Laddar annons
Årgång 2018 i Gevrey-Chambertin, Côte de Nuits
2 Feb, 2020
Uppdaterad: 
6 Sep, 2023

Årgång 2018 i Gevrey-Chambertin, Côte de Nuits

Årgång 2018 i Gevrey-Chambertin, Côte de Nuits sticker ut som ett bra år efter en rad problematiska årgångar. Här kommer en rapport med detaljerad information om växtåret 2018.

Givetvis skiljer sig förutsättningarna åt på olika platser inom Bourgogne. På detaljnivå måste man bryta ner informationen till plats-specifika förutsättningar, som att man talar om Chablis eller Côte de Beaune alternativt Côte Chalonnaise.

I en av Côte de Nuits nordligast belägna byar, Gevrey-Chambertin är vinodlarna tacksamt nöjda över 2018. Många talar om att det kan vara en av de bästa årgångarna de senaste 30 åren. Frukten är både aromatisk och mogen och druvorna uppvisade lika delar blommiga som kryddiga smaknoter. För de många gånger kraftfulla vinerna från Gevrey-Chambertin är det ett full-pott-år vad gäller ursprungstypicitet.

I provningen av dom unga rödvinerna visade sig många vara balanserade och yppiga. Ibland av så mycket frukt att det för vissa vinmakare borde tangera gränsen till beskrivningen, ”fläskig”. Något som i backspegeln och i jämförelse till senare års anemiska viner (generell beskrivning) ändå är att betrakta som mer positivt.

Struktur av tanniner finns (precis så som det ska vara i Gevrey-Chambertin) och den för Côte de Nuits utmärkande silkiga inslaget är också på plats. Eftersmaken är lång och elegant.

Vinmakaren har till slut alltid den sista avgörande handen för hur vinet presenterar sig i glaset.

Växtåret 2018 i Gevrey-Chambertin, Côte de Nuits

Under januari var vädret milt och regnigt. Det regnade faktiskt hela 2,5 gånger så mycket som under en normal januarimånad.

I februari kom vintern med kallare temperaturer.

Först i slutet av mars stabiliserade sig vädret till de för årstiden normala förutsättningarna. I början av april kom ett kort bakslag med kallt väder.

April månad fortsatte därefter med varmt väder vilket ledde till att vinstockarna kom igång med ett rasande tempo. Bladen utvecklades snabbt. I slutet av maj blommade de flesta vinstockarna vilket innebär att 2018 tillsammans med 2007 och 2011 var en av de tidigaste årgångarna. Samtidigt, under april, maj och juni regnade det mycket.

Grundvattennivåer som uppmättes den 1 juli 2018 var bland de högsta som uppmätts de senaste 30 åren. Problem med mjöldagg uppstod i vingårdarna. Problemen kom att stanna av efter 1 juli då det blev ett snabbt skifte till strålande sommarväder.

Sommaren var solig och torr med höga temperaturer. Gevrey-Chambertin klarade sig från hagelskurar. Inga druvor skadades. Men på grund av det torra vädret utvecklades druvorna långsammare än normalt. Frukten var riklig på vinstockarna men druvorna små. Därför är skördevolymerna begränsade hos många tillverkare.

Skörden startade i början av september 2018 i Gevrey-Chambertin

Skörden startade i början av september med druvor i perfekt skick. Odlarna bekräftade goda nivåer av potentiell alkoholhalt, utmärkt fenolisk mognad samt balanserade syror (låg nivå av malic acid men med bra potential för tartaric acid) i druvorna.

Många av tillverkarna kunde få igång jäsningen helt naturligt eftersom vädret var varmt och druvorna skördats med en hel del egen jäst. Färgextrakt var inte heller ett problem. Det råder stor optimism över årgång 2018 i Gevrey-Chambertin.

Provning av de unga vinerna i Gevrey-Chambertin

För fjärde året i rad var Vinbanken på plats för att prova de unga vinerna, av senaste årgången. Roi Chambertin är när man provar de unga vinerna för första gången. I november 2019 provades vinerna av årgång 2018 där vissa fortfrande inte var buteljerade utan fick provas som tankprov.

Tidigare årgångar i Gevrey-Chambertin 2017 och 2016.

Huvudbild: Blick upp mot 1er Cru läget Clos Saint-Jacques.