Laddar annons
5 Jun, 2011
Uppdaterad: 
6 Sep, 2023

Välj Rabl för personlig smak

Att höra mer om de individuella ingångarna till varför och hur en vinproducent gör de viner han eller hon presenterar är alltid de mest inspirerande provningarna. Samtidigt inser man från åhörarbänk att wow, -vin kan faktiskt vara så präglat av en person att man kan ta på ”det” i smaken. För mig är Rabl ett strålande exempel på det påståendet. Bilden visar, Rudolf Rabl.

Österrike har inlandsklimat. Klimatet har stor betydelse för vilket vin som produceras. Generellt kan man säga att distinkta temperaturskillnader mellan natt och dag, sommar och vinter är bra när man vill göra ett välbalanserat, fruktigt och friskt vin. Frisk i betydelse att vinstockarna ”rensas” från ohyra vid minusgrader och fruktig smak kräver sin syra vilken är en följd av sval växttemperatur. Förenklat.

Familjeföretaget Rabl grundades redan 1750 men som många andra österrikiska vinegendomar dateras den moderna historien till tiden efter andra världskriget. Rudolf Rabl har utvecklat en liten egendom på några hektar till den aktuella ytan som idag spänner över 70 hektar ekologiskt odlad mark. Rabl är inte certifierad ekologisk vinproducent. Samtliga vingårdslägen viner vinifieras (tillverkas) separat. Den dominerande jordmånen är loess vilken kan liknas vid en sandblandad lucker jord och ett granitliknande urberg.

I Österrike produceras generellt mer vitt vin än rött. Fokus har landets vinnäring haft på kvalitet och åter kvalitet. Nyanser har finslipats till distinkta stilar som präglas av rankornas växtplats lika mycket som av ett vins årgång, vädret. Inte konstigt att landets grüner veltliner-viner gör braksuccé världen över. Även de röda vinerna i Österrike är på frammarsch. Om ”rödvinsvurmen” kommer av klimatförändring eller är trendbrott hos konsumenterna alternativt att odlingar utvidgas till varmare (tidigare olämpliga) växtplatser låter jag vara osagt. Det är förmodligen lite av allt, plus en dos andra parametrar som entreprenörskap och annat ”mänskligt”. Hursomhelst är det alltid spännande när man studerar vinvärlden mer ingående. Sannolikheten är stor att något nytt dyker upp. De personliga ingångarna till varför och hur en vinproducent gör de viner han eller hon presenterar är alltid de mest inspirerande provningarna. Samtidigt inser man från åhörarbänken att wow, -vin kan faktiskt vara så präglat av en person att man kan ta på det i vinsmaken. För mig är Rabl ett strålande exempel på tidigare påstående. Jag väljer gärna Rabl när tillfället kräver ett tydligt vin med attityd och kraftfull finess.

Några viner från provningen i Stockholm 12 maj 2011

Grüner Veltliner 2010 (2296), 155 kronor för 1,5 L box.
Torr, lätt/medelfyllig smak gröna äpplen, friskt citrusbett och en lätt krydda. Trevlig, ren!
Betyg: 4

Grüner Veltliner Spiegel 2009 (75815), 99 kronor.
Torr, medelfyllig av äpplen och päron, tydlig mineralsmak och kryddig längd. Bra vin.
Betyg: 4

Grüner Veltliner Vinum Optimum 2010. Vinet finns inte till försäljning.
Torr, medelfyllig aromtiskt och stor. Bra citrussyra, smak av äpplen och päron, tydlig mineralton. Koncentrerad. Lång eftersmak.
Optimum är gjord av vin från olika växtplats, olika terroir. Loess, skiffer, urberg bland andra.

Riesling Schenkenbichl 2007. Vinet finns inte till försäljning.
Torr, medelfyllig. Rökig! Koncentrerad frukt av äpple och grape, tydlig mineralton balanserad syra. Komplex och kraftfull i sin elegans.

Zweigelt Rosé 2010 (72564), 89 kronor
Bärig doft. Torr, medelfyllig, tydligt bärig, hallon, smak med inslag av körsbär och lite örter.
Trevlig eftersmak och allmänt, användbar rosé.
Betyg: 3+
Vinet är gjort genom ”bleeding”, dvs att must tappats av från röd must. På så sätt får man senare ett mer koncentrerat rött vin plus ett rosévin. Två av en så att säga.