Laddar annons
Vin till pasta bolognese – tips på tre viner
26 Aug, 2023
Uppdaterad:
6 Sep, 2023

Vin till pasta bolognese – tips på tre viner

Pasta bolognese, eller ragu alla bolognese om man så vill, är en av våra mest klassiska pastarätter som uppskattas av människor i alla åldrar. Om man dessutom väljer rätt vin till den populära italienska pastan så kan hela rätten höjas ett antal snäpp.

Att matcha mat med vin är en ständig utmaning, men det behöver inte alltid vara så komplicerat. Man ska inte överanalysera och övertänka allt för mycket, utan man ska försöka se till att grundsmakerna går ihop med varandra på ett snyggt sätt. En av de mest vinvänliga rätterna vi har där ute är pasta bolognese. I Sverige i dag kallar vi den lite förenklat för spagetti med köttfärssås, när det riktiga namnet i själva verket är ragu alla bolognese. Även om det svenska receptet i dag skiljer sig en hel del från en äkta variant av ragu alla bolognese, så finns det en rad likheter mellan rätterna. Men i vårt fall utgår vi från den aningen försvenskade rätten som vi känner till den. Vi har nu tagit fram vår lista över vin som passar till pasta bolognese. Detta är viner som finns i det fasta sortimentet på Systembolaget.

Ragu alla bolognese är en rätt som kommer från storstaden Bologna som ligger i landskapet Emilia-Romagna i hjärtat av Italien. Om du frågar en italienare var nånstans man ska äta en riktig bolognese så kommer majoriteten svara just Bologna. På samma sätt som en italienare kommer säga att en äkta carbonara bara kan ätas i Rom. Vi har valt ut vin till pasta bolognese, och givetvis är det en italiensk touch på nedanstående lista, men vi hittar även ett vitt vin som kommer från en annan kontinent.

Vin till pasta bolognese – tips på tre viner

Col d'Orcia, Rosso di Montalcino, 2020 (2576) 159:-

Man ska inte generalisera för mycket men om det finns någon druva som passar extra fint till pasta bolognese så är det nog sangiovese. Italiens mest odlade druva kan ge väldigt olika viner beroende på var den odlas och hur den hanteras. När det kommer till det här specifika vinet så är vi i Toscana, hos den ikoniska producenten Col d´Orcia och där bjuds vi på ett kryddigt, tillgängligt och harmoniskt vin med en doftintensitet som bjuder på mörka bär, kryddor och örter. Det är en fatad ton med mörka körsbär, viol och svartpeppar. Ett snyggt gjort medelfylligt vin med en hög syra som kommer passa utmärkt ihop med den kryddade bolognesen. Ett riktigt bra vin till pasta bolognese helt enkelt.


Brolio, 2021 (2705) 145:-

En stiltypisk chianti classico som bjuder på en doft som domineras av den mörka frukten. Här kommer plommonen, björnbären och de mörka körsbären fram. Här får vi även en hint av både salvia och rosmarin. En trevlig chianti classico som har allt man önskar av ett vin till pasta bolognese. Du får en fin balans, en imponerande längd och ett välgjort vin. Här får du toner av kakao i avslutet som ger en liten extra touch till vinet.


Chateau Ste Michelle, Chardonnay, 2021 (6447) 139:-

Om man verkligen inte vill ha ett rött vin till pasta Bolognese så kan man självklart även välja ett vitt vin. Men tänk då på att satsa på ett fylligt vin som kan matcha de feta inslagen i rätten. Och om det är några som är bra på fylliga så är det amerikaner när de ger sig i kast med at göra chardonnay-vin. I det här vinet kommer du fylligt vin med en ton av brynt smör, gula äpplen och valnötter som når dina näsborrar så fort du doftar på det. Det har en fyllig karaktär som kommer gifta sig väl med de feta inslagen i rätten. Detta är ett vitt vin som faktiskt passar till pasta bolognese.