Imponera på middagsgästerna med saftig anka. Fantastiskt gott och i det här receptet även laktosfritt.
Vin till anka med blomkål och mandelpotatispuré är rött och av druvan pinot noir, här från distrikt Bourgogne, Frankrike. Servera ankan med en ljuvlig puré av blomkål, mandelpotatis och en härlig rödvinssås.
Snabbval
Vin till anka med blomkål och mandelpotatispuré
Anka
1 ankbröst (à 600 g)
salt och pepparRödvinssås
3 st schalottenlökar
2 klyftor vitlök
2 msk laktosfritt smör
2 msk socker
5 dl rödvin
3 dl vatten
3 msk kalvfond
1 lagerblad
3 msk balsamvinäger
ca 2 tsk majsstärkelseFriterad palsternacka
1 palsternacka
1 dl matolja (för fritering)Puré
6 mandelpotatisar
1/2 litet blomkålshuvud
30 g laktosfritt smör
ca 1 dl laktosfri mjölk
salt och pepparTill servering
sallad
Gör så här
AnkaSätt ugnen på 150 grader. Torka av ankfilén med hushållspapper och halstra den med skinnsidan nedåt i en grillpanna eller på grillen.
Vänd när den fått ordentligt med färg och salta och peppra ganska rikligt. Ge den andra sidan färg och salta och peppra.
Slå in i aluminiumfolie och låt ligga i ugnen med en stektermometer instucken i mitten. Plocka ut ankan ur ugnen när termometern visar 54 grader.
RödvinssåsSkala och finhacka lök och vitlök, låt mjukna i en kastrull tillsammans med smöret, strö över sockret och låt mörkna.
Slå över vinet, vattnet, fonden, lagerbladet och balsamvinägern.
Låt sjuda så att ungefär hälften återstår.
Sila av med finmaskig sil och vispa sedan i redningen. Smaka av med salt och peppar.
PalsternackaSkala palsternackan och skär tunna fina strimlor med hjälp av en vass kniv. Hetta upp oljan till ca 160 °C (försiktig med het olja).
Lägg i palsternackan och fritera tills de är gyllenbruna.
Lyft ur och låt rinna av på hushållspapper, salta lätt. Servera en liten hög på toppen av ankan.
Blomkål- och mandelpotatispuré
Koka potatisen och blomkålen mjuka i lättsaltat vatten. Stöt/mosa potatisen och blomkålen och vispa i smöret och lite mjölk till en slät kräm, smaka av med salt och peppar.
Till servering
Servera gärna en lätt sallad till.
Vin till anka med blomkål och mandelpotatispuré
1. Louis Jadot Santenay 2014 (77493)
Maison Louis Jadot, Côte de Beaune, Santenay, 249 kr. BS-sortiment, tänk på att det är beställningsvara.
Druvor: Pinot noir
Mogen, utvecklad smak av röd frukt och söta skogsbär, inslag av den soliga, höstiga lövskogen, lite barr och med en touch av fat samt bra längd. Till maten lockas vinets alla smaker fram än mer och det är nu det visar sig som bäst.
Omdöme: det är inte ofta vi kan köpa Bourgogne med mognad. Bara att passa på för att upptäcka och lära känna hur vin utvecklas och hur absolut strålande bra ett moget vin är till den festliga middagen (det behöver finnas nyanser i tillagningen som kan locka fram det mogna vinets lager av smaker).
2.Santenay Premier Cru La Maladière Domaine Prieur Brunet 2018 (91247)
Maison Louis Jadot, Frankrike, 319 kr. LANSERAS 26 januari 2021!
Druvor: Pinot noir
Fyllig. Rödfruktig smak med spänstig syra, stram, lätt kärnig med torra drag, smak av syrliga hallon, viol och en hint av lakrits.
Omdöme: Frisk och nyanserad med bra längd. Utmärkt till mat som en 'fet' anka.
Betyg: 4
Vinbanken väljer i första hand, men inte alltid, vinförslag till inläggen: topplistor, vinköplistan (fredag) och vin- och mat i kombination (måndag), ur annonsörers portföljer. Kolla oss gärna.
I Vinbankens receptdatabas finns hundratals recept - med vintips att botanisera bland.