Laddar annons
Väder och vind växtåret 2017 i Gevrey-Chambertin
2 Apr, 2019
Uppdaterad: 
6 Sep, 2023

Väder och vind växtåret 2017 i Gevrey-Chambertin

Äntligen! Efter ett antal svåra år kom årgången som räddade situationen för vinodlarna i Bourgogne. Skörden 2017 utmärker sig av högkvalitativa druvor och skördevolymer som kom tillbaka på normala nivåer.

I Côte-de-Nuits jämför producenterna 2017 med den legendariska årgången 1959. I detta, mycket tidiga skede ska tilläggas.

Årgång Côte de Nuits 2017

Vintermånaderna var riktigt kalla vilket inte varit fallet på många år. I januari kom en period om flera veckor när det var frost i vingårdarna. Minusgrader är viktigt för vingården då ohyra och ovälkomna egenheter rensas bort.

Våren startade med torrt och varmt väder. Den tidiga knoppsprickningen var ett faktum i slutet av mars. Redan från den 6 april kunde bönderna notera de första bladen vilket fick många att förbli sömnlösa under en hel månad. Enligt statistik från tidigare vädermätningar slår nämligen frostnätterna till, vanligtvis med full kraft, i slutet av april mellan 27-29 april.

Undertecknad var på resa i Bourgogne under nämnda tid och aldrig tidigare har jag sett odlarna så väl förberedda med olika reserv-värmekällor i vingårdarna som 2017. Mycket riktigt kom så köldknäppen på ovan nämnda datum men med hjälp av rök från elden av halmbalar spreds ett skyddande filter över vingårdarna mot frosten.

Blomningen startade tidigt, redan i slutet av maj när det tre dagar i rad uppmättes rekordhöga temperaturer. För odlarna är det en stressig tid och 2017 mer än så när förloppet gick rekordsnabbt. Å andra sidan, med en snabb blomning är exponeringen mot kraftiga regn eller frost minimerad. Bra ur den synvinkeln med andra ord.

I slutet av maj kunde bönderna tillfälligtvis, andas ut. Utsikterna i vingården gav förhoppning om stora volymer druvor och en skörd som skulle kunna starta i början av september.

I juni kom värmeböljan som slog i taket den 21 juni med heta + 39 C i vingårdarna! Hettan resulterade i att vissa bär ”brändes” medan andra druvor utvecklade ett tjockare skal. De tjocka skalen skyddade druvorna när sommaråskan drog över regionen i slutet av juni och periodvis under juli. Under sommarmånaderna 2017 kom inga hagelstormar. De tjocka skalen kom återigen väl till pass och skyddade bären från angrepp av botrytis och mögel.

I slutet av juli startade ”veraison”, mognadsutvecklingen i druvorna som innebär att druvorna i vingården ändrar färg från exempelvis grönt till blå och röd färg. Stora, kompakta druvklasar i perfekt skick trivdes i vingårdarna. Med augusti kom det varma och torra vädret, precis som det var 1959.

Det kom lite regn i slutet av augusti som triggade druvorna ytterligare ett snäpp i deras mognad. Odlarna menar att det gav årgången dess utmärkande signum. Det lilla extra.

Skörden startade runt den 6 september. Generellt är kvaliteten på skörden jämn. Druvorna är generösa samtidigt delikat fina i texturen, tydligt aromatiska, balanserad med stringent, mogen syra och stor komplexitet. Man kan även se att varje enskilt läge, från Grand Cru till Village kvalitet, gett vinerna deras respektive tydliga uttryck. Förhoppningen är att 2017 kan vara nästa 1959.

vader-och-vind-argang-2017-i-gevrey-chambertin-vinbanken

Gevrey Chambertin 2017

Vinbanken frågade Charles Magnien, Domaine Henri Magnien i Gevrey-Chambertin om årgång 2017 specifikt,

”I början av säsongen hade vi utmaningar med att tackla frostnätterna som kom i slutet av april. Vi brände halm i vingårdarna och kunde på så sätt rädda skörden. Med 2016 i gott minne ville vi under inga omständigheter råka ut för samma bakslag och problem 2017. Vi fick sedan en sammanhängande varm och torr sommar, utan några speciella issues. Att tackla ohyra och mögel var en ickefråga och vi kunde arbeta 100 procent ekologiskt på fälten.

Under augusti steg temperaturerna och det var, hett. Vinstockarna led inte av torka eftersom grundvattennivåerna var i fas sedan tidigare år. Vinerna fick inte den hårdhet, som kan komma med torka, utan vi tycker oss snarare hitta en fräschör. Domaine Henri Magnien skördade mellan 7-12 september vilket gör det till en tidig skörd”.

”Skörden gav oss, i mitt tycke, täta och förföriska druvor. Möjligen är vinernas lagringspotential något sämre än jämfört med den stringenta årgången 2016. Det fina är att vinerna är lättillgängliga vilket gör dem till goda ambassadörer för vin från Bourgogne generellt”.

LÄS MER, PROVNING AV VIN 

Årgång 2017 i Gevrey-Chambertin

Årgång 2016 i Gevrey-Chambertin