frankrike

Châteauneuf-du-Pape

Frankrike

Chateauneuf

Det görs både rött och vitt vin i detta legendariska vinområde i Frankrike. Många förknippar regionen med de röda viner som efter lagring får en komplex karaktär, som ofta präglas av smaker som leder tankarna till kryddor och bär. Ett ungt vin från Châteauneuf-du-Pape är mer kraftfullt och har en jordig karaktär med mycket tanniner.  Châteauneuf-du-Papeviner är efterfrågade och ofta ganska dyra. De är dock väl värda sitt pris om du sätter värde på kvalitet. Priset på vin från Châteauneuf-du-Pape varierar beroende på årgång. Det har gjorts riktigt bra Châteauneuf-du-Papeviner i närtid, 2019 var till exempel en fantastisk årgång.

Châteauneuf-du-Pape vindistrikt

Châteauneuf-du-Pape ligger i Provence-Alpes-Côte d'Azur, nära rivieran i sydöstra Frankrike. Området räknas som en del av Rhônedalen och är ett av världens viktigaste vindistrikt.  Châteauneuf-du-Pape kan översättas till “påvens nya slott”. De påvar som det franska kungahuset tillsatte, efter en schism med den katolska kyrka på 1300-talet, bodde på ett slott som låg här. Många av vingårdarna i Châteauneuf-du-Pape vindistrikt kännetecknas av så kallade galets, vilket är en fuktbevarande lera som skyddas under stora stenar. Här har man gjort kvalitetsviner under mycket lång tid och lärt sig att arbeta på jordens villkor. Att ett vin kommer från Châteauneuf-du-Pape är alltid en kvalitetsstämpel. Samtidigt är det ett vindistrikt där det görs viner som kan vara ganska olika sinsemellan. Här finns nämligen flera olika mikroklimat som påverkar vilka druvor som kan odlas. Även jordmånen kan vara olika i olika delar av regionen. Det gör att det alltid är spännande att korka upp en flaska med ett vin från Châteauneuf-du-Pape som du tidigare inte har provat.

Grenache noir är den dominerande druvan i Châteauneuf-du-Pape

Châteauneuf-du-Papevin kan bestå av upp till 13 olika druvsorter, så länge den dominerande druvan är grenache noir. Denna druva trivs med de riktigt heta somrarna i regionen. Värmen gör det lättare för odlaren att få fullmogna druvor, vilket krävs för den som vill framställa ett kvalitetsvin. Mourvèdre och syrah är andra druvor som används. I de vita vinerna utgår man ofta från druvorna grenache blanc, clairette, roussanne och bourboulenc. Ett vin från Châteauneuf-du-Pape kan lagras länge men får inte alltid sin karaktär av faten. Man brukar istället ha som mål att låta smaken från druvorna komma fram. En trevlig detalj är att en stor andel av alla Châteauneuf-du-Papedruvor kommer från ekologiska odlingar.

Châteauneuf-du-Pape passar till smakrika rätter

Om du vill ha en perfekt matchning med en viss maträtt måste du först smaka på vinerna eller läsa på om en enskild flaska. Detta eftersom Châteauneuf-du-Pape vindistrikt producerar så många olika viner. Generellt brukar vi rekommendera Châteauneuf-du-Papeviner till smakrika och kraftigare rätter där du inte sparat in på kryddorna.

Châteauneuf-du-Pape – vilken temperatur?

Som så många andra smakrika röda viner kommer Châteauneuf-du-Pape bäst till sin rätt om du serverar det några grader under normal rumstemperatur, 16–18 grader är lagom. Lägg in flaskan i kylen 30 minuter innan servering så brukar det bli rätt temperatur.

Köp Châteauneuf-du-Pape på Systembolaget

På Systembolaget hittar du alltid flera flaskor Châteauneuf-du-Pape att välja mellan. Förutom de viner du hittar i butikerna finns det många fler Châteauneuf-du-Papeviner som kan beställas från Systembolagets leverantörer.

Vilka glas passar för Châteauneuf-du-Pape?

Ett vanligt rödvinsglas på fot är ett lämpligt Châteauneuf-du-Papeglas. Mer komplicerat än så behöver det inte vara, bara för att det är ett fantastiskt vin. Enligt oss är det viktigare att lufta vinet innan servering, än att välja ett nischat glas. Allt om vinlandet Frankrike Mer om Rhonedalen  Druvan carignan - populär i Rhonedalen Syrah - Rhones stolthet Mer om druvan grenache noir