Laddar annons
8 Jul, 2014
Uppdaterad: 
6 Sep, 2023

Värd en resa - vin och tapasbaren i Foz do Arelho

Américo - Foz.Vintage Club

Av en tillfällighet befinner jag mig på nyöppnade Foz.Vintage Club i Foz de Arelho. Här är den som är vinintresserad i paradiset. Förväntningarna var lika med noll när vi klev in genom dörren efter att ha läst gatuskylten ”tapas”. Så varför inte prova tapas under resan i Portugal där maten på inget sätt varit en besvikelse men å andra sidan inte heller den stora behållning som jag längtat efter. Fram till nu.

Américo hälsar välkommen och säger att han äger restaurangen samtidigt som han visar mig ett bord i den nästan tomma lokalen varpå han snabbt presenterar meny och vinlista.

Clams med koriander

Rätterna på menyn är många

Variationen är stor från kött, fisk, skaldjur, vegetariskt till sött. Valet faller på friterade sardiner, husets gazpacho, clams med koriander, champinjoner fyllda med en köttstuvning samt en lammgryta. Maten är urläcker, rätterna som serveras ser lika fantastiska ut som att smaken är genomgående - klockren. Supergott!

Vinlistan är imponerande samtidigt trevligt överblickbar med ett gediget urval portugisiska viner med namn samt producenter som för mig innehåller ett antal okända. Kul!

Gillar också idén med att erbjuda fler viner på glas jämfört med i flaska och dessutom, jag kan själv välja volym mellan small, medium eller large. När kvällen är slut har jag provat cirka tio viner och jag tror inte att det sammantaget blev så mycket mer än skulle jag delat en flaska med middagssällskap.

Vinbaren i Foz do Arelho

Vinbaren i Foz do Arelho

Säsongen i den lilla staden har inte kommit igång ännu (början av juli) och Américo berättar att han bara haft öppet i några veckor. Stället är helt nytt och vinbar med restaurang ligger vägg i vägg med ett kafée och glassbar. En trappa upp finns fler sittplatser och Américos förväntningar är högt ställda. Att öppna eget var hans mål och han berättar att han utbildat sig i hotell- och restaurangmanagement i Schweiz.

På frågan varför tapas och vinbar svarar han att Portugal har ofantligt många bra vinproducenter som ännu inte är kända och det är på tiden att vinerna får visa vad de går för. Ambitionen är att ha en levande vinlista och att arbeta fritt.

Viner som ska mogna eller åldras tycker han är som bortkastad tid så på svar om vinkällaren är stor – nej, inte speciellt han har egentligen bara ett förvaringsutrymme.

Efter mer än ett års renovering och ombyggnad av lokalerna infaller ekonomisk krisperiod precis lika olägligt för Américos nyöppnade tapas och vinbar som för landets ekonomi generellt. Påtagligt är att det inte är en dans på rosor just nu i Portugal.

Turisterna är färre även i Foz do Arelho men lyckligtvis gör lagunfisket att orten lever året om. Närheten till ett antal golfbanor gör också att Américo tror att hans vin och tapasrestaurang ska kunna blomstra.

Foz do Arelho

Staden ligger en timmes bilresa norr om Lissabon. Vore det inte för lagunen Óbidos skulle den lilla orten vara en av många längs Portugals vackra Atlantkust. I Foz do Arelho är de stora sanddynerna som vetter mot lagunen barnfamiljernas räddning mot de bullrande, kraftiga Atlantvågorna på dynens andra sida. Havsvattnet lockar egentligen bara de bästa av simmare och en eller annan surfare, bad i bemärkelsen ”plask och lek” är inte att tänka på. Med tidvattnet förändras utseendet på den kilometerlånga stranden som periodvis blir bredare samtidigt som vattnet drar sig ut ur lagunen och småbarnen jagar vattnet med hink och spade. Det är vackert, staden är en skön och lugn semesterort samtidigt som fiske i lagunen gör att ruljansen är i full gång även vintertid.

Adressen är: Foz.Vintage Club