Tidigare i våras inträffade något unikt som ölfantaster i Sverige dessförinnan endast hade kunnat fantisera om. En öl som av många klassas som världens bästa öl och ett mästerverk (se webbplatserna Beeradvocate och Ratebeer) såldes för första gången på Systembolaget. Men underbart är kort, bara några sekunder senare var det över.
Den sjunde mars klockan tio fanns det 1 400 flaskor. Sju sekunder senare var alla bokade. Tilldelningen var fyra per kund till ett pris av 125 kronor flaskan.
Rariteten det handlar om är Westvleteren XII. Det är ett trappistöl, vilket innebär att det produceras på ett bryggeri inuti ett kloster av munkar inom trappistorden. Det finns åtta ölproducerande trappistkloster i världen, varav sex ligger i Belgien, ett i Frankrike och ett i Nederländerna.
Dessa kloster ska vara självförsörjande och bryggerierna är ett sätt att ge klostret en inkomst. Något överskott av verksamheten får det dock inte bli, ett sådant måste skänkas till välgörande ändamål.
Unik export
Klostret Sankt Sixtus av Westvleteren i Belgien producerar tre sorters öl; Westvleteren Blonde, Westvleteren VIII och Westvleteren XII. Att den sistnämnda nu nådde ända till Systembolaget beror på att klostret måste genomföra en större renovering och för att bekosta den har de fått tillstånd att öka och exportera en del av sin produktion.
I normala fall går det endast att köpa dessa åtråvärda flaskor på plats i klostret i Flandern efter att först ha gjort en reservation per telefon under speciella telefontider. Utan reservation, inget köp.
Produktionen är liten och intresset är stort så munkarna förordar själva på sin hemsida att man bör utrusta sig med tålamod och hoppas på tur om man är intresserad av att köpa deras öl. Den som lyckas en gång får vänta 60 dagar innan det går att lägga en ny beställning. Kontrollen är omfattande; telefon- och bilregistreringsnummer skrivs upp. Allt för att så många som möjligt ska få chansen. Det krävs även att man lovar att inte sälja ölen vidare.
Trappistöl har ofta en hög alkoholhalt, Westvleteren XII håller drygt tio volymprocent. Den höga alkoholhalten beror på att ölen i princip jäser i tre omgångar. Först i öppna jäskar, därefter med jästrester i tankar och slutligen på flaskan då färsk jäst och socker tillsätts vid buteljeringen. Detta är alltså en öl som både klarar och sannolikt ökar i komplexitet vid lagring.
Mognar och håller i åratal
Munkarna själva hävdar att ölen håller i åratal och att mognadsprocessen fortsätter. Lagra flaskorna stående i en temperatur mellan 12 och 16 grader C. Kyl inte vid servering, alla dofter och smaker framträder bättre när ölen är knappt rumstempererad.
Den här gången hade jag tur i ”lotteriet” och fick möjlighet att köpa fyra flaskor. På baksidan av flaskan står det ”Ad aedificandam abbatiam adiuvi”. Det är latin och betyder ”jag hjälpte till att bygga klostret.” Jag blir nästan rörd på kuppen.
Westvleteren XII
Ölen är mörkt brun, som mörk sirap, med bärnstenstoner. Doft av sirap, malt, choklad och jäst. Rund och komplex smak av vörtbröd, choklad och torkad frukt. Lång eftersmak. Ingenting i smaken skvallrar om den höga alkoholhalten. Världens bästa öl? Mycket svårt att avgöra, men en stor dryckesupplevelse är det sannerligen. Drick till chokladtårta eller ost. Eller till en god bok.
Importör var Galatea.