Mammas italienska recept till ekoviner från Umani Ronchi

Favoritmarkera

EKOVIN OCH MAT. Tuppkam och verdicchio! Två ingredienser i de genuina, italienska recepten som Michele Bernetti, vd:n för Umani Ronchi, delar med sig av från sin mammas kokkonst. Testa en härlig, lättlagad kycklingrätt till familjemiddag – perfekt i påsk.

Marche och Abruzzo är två vinregioner på östra sidan av Italien. Där hittar man Umani Ronchis ekologiska vinodlingar.

Flera av vinerna från Umani Ronchi har funnits länge på Systembolaget. De är inte bara ekologiska utan också matvänliga och prisvärda.

Vinbanken bad Umani Ronchi:s vd Michele Bernetti att dela med sig av två favoritrecept på italiensk husmanskost från Marche. Sådant som mamma lagade hemma. Mer genuint blir det inte, om man inte besöker vingården själv förstås, och det är alla välkomna att göra hälsar Michele.

Recept – Pollo in Potacchio med verdicchio

Ingredienser – 4 portioner

1 kyckling styckad i delar eller 800 g kycklinglårfilé skuren i mindre bitar
4 vitlöksklyftor, skalade
Ca 0,5 dl olivolja
En nypa chiliflingor
En burk hela körsbärstomater eller motsvarande mängd färska
2 stora glas verdicchio, Casal di Serra Classico Superiore, ett i grytan och ett till kocken!
Färsk rosmarin
Salt och peppar

Gör så här:

– Det här är ett enkelt och nyttigt sätt att laga kyckling och resultatet blir läckert, hälsar Michele.

Värm olivoljan i en gryta med de hela vitlöksklyftorna. Tillsätt kycklingen och bryn delarna. Tillsätt ett stort glas verdicchio, lite salt, en nypa chiliflingor, rosmarin och tomater.

Låt koka upp och sänk sedan värmen. Låt småputtra under lock på låg värme i 30 minuter. Ta sedan bort locket och låt koka i ytterligare tio minuter tills en del vätska kokat in. Smaka av med salt och peppar.

Att dricka till:

1. Casal di Serra Classico Superiore 2017, (12419),Verdicchio dei Castelli di Jesi, Marche, Italien 99 kr

 

Umani Ronchi. Michele Bernetti 2018 © Francesco Vignali Photography

Rött vin från Umani Ronchi till Vincisgrassi

Lasagne är en välkänd och traditionell rätt från Emilia-Romagna i norra Italien. Inte fullt så känd är regionen Marches version av rätten. Tilläggas ska att det finns mängder av varianter av vincisgrassi, varje kock har sin egen.

– Det sägs att Vincisgrassi kom till genom att addera några extra ingredienser till den ursprungliga rätten. Detta för att imponera på den tyska generalen Windisch Graetz som passerade Marche 1799. Det lyckades! Rätten är fortfarande en av de mest traditionella och läckra i Italien, säger Michele Bernetti.

Recept – Michele Bernettis vincisgrassi från Marche

Ingredienser – 4 portioner

Olivolja
1 gul lök, finhackad
1 morot, skalad och hackad i små tärningar
2 stjälkar selleri, hackade
2 vitlöksklyftor, hackade
2 lagerblad, krossade
300 g nötfärs
200 g fläskfärs
100 g kycklinglever (brukar finnas I frysdisken)
1 tuppkam och inälvor från en kyckling (hör med din lokala köttbutik)
1 burk hela tomater
2 msk tomatpuré
2 dl vitt vin, verdicchio, Casal di Serra Classico Superiore
1,5 dl vatten
Smör
Salt och svartpeppar
Cirka 7-8 dl béchamelsås
Lasagneplattor
Riven mozzarella och parmesan

Gör så här:
Värm olivoljan i en stekpanna och addera alla grönsaker och lagerbladen. Stek försiktigt tills allt är gyllene. Tillsätt kött, lever och inälvor och stek tills allt nästan fastnar i pannan. Häll på vinet och stek tills det har kokat in. Tillsätt tomater, tomatpuré och vatten och låt sjuda i en timme. Smaka av med salt och peppar.

Gör under tiden béchamelsåsen. Om du använder torra lasagneplattor så förkoka dessa i några minuter, ta upp och låt torka. Färska plattor kan användas direkt.

Sätt ugnen på 200 grader. Smörj en ugnsform med smör. Börja med ett lager béchamelsås och lägg lasagneplattor på, därefter köttfärssåsen och riven ost. Repetera (max fyra lager).

Avsluta med enbart parmesan och några rejäla smörklickar. Baka i ugnen i 30-40 minuter. Om ytan blir för mörk så lägg på ett bakplåtspapper mot slutet.

Att dricka till:
1. Tajano Rosso Piceno 2017, (6090), Marche, Italien, 89 kr

2. Bianchi Montepulciano d’Abruzzo 201, (7126), Abruzzo, Italien, 79 kr

Mer om Umani Ronchi här:

Umani Ronchi – ekologiska viner från Marche och Abruzzo

Läs mer och planera ett besök här

Kommentera