Laddar annons
Tyskt superdestillat gjort på rieslingvin från Moseldalen
10 Mar, 2022

Tyskt superdestillat gjort på rieslingvin från Moseldalen

Det har tagit mig åtskilliga år att få upp intresset för spritdrycker. Men efter många vingårdsbesök, som inte sällan avslutas med ett glas av husets destillat, har intresset ökat allt mer och jag kan verkligen fascineras över smakrikedomen och aromerna i en del destillat.

För ett drygt år sedan provade jag en högkvalitativ dryck som imponerade stort på mig. Efter en producentledd provning bjöds vi på familjens helt vita silverdroppar. I det här fallet var det inte en grappa, inte en marc, inte en (som det heter i Spanien) orujo, utan det mindre vanligt förkommande Weinhefebrand, ett tyskt destillat. Man destillerar inte pressrester (som i fallet grappa) utan resterna av jästpartiklar. En långt mer tidskrävande process men som också, när det är väl utfört, ger förutsättningar för en renare slutprodukt. Så här skrev jag om Riedlins Weinhefebrand i december 2020 på Vinbanken och i Dina Viner Professonal Edition (Nr 2020-28):

”Efter vinifikationen på Weingut Riedlin i Baden tar man tillvara på jästfällningen och destillerar denna i en gammal kopparpanna. Markus Kuntz-Riedlins pappa är ”hövding” för detta tidskrävande arbete som man enbart klarar av att göra när man har tillräckligt mycket jästrester. 2013 är den årgång man nu har på marknaden. Efter 8 dagar framför pannan var pappa Riedlin klar med destillationen. 154 liter blev det, vilket räckte till drygt 200 flaskor. Det är den renaste sprit jag har stoppat näsan i. Försiktiga, supereleganta, rena aromer av päron, aprikos, apelsin- och limeskal. Ett klockrent destillat som bjuder på en fullkomligt ren alptoppsklang."

En tidskrävande process

Riedlin Brillant (20232), 700 ml 899 kronor 18,5 poäng(++)

Familjen bakom den här spritdrycken är Kuntz-Riedlin. Nu har Sybille Kuntz och Marcus Kuntz-Riedlin gjort ett nytt destillat. Den här gången är råvaran ett vin (gjort på druvan riesling) från Moseldalen. Alltså samma råvara man använder i tillverkningen av Cognac eller Armagnac. Själva destilleringen utförs i en traditionell kopparpanna där vinet dubbeldestilleras. När den tidskrävande processen var klar hade 400 liter vin blivit 70 liter kristallklar ren sprit.

Skillnaden mellan en Cognac och Kuntz slutprodukt är att familjen Kuntz anser sig ha tagit fram en så exceptionell och doftmässigt ren sprit att man inte vill att ekfat ska påverka renheten. Därför är det här ett tyskt destillat som har en helt ren och helt ofärgad sprit. I december fick jag möjlighet att prova den här drycken och det var årets bästa julklapp. Att samma familj ligger bakom några av de bästa destillaten jag har provat säger mycket om nogrannheten och vaksamheten kring detaljer som Sybylle och Markus lägger både på sina viner och på sina destillat.

Ett tyskt destillat med rena aromer

2021 Mosel Riesling Destillat (prisuppgift enligt Marcus Kuntz-Riedlin dryga 100 Euro) 19 poäng(+++)

Fullkomligt rena aromer som närmast för tankarna till en porlande fjällbäck, efter en liten stund och några försiktiga sniffanden lösgörs eleganta aromer av citronzest, vita blommor, vita persikor och anjoupäron. Smaken är klingande ren med citrus, vinteräpplen, grapefrukt och en subtil nyans som drar mot färska mandlar och högkvalitativ marsipan. Renheten som ger elegansen är det här imponerande destillatets näst största höjdpunkt, vinner gör balansen som bjuder på perfektion. Den 50-procentiga alkoholhalten är inte något man tänker på (vilket gör att utspädning förbjudes). Det är bara gratulera de lyckliga själar som får tag i en eller två av de 100 flaskorna som producerades. Jag har svårt att tänka mig att en cognacsproducent som sätter näsan i detta inte skulle bli grön av avund och sannolikt ”lägga ekfaten på hyllan”.

Jag provade Kuntz destillat i fem olika glas. Efter att ha plockat bort tre var Riedels Riesling/zinfandel och en klassisk cognacskupa kvar. Båda går utmärkt men möjligen ger jag en svag fördel till cognacskupan.

Av någon obegriplig anledning finns det fortfarande ett tjugotal flaskor kvar av Riedlin Brillant (20232) i Sverige, 700 ml 899 kronor.  ”Moseldestillatet” finns på Sybille Kuntz hemsida. Är vi lyckligt lottade kommer några av flaskorna till Sverige och Systembolaget. Sybille Kuntz importeras av Divine.

Läs mer om destillat på Vinbanken

Svensk sprit - en resa från norr till söder

Rakija - fem tips på Systembolaget

Spritnyheter på Systembolaget