark planterade med vinrankor som är ekologiskt certifierade. Man odlar huvudsakligen Sangiovese men även andra traditionella druvor som canaiolo, ciliegiolo och colorino. Utöver viner från Chianti Classico gör man även vin från Maremma och Montalcino.
Legaris etablerades 1999 av familjen Raventos som äger cavaproducenten Codorniu. Egendomen består av 120 hektar vingårdsmark där den viktigaste druvan är tempranillo men man odlar även en del cabernet sauvignon.
Dandelion vineyards drivs av paret Elena och Zar Brooks. Elena är uppväxt i Bulgarien. Hennes mamma arbetade på en vingård och som ung hjälpte hon till med att översätta vinterminologi från engelska till bulgariska vilket satte fart på vinintresset och la grunden till hennes val av karriär. Nu är hon en uppmärksammad australisk vinmakare med säte i McLaren Vale. Namnet Dandelion (maskros) kommer från en önskan att inte se djävulen i varje ogräs utan istället uppmuntra maskrosor bland vinrankorna. Maskrosen hjälper till att hålla borta oönskat vinterogräs under årets kalla månader samtidigt som det bidrar till god marktäckning på sommaren – dessutom menar man skämtsamt att maskrosens bollformade fröställningar (på engelska kallade ”wishing clocks”) kan hjälpa till att uppfylla önskningen om en god årgång varje vår. Elena Brooks driver flera vinprojekt och det är inte alltid hon väljer att använda varumärket Danelion – vi kommer att återvända till Elena vid fler tillfällen i Bäst i test under våren. Det här är smakrika, välgjorda, intressanta, områdes- och druvtypiska viner till mycket bra priser – det är många bra saker på en gång och vi kan lägga till ytterligare en: det är rakt igenom superbra viner till vårens och sommarens grillstunder. Dandelion importeras av Tryffelsvinet.