Laddar annons
Bokrecension | Matens mångfald i Sverige
5 Dec, 2021
Uppdaterad:
6 Sep, 2023

Bokrecension | Matens mångfald i Sverige

Det handlar om mat. Många beskriver mänsklighetens viktigaste fråga av alla, den om vår fortlevnad, med ord som naturligt kretslopp, mångfald och variation.

Matens mångfald i Sverige. Men vad betyder exempelvis ordet 'mångfald' rent praktiskt för mig, eller för dig. Och när och hur möter jag mångfald i min vardag. En sväng genom en större livsmedelsbutik visar med all tydlighet att variation finns i överflöd. Italiensk pasta, indonesiska nudlar till majsbaserade tortillabröd, allt är tillgängligt. Men är det jag ser och kan köpa hela sanningen och ett bevis på variation?

Hur hänger då allt ihop. Faktum är att det nu snarare pågår en utarmning av arter, varianter och sorter. Alla är de mångfaldens direkta motsats.

Hela titeln på senaste boken av Martin Ragnar är 'Matens mångfald i Sverige. Biologi, gastronomi, nytta'.

Boken delar frikostigt information och förklaringar på den utmaning mänskligheten står inför där faktum är att vi utarmar jordens resurser. Ragnar ger läsaren en introduktion till ett stort, svårt och komplext ämne - på ett lättbegripligt sätt. Men också hur vi kan tänka, vad vi kan uppmärksamma och leta efter när vi väljer våra livsmedel.

Biologi, gastronomi, nytta

Det började bra och tanken var god. Få hade kunnat förutse att Blåvitt (introducerad av Konsum 1979) skulle bana väg för alla egna varumärken som nu fyller butikshyllorna.

Men att butikskedjors egna varumärken skulle ta över alla andra produkter i så stor omfattning var kanske inte meningen. För inte vill konsument ha utarmad mångfald och variation. Men det slutar inte där. För i början på den viktiga livsmedelskedjan finns jorden som bonden odlar och brukar. Även här pågår utarmning. Odlas bara en gröda över stora arealer är det på bekostnad av andra växter.

Den stora rikedom som finns i naturen har vi tagit för given, och självklar. Den biologiska rikedomen finns inte bara i det vilda – utan också i det odlade och uppfödda. Men det naturliga kretsloppet är hotat för att mångfald och variation minskar genom människors oaktsamhet (eller okunskap). I Sverige och andra länder.

Läs boken som en introduktion och en väckarklocka. För att bli insatt och medveten och för att göra aktiva val.

Undertecknad vill tro att konsumenter kan påverka framtiden och kan bara tacka Martin Ragnar att han hjälper oss förstå och att 'se'.

Matens-mångfald-bokrecension-Vinbanken

BOKRECENSION | Matens mångfald i Sverige. Biologi, gastronomi, nytta

Förlag: Carlsson Bokförlag
Författare: Martin Ragnar
Fotograf: Martin Ragnar om inte annan anges
ISBN: Inbunden, 978 91 8906 394 5
Cirkapris: 259 kr på Adlibris.
Betyg: 5 av 5
Motivering: Omistlig bok!

Boken har vunnit Svenska Måltidsakademiens pris i kategorin ”Essäer kring måltiden” 2021!

Med motiveringen: En vägvisare till mångfaldens olika dimensioner i det svenska måltidslandskapet och dess nödvändighet för välstånd och hälsa.

FLER BOKRECENSIONER, KOKBÖCKER OCH VINBÖCKER.