Laddar annons
Fontanafredda Raimonda Barbera d’Alba - prissänkt barbera visar vägen
1 Sep, 2020
Uppdaterad: 
6 Sep, 2023

Fontanafredda Raimonda Barbera d’Alba - prissänkt barbera visar vägen

Hur ett bra barberavin ska smaka vet Fontanafredda. Nu sänker vinhuset priset på Raimonda Barbera d’Alba.

Fontanafredda Raimonda Barbera d’Alba. Anta att du inte visste att Fontanafredda köptes 1858 av Italiens första kung Vittorio Emanuele II. Eller att vinhuset låg på samma plats som i dag, i byn Serralunga d’Alba. Och att egendomen alltid tillverkat vin.

Om du inte kände till allt det kan man ju tycka att uttalandet är ganska kaxigt. Men, vem säger emot erfarenhet eller modet att tala högt om det många odlare och vinhus funderar över i dag: vad är det som händer (i Sverige) med distriktets barberaviner?

SPONSRAT INLÄGG, SEPTEMBER 2020.

Raimonda Barbera d’Alba för ursprungtypicitet

Folkets vin eller ”il vino del poppolo” i Italien är vad man kallar de populära vinerna av barberadruvan. I Barolo är som bekannt den ledande druvan nebbiolo. Vinerna är ståtliga, strama och strukturerade med en oftast, stor portion av kärniga, nästan torra tanniner. Nebbiolo är viner med långt liv och en nästan oändlig lagringspotential.

Inte konstigt således att distriktets andra blå druvsort, barbera, hittat sin nisch som det mer lättdruckna och billiga alternativet. Så har det varit sedan länge och så är det än idag. Men samtidigt, något är förändrat.

Förändringen grundar sig på den makalösa försäljningsframgången på den svenska marknaden. Sedan en tid är det som att intresset för vinerna från Piemonte fullkomligt exploderat i Sverige. Med glädje tar producenterna tacksamt emot den uppskattning som alla omnämnanden i media samt uppskattningen alla bloggare och influensers ger vinerna från distriktet.

Vinhusen i Piemonte ser även med glädje på att det ökande intresset även leder till en större medvetenhet hos vinentusiaster av nyfikenhet och upptäckarlust. Men hos Fontanafredda är man även bekymrade.

Populärt barberavin får sänkt pris

Anledningen är att vinhuset anser att det finns viner från distriktet, på den svenska marknaden, som helt enkelt inte har tillräckligt hög kvalitet för sitt pris. Så nu väljer Fontanafredda att utmana några utav dem. Därför sänker Fontanafredda priset på det populära vinet Raimonda Barbera d’Alba från 149 kr till 109 kr. Målsättningen är att visa upp hur ett barberavin av god kvalitet ska smaka och dofta.

Raimonda Barbera d’Alba passar till

Passar utmärkt till det klassiska italienska köket som till pizza, pasta och kallskuret. Vinets friska syra gör att kombinationen till mustigare maträtter på nöt, fläsk och vilt är perfekt. Med sin mjuka frukt och bärsmak passar vinet också till mingel eller på egen hand utan mat. Till höstens rätter av svamp gör sig Raimonda Barbera d’Alba alldeles extra och den som får tag på vit tryffel kan se fram emot en strålande mat- och vinupplevelse.

Mer om Raimonda Barbera d’Alba 2018 (71596), 109 kr

Smakbeskrivning och doft

Mycket fylligt och generöst fruktigt vin med mängder av mogna körsbär, hallon, björnbär och kryddor. Vinet har en rostad ekfatston som bärs upp av tanninerna och den friska fruktsyran.

Passar till

Passar utmärkt till det klassiska Italienska köket som pizza, pasta & kallskuret samt till smakrik pasta eller kötträtter av nöt, fläsk och vilt. Samt till höstens alla rätter på svamp. Varför inte prova till svamprisotto.

Druvbeskrivning

Barbera

Land samt region

Italien, Piemonte, Alba

Kul att känna till om vinhuset Fontanafredda

1) Fontanafredda fick 2017 utmärkelsen “Winery Of The Year” av det erkända vinmagasinet Wine Enthusiast.

2) Fontanafredda har haft vin i Sverige sedan 1955, när Systembolaget startade om efter att motboken (begränsad alkoholförsäljning enligt ett kupong-system) upphävdes.

3) Vinproducenten Fontanafredda har sitt säte i Serralunga d’Alba i vackra Piemonte och köptes 1858 av Italiens första kung, Vittorio Emanuele II som en gåva till älskarinnan, Rosa Vercellana, som kallades "La bela Rosin".

4) Fontanafredda äger den största sammanhängande vingården i Serralunga d'Alba, Barolo om 101 hektar

5) Barberadruvorna i detta vin, Raimonda Barbera d’Alba, odlas intill staden Alba som är berömd för sin vita tryffel.

6) Sedan 2018 är Giorgio Lavagna ansvarig vinmakare. Lavagna började arbeta 2014 tillsammans med Danilo Drocco som då varit Fontanafreddas vinmakare många år. Tillsammans med Alberto Grasso, sedan länge vinhusets agronom, tillverkas vinerna enligt ekologiska och hållbara principer.

Grundläggande produktinformation Raimonda Barbera d’Alba

Artikelnummer: 71596

Fullständigt produktnamn: Raimonda Barbera d’Alba

Pris: 109 kr (Prissänkt från 149 kr 1 sep 2020)

Alkoholhalt: 13.5%

Storlek (ml): 750 ml

Importör/avsändare: Enjoy Wine & Spirits