Laddar annons
3 Jun, 2009
Uppdaterad: 
6 Sep, 2023

Veckans tips v. 24 - rosa Cava med snits


Dolt i beställningssortimentet hittar ni denna goda Cava, därtill är den fräckt rosa. Tänk på att ni behöver några dagars framförhållning med beställningen som med fördel kan förbokas via telefon.

85127 Codorniu Pinot Noir Brut, Cava-Spanien, 112 kr
Färg: Medelhög intensitet, klarrosa nyans.
Doft: Stor, frisk och bärig med inslag av jordgubbar och bigarråer.
Smak: Medelfyllig, frisk och mycket bärig med grapefruktston, inslag av hallon, svarta vinbär och en aning rostat bröd.
Passar till: Aperitif. Kyckling, asiatisk mat och lättare rätter av ljust kött.
Betyg: 4+

Såhär skriver importören om vinets framställning: Codorníu Pinot Noir Brut är gjort till 100 procent på champagnedruvan pinot noir. Genom att man har låtit druvskalen ligga kvar i musten en stund under jäsningen har vinet fått sin vackert rosa färg. Det färdiga vinet har buteljerats med en smula jäst och socker för en andra jäsning på butelj, helt enligt den klassiska metoden. Vinet har därefter lagrats två år på buteljen innan den slutgiltiga omkorkningen.

Vinbanken rekommenderar läsarna att prova Codorniu Pinot Noir Cava till månadens recept. Eftersom vinet har tydlig smak av frukt och bär passar det till grillad, lätt till mediumkryddad mat. Att det bubblar förstärker den fruktiga smaken änmer och att servera ett mousserande vin till en kötträtt ger en mycket spännande brytning. Potatissalladen som hör till kötter serveras kall, vilket gynnar helheten och skapar fler band till det mousserande vinet, dessutom är dressingen syrlig och det möter dito syra i vinet.

Månadens recept i samarbete med Svensk Köttinformation,
Förkokta grillade revbensspjäll med potatissallad och rädisor