Laddar annons
Umani Ronchi – ekologiska viner från Marche och Abruzzo
30 Mar, 2019
Uppdaterad: 
6 Sep, 2023

Umani Ronchi – ekologiska viner från Marche och Abruzzo

EKOLOGISK ODLING. Den italienska producenten Umani Ronchi, med vingårdar i Marche och Abruzzo, har under flera decennier levererat prisvärda viner med hög kvalitet till den svenska marknaden. Numera är alla odlingar ekologiska. Detta är röda och vita viner att alltid återvända till.

Egendomen, som grundades 1957 av Gino Umani Ronchi och några år senare togs över av familjen Bianchi-Bernetti, omfattar idag cirka 210 hektar och nästan 20 mil med vinrankor utspridda på tio olika distrikt, alla med sin egen särart och typiska terroir.

Vingårdar i Marche och Abruzzo

Marche har kallats för Italiens bäst bevarade hemlighet. Regionen ligger på östkusten i höjd med Toscana, men har betydligt färre turister och ett mer välbevarat och genuint lugn. Söder om Marche ligger Abruzzo och i dessa två vinregioner, mellan Adriatiska havet och bergskedjan Apenninerna, hittar man Umani Ronchis ekologiska vingårdar. Här har de producerat prisvärda viner med hög kvalitet ända sedan 50-talet.

Företaget är fortfarande familjeägt och drivs nu av tredje generationen. VD:n Michele Bernetti, som i sin ungdom var en mycket framstående slalomåkare i samma lag som Alberto Tomba, har tagit över den dagliga driften från sin pappa Massimo som dock fortfarande är verksam i styrelsen.

Alla Umani Ronchis vingårdar är ekologiska

Idag är samtliga Umani Ronchis vingårdar omställda till ekologisk odling.

– Umani Ronchi började faktiskt konvertera vingårdar  i Abruzzo redan 2001. Idag odlas alla Umani Ronchis vingårdar i både Marche och Abruzzo ekologiskt med respekt för jorden och den biologiska mångfalden. En viktig insats som drev oss att även förändra delar av vineriet, säger Michele Bernetti.

Ekologiska viner från Umani Ronchi. VD Michele Bernetti 2018 © Francesco Vignali Photography

Casal di Serra Classico Superiore – en trotjänare

Marche är en viktig vitvinsregion och den mest odlade gröna druvan är verdicchio. Ungefär hälften av Umani Ronchis vinodlingar består av verdicchio och de finns i ett av Marches 12 DOC-områden Castelli di Jesi.

En av Systembolagets trotjänare sedan lång tid är är Casal di Serra Classico Superiore gjort på enbart verdicchio, som dessutom är ett av de mest prisvärda vita vinerna under 100 kronor. Samma druva men från gamla stockar, återfinns i Casal di Serra Vecchie Vigne för den som vill prova en ännu mer komplex variant av druvan.

– Verdicchio är inte en särskilt trendig druva, säger Michele Bernetti, och namnet är dessutom svårt att uttala. På 70-talet gjordes mycket billigt vin på verdicchio som hälldes i glasflaskor som såg ut som fiskar eller antika amforor. Men faktum är att verdicchio är en av Italiens viktigaste druvor; den har stor personlighet och karaktär samt utmärkta lagringsegenskaper.

Verdicchio förknippas vanligen med friska viner med bra syra och toner av citrus, mineral och örter.

– Servera vinet till skaldjur eller till fisk som tillagats i ugn med potatis, tomat och olivolja, tipsar Michele Bernetti.

Fler recept, så lokala som det bara går: Mammas italienska recept passar ekoviner från Umani Ronchi

Montepulciano – rött vin från Marche och Abruzzo

Umani Ronchis odlar även blå druvor, framförallt montepulciano, i Marche och Abruzzo.
Druvan montepulciano ska inte förväxlas med vinet Vino Nobile di Montepulciano som produceras i Toscana på sangiovese.

Klimatet i Marche är speciellt eftersom vingårdarna ligger nära kusten och havet håller temperaturen på en behaglig nivå. Dessutom ligger flera av vingårdarna relativt högt. Här görs de mer eleganta och strama vinerna på montepulciano.

Prisvärda rödviner från Umani Ronchi

Testa exempelvis det mycket prisvärda vinet Umani Ronchi Montepulciano d’Abruzzo. Mycket vin för 75 kronor, bra till mat, torrt och smakrikt som till och med kan lagras ett par år. Eller prova vinet Tajano där montepulcianodruvan fått sällskap av lite sangiovese, ett utmärkt vin till smakrika pastarätter bland annat, också under hundralappen.

Även i området Abruzzo söder om Marche odlar Umani Ronchi montepulciano kompletterat av några små ”skvättar” av vitvinsdruvorna trebbiano och pecorino. Här är det varmare och således blir vinerna mer kraftfulla. Testa det röda Bianchi Montepulciano d'Abruzzo, perfekt vardagsvin till oslagbart pris. Prova till en hemgjord pizza eller till ugnsrostade grönsaker med en bit kyckling.

Läs mer: Umani Ronchi finns på Vinbankens topplista av provade viner under 80 kronor

Planerar ni att besöka Marche, varmt välkomna till Umani Ronchi- se hemsida för adress och öppettider.