Laddar annons
Champagne de Castelnau - för lång lagring på jästfällningen
27 Jun, 2018
Uppdaterad:
6 Sep, 2023

Champagne de Castelnau - för lång lagring på jästfällningen

CHAMPAGNE. Att summan av delarna är större än helheten gäller lika mycket för Champagne de Castelnau som för andra champagnetillverkare. Men det som utmärker de Castelnau, som är ett kooperativ i Reims, är att husets champagner lagras extra lång tid på jästfällningen.

Champagne de Castelnau grundades 1916 mitt under första världskriget i en tid när det utspelades hårda slag om staden Reims och i övriga regionen. Ursprungligen låg källarna i Epernay men från 2003 är adressen i Reims. Flytten skedde när en grupp vinodlare från Reims såg potentialen i de Castelnau, köpte företaget och bestämde sig för att driva huset som ett kooperativ.

Om namnet: de Castelnau

Kommer från en fransk general, General Edouard de Curières de Castelnau som vann slaget om Champagne och som champagnehuset ville hedra. Läs gärna mer om generalens många gärningar och stora framgång på Wikipedia, i länken ovan.

Bland kooperativets 700 medlemmarna är många småbrukare med små tegar om två hektar, en yta lika stor som 1,5 fotbollsplan. Några av odlarna har till och med bara en hektar medan andra förfogar över betydligt större områden.

Två hektar räcker inte för att försörja en familj varför många av de mindre vinbönderna har ett vanligt lönearbete på sidan av. Eller tvärtom, de har vinodling som hobby.

Kooperativet bekräftar att allt färre medlemmar väljer att få tillbaka sin andel levererad juice som färdig champagne. Tidigare tog alla tillbaka sin del av färdig champagne. Numer fokuserar många snarare på själva odlingen och med hjälp av kooperativet arbetar odlarna för ökad kvalité på vinfälten och under skörd. Sedan säljer de flesta i regel allt vad de producerar. Andra, med större vingårdar, kan tillverka egen champagne samtidigt som de säljer druvor till kooperativet.

patricia-christophe-savoy-odlare-champagne-kooperativ-de-castelnau-vinbanken

Savoy, en av 700 druvodlare hos Champagne de Castelnau

Vinbondens vardag är lika krass som för andra företagare. Att odla vin, oavsett om ägorna är stora eller små är ett heltidsjobb då kraven från omvärlden är höga och vädret en utmaning.

En av kooperativets 700 odlare är Christophe och hans fru Patricia Savoy (bild ovan) som äger 5 hektar i Marne-dalen där de odlar de tre vanliga druvorna i Champagne som är chardonnay, pinot noir och pinot meunier. Gården, som är ett familjejordbruk i tredje generationen, ligger i byn La Neuville aux Larisse och ger paret motsvarande 10 000 flaskor champagne per år.

Av de fem hektaren familjen Savoy förfogar över använder de två hektar för egen tillverkning, medan druvor från tre hektar levereras som juice till kooperativet.

Minutiös champagnetillverkning tar lång tid hos de Castelnau

I Champagne har kvalitetskraven ökat och frågor som handlar om transparens i tillverkningen, om hållbar odling och ekologi intresserar allt fler konsumenter. Även konkurrensen från andra vindistrikt och andra mousserande viner har ökat. Inte minst från prosecco som rider på en bubblig framgångsvåg av sötma, billiga priser och tillverkningskostnader som är en bråkdel i jämförelse med champagne.

Och få konsumenter verkar bry sig om skillnaden, bubbel som bubbel kan tyckas vara det som smäller högst. När champagnehusen har strikta tillverkningsregler att följa som att vinerna ska vila på jästfällningen, i sin egen flaska minst 15 månader, finns inga motsvarande regler för exempelvis prosecco vars bubblor är lika äkta som i en läskflaska.

Att tid har stor betydelse för champagnevinernas kvalitet och att tid är lika med ökande kostnader kan nog alla skriva under på. Det avskräcker dock inte Champagne de Castelnau som bestämt sig för att ge sina viner extra lång lagringstid.  Champagne de Castelnaus Brut Reserve ligger sex år på jästfällningen, det vill säga fyra gånger längre än de lagstadgade 15 månaderna medan husets årgångsviner lagras hela 12 år på jästfällningen!

hampagne-de-castelnau-collection-enotheque-1998-vinbanken Makalöst vin, nyanserad, komplex med utvecklade noter men inte på långa vägar "klar". Provad i magnum!

Kooperativ de Castelnau om framtiden

Kooperativet levererar en tredjedel av sin årsproduktion om 1,8 miljoner hektoliter vin till champagnehus som Taittinger, Veuve-Clicquot, Deutz samt pinot noirvin till Champagne Bollinger för att nämna några. Och de menar att hög kvalitet är den enda möjligheten att profilera kooperativet.

Viktigt för de Castelnau är att husets kvalitetskrav ska gälla för alla viner som tillverkas. Oavsett om vinerna säljs vidare till andra champagnehus, går till stora kunders egna etiketter (inga viner går till super-markets) eller för kooperativets egna champagner med de Castelnau-etikett.

Medlemmarna har gemensamt enats om kvalitetsmålen och vet att det krävs aktivt arbete för att skörda högkvalitativ frukt. För att bli bättre håller kooperativet utbildning för medlemmarna men man trimmar också alla moment som kräver logistik kontinuerligt. Likaså ställs höga krav på frukten, på druvorna som ska pressas, och vidare genom tillverkningens alla delmoment.

champagne-de-castelnau-cellarmaster-elisabeth-sarcelet-vinbanken Chef de Cave, cellarmaster hos Champagne de Castelnau - Mme Elisabeth Sarcelet

Stor organisation med järnkoll på detaljer

Men att förstå att kooperativet är en organisation med 700 medlemmar som har över 900 hektar odlingar och som under skörd pressar druvor på 200 platser och därefter kör musten i 20 tankbilar till anläggningen i Reims - är svårt att greppa. Hur gör dom och hur går det egentligen till kan man verkligen undra?

Lägg till att alla viner vinifieras (tillverkas) separat efter druvsort och ursprung – i Champagne är ursprunget den by från vilken druvorna kommer från mycket viktig – och för källarjobbet ansvarar en vinmakare, Mme Elisabeth Sarcelet som förvisso har två medarbetare till sin hjälp, men ändå, det är onekligen svindlande många viner och en gigantisk stor portfölj viner att ha koll på.

Champagne de Castelnau är ett imponerande champagnehus och kooperativ som kan fasas in i rankingen som champagnehusens mellannivå. De är relativt okända i Sverige men för många konsumenter har huset viner som bara kan beskrivas som oupptäckta fynd!

Frågan man egentligen inte ställer i champagne

Avslutningsvis och för alla som precis som undertecknad funderat över hur det är att bokstavligen bo i en champagnekällare, ställde jag frågan till Christophe Savoy;

- Som odlare med egen tillverkning, stora tankar av reserv-vin samt hundratals champagneflaskor i källaren, frestas man inte att tappa upp vin en fredagskväll eller plocka in en flaska till söndagsmiddagen?

Från mitt resesällskap har jag nervösa harklingar och tveksamma skatt. Christophe Savoy är tyst och tittar sedan begrundande på mig, ungefär som att förstå frågan, vad sa hon egentligen?

Christophe svarar,

"Reserv-vinerna är ju inte klara (dvs färdiga viner) och även om dom är av bra årgångar är de ändå som halvfabrikat till en fulländad champagne. Vad gäller champagneflaskorna i källaren är de redovisade till kontroll-organet och allt ska bokföras. Så svar, nej - det händer aldrig - "forget it" !

odlare-i-kooperativ-de-castelnau-christophe-savoy-champagne-vinbanken

Champagne de Castelnau Brut Millésimmé 2004 (73175), 429 kr. Beställningssortimentet

Druvor: 50% chardonnay, 33% pinot noir, 17% pinot meunier
Torr, medelfyllig och elegant av grön och gul frukt, äpplen, päron och en knivsudd persika. Inslag av mogen citrus, mineral och en härligt rostad touch. Bra, nyanserad eftersmak. Toppval av årgångschampagne, i beställningssortimentet.
Betyg: 4+

Huvudbild: Champagne de Castelnau i Reims!