Laddar annons
Veckans femhundring – är vi redo för höstrusket?
25 Aug, 2023
Uppdaterad: 
27 Sep, 2023

Veckans femhundring – är vi redo för höstrusket?

I veckans femhundring den här veckan så tar vi upp korgen och tar sikte på de röda vinerna direkt. Men vem vet, vi kanske stannar förbi både den vita hyllan och bubbeldelen av Systembolaget.

Veckans femhundring är vinserien där vi tar med oss vår fiktiva femhundring till Systembolaget en vanlig fredag och ska handla. Tanken med artikelserien är att vi ska välja viner som antingen finns i det fasta sortimentet eller i det tillfälliga sortimentet.

I veckans femhundring siktar vi varje vecka på att ha med olika antal många vintips, baserat på hur mycket vinerna kostar. Vi vill välja en överkomlig summa och vi vill tipsa om genuina och trovärdiga tips baserade på tid på året och nyhetsvärde. I veckans femhundring kommer du som läsare kunna gå in varje fredag när du står på Systembolaget och bli tipsad om vad du kan köpa för femhundra kronor denna fredag. Ibland kommer vi kanske gå över femhundra kronor, och ibland hamnar vi under femhundra kronor, men vi kommer alltid ligga runt en femhundring.

Vissa veckor kanske det kommer lanseras ett vin som bara det kostar runt femhundra kronor, och då blir det veckans enda tips. Men det kommer vara väldigt sällan som vi kommer ha enbart ett vintips på fredagar, det ska till en exceptionell lansering om det ska ske.

Veckans femhundring – är vi redo för höstrusket?


Le Volte, dell'Ornellaia, 2021 (32472) 189:-

Vi plockar upp korgen och tar direkt sikte på den italienska delen av de röda vinerna. Vi vet vad vi vill ha, vi vet vad vi är sugna på, och det är en så kallad baby supertsucan. Supertoscanare hör till de allra bästa vinerna i världen, men de kostar också en rejäl slant och ett sådant vin kommer vi aldrig någonsin kunna ha med i den här artikelserien. Som tur är kan man få en baby supertuscan, det vill säga en slags lillasyskon till en riktig supertoscanare, för en överkomlig peng. Och i fallet med Le Volte dell´Ornellaia så får vi ett av de absolut mest prisvärda vinerna på hyllan. Därför åker det direkt in i korgen.

Varje gång jag dricker det slås jag av att det borde kosta mycket mer än vad det gör. Du får en stor och rejält fruktig doft med tydlig fatkaraktär. Här kommer björnbären, plommonen bigarråerna, örterna, chokladen och vaniljen fram. Det är fruktigt men välbalanserat. Det har en fin, välstämd syra, en intensiv örtighet och kan kallas för ett elegant kraftpaket. Det här bör kosta mer än vad det gör, och man blir alltid lika imponerad av det här vinet. Drick till en bistecca fiorentina, en charkbricka eller en lammstek i ugn.


Segredos de São Miguel, Organic, 2022 (2603) 99:-

När vi ändå står framför de röda vinerna så tänker vi att det kan inte skada med ännu ett rött vin, men vilket ska vi ta? Portugal, kan de göra bra röda viner? Hmm, 99 kronor är väl inte så farligt, varför inte testa ett portugisiskt vin för den pengen. Och vilket vin du kommer få. Det här är ett vin med många ansikten som passar året om. Det funkar såväl till grillen som till nyårsmiddagen. Och det är gjort främst på den alltid lika imponerande druvan touriga nacional. Här är frukten i fokus hela tiden och man får direkt i doften stora hintar av blåbär och hallon. I smaken kommer du även känna av härliga toner av choklad i avslutet. Ett trevligt vin som man definitivt kan klassa som ett perfekt husvin. Om du är sugen på en sensommargrill så ska du välja det här vinet. Släng på en biff med kappa, lite baconlindad sparris och tryffelaioli så är du hemma. Det här åker in i varukorgen.


Kir-Yianni, Assyrtiko, 2022 (2338) 109:-

Det är synd att det här vinet kommer från Grekland och på så sätt finns på den grekiska hyllan på Systembolaget, för man har en tendens att glömma bort just den hyllan. Men som tur är så har vi inte bråttom denna fredag utan vi kan strosa runt i lugn och ro på Systembolaget. Och när vi kommer fram till den grekiska hyllan så hittar vi ett vitt vin för 109 kronor. I Sverige i dag har många fortsatt en bild av grekiskt vin som enbart retsina, men det finns så oerhört mycket mer. Jag kommer ihåg när jag testade det här vinet för första gången och trodde att det kostade runt 150 kronor. När jag sedan såg prislappen på 109 kronor så blev jag väldigt förvånad. Det är i dag ett av mina absolut bästa köp på Systembolaget.

I vinet får du ett ungt, piggt och doftintensivt vin med päron, gröna äpplen, tropisk frukt, färska örter, mineralitet och en rejäl skvätt av lime. Det är fruktigt, vibrerande, har en hög syra och checkar i alla boxar för hur ett prisvärt och bra vin ska smaka. Det här åker definitivt in i korgen den här veckan.


Cava PH Style, Brut by Lena Philipsson (59452) 99:-

Ska vi gå mot kassan nu? Japp, vi gör det, och när vi väl står där så har vi inte långt bort till bubblet. Vi sneglar lite mot de olika flaskorna när vi får syn på en som sticker ut. PH står det med stora bokstäver. Jaha, har Lena PH släppt ett eget bubbel, tänker vi? Japp, det har hon och det är definitivt värt att testa. Cavan kommer från det ansedda vinhuset Perelada och har en tillgänglig och okomplicerad framtoning där päronen, persikorna och limen är i fokus. Man får även en liten brödighet i form av kex. För 99 kronor så får du en fantastisk cava som faktiskt imponerar, även om många säkert är skeptiska bara för att det är en kändis bakom vinet. Detta blir det sista vinet som åker in i korgen.

Total kostnad: 496 kronor