Laddar annons
29 Jun, 2018
Uppdaterad: 
6 Sep, 2023

Trevlig grüner veltliner och fantastisk Pouilly-Fumé | Vinköplistan #26

VINKÖPLISTAN. Grüner veltliner är Österrikes stolta druva för vitt vin. Smaken har en, mer eller mindre och beroende på kvalitet, kryddig ton som är urläcker i kombination till mat. Att priset på veckans förslag hamnar under 80 kronor är bra för alla med budget.

Vita finmiddagsviner är ett fullkomligt strålande bra vitt från franska distriktet Pouilly-Fumé. Förgyller varje fest eller tillställning där det serveras. De två röda är också finfina val och först ut är "grillvinet", sedan den snygga pinot noiren från Nya Zeeland som rycker fram som ett toppalternativ till de accelererande vinpriserna från druvans urdistrikt, Bourogne.

Vitt och rött vin under 100 kr

1. Steinschaden Grüner Veltliner 2017 (4320). Vitt vin.

Steinschaden, Kamptal Niederösterreich Österrike, 79 kr
Druvor: Grüner veltliner.
Fruktig. Torrt, medelfylligt vin med mogen vit-gul-grön päron och äppelsmak, mogen citrus och lätt kryddiga underton. Frisk, med bra längd.
passar till: Givetvis ett gott vin på glas men gör sig utmärkt till kyckling och fläskkött, gärna lagade för sommarkök, det vill säga kalla rätter.
Betyg: 4

2. Simonsig Cape Blend 2016 (2849). Rött vin.

Simonsig Estate, Western Cape Sydafrika, 79 kr
Druvor: 62% cabernet sauvignon 34% pinotage, 4% shiraz
Smak: Fyllig, mörkfruktig av plommon och generös av söta bär, vinbär, inslag av örter, fat och lakrits med en rökig ton.
Passar till: utmärkt bra till grillat kött som lamm men också fint till kryddiga krovar.
Betyg: 3+

Vitt och rött vin mellan 100-200 kr

3. Pouilly-Fumé Les Deux Cailloux 2016 (2227). Vitt vin.

Fournier, Pouilly Fumé Frankrike, 159 kr
Druvor: Sauvignon blanc
Smak: Torr, medelfyllig. Fruktig, päron och äpplen, mogen citrus, örter och mineral. Lång eftersmak.
Omdöme: Härligt vin! Användbar och frisk.
Passar till: Bästa vita sommarvinet 2018 kanske? Till skaldjur naturella eller fiskrätter, till sallader eller som ett gott glas vin på verandan! Prova till ceviche med lax.
Betyg: 5

2. Saint Clair Pinot Noir 2016 (16015). Rött vin.

Saint Clair Family Estate, Marlborough Nya Zeeland, 129 kr
Druvor: Pinot noir
Smak: Medelfyllig. Bärig smak med inslag av jordgubbar, mogna hallon, örter och kryddor. Rostade fat och en hint av kakao.
Omdöme: Mustig och generös med tydlig druvkaraktär. Passar bra med sötare smaker, marinader eller glazekryddor.
Betyg: 4

Vinbankens Vinköplista
Fyra nya vinförslag per vecka. Två vita respektive två röda viner i olika prisklass. Fredagsvinet kostar under 100 kr och lördag- eller kalla det helgens festvin håller högre klass med pris från 100 upp till 200 kronor. Urvalet gör vi framförallt, men inte bara, ur annonsörers portföljer.

Vinköplistan - Bra viner, goda tips i kombination med mat, för dig när du står rådvill på Systembolaget! Passar inget av vintipsen ovan surfar du lätt in på Vinköplistan och kollar förslag från tidigare veckor.

Huvudbild från Saint Clair Winery Estate i Nya Zeeland!