Laddar annons
Vin till bakad rotselleri, smörstekt svartkål m m
29 Sep, 2021

Vin till bakad rotselleri, smörstekt svartkål m m

Det vegetariska köket får alltmer följare, med all rätt. Bra vin till den vegetariska maten är oftast fruktigt.

Vin till bakad rotselleri. Här är ett favoritvin på förslag. Urpsrunget är Nya Zeeland och druvan är chardonnay, ett vitt vin. Anledningen till denna faiblesse är enkel: bra smak, balans och fin längd i kombination med ett pris som i sammanhanget kan tyckas orimligt - lågt.

RECEPT | Bakad rotselleri, smörstekt svartkål, svampsky, blomkålskräm, parmesanost och körvel

1 portion

1 st liten rotselleri
100 g svamp (champinjon, ostronskivling, shiitake)
olivolja
salt och peppar
1 st svartkålsblad

1 liten blomkål
1 knippe körvel eller persilja
1 dl vispgrädde
vinäger
1 tsk lätt oja
1 msk koncentrerad svamp- eller grönsaksbuljong

VERKTYG

2 st ugnsplåtar
1 st stekpanna
1 st kastrull
1 st stavmixer eller blender
1 st spritspåse (inte ett måste men blir snyggt)

GÖR SÅ HÄR

1) Tvätta rotsellerin. Skär av underkanten och ställ in i ugnen tillsammans med liste salt och olivolja på 200 grader, ca 45 minuter eller tills rotsellerin har fått en mörk ytterkant och är mjuk inuti.

2) Smält 100 g smör i en stekpanna, doppa svartkålen och ställ in i ugnen till den har fått en knaprig yta. Den kan gå samtidigt som rotsellerin men håll koll så att den inte är inne för länge.

3) Putsa blomkålen och spara några blommor för hyvling/garnering. Ånga/koka resterande tills den blir mjuk Mixa tillsammans med grädde till önskad konsistens. Kägg till lite smör på slutet för en blankare kräm. Salta och peppra efter smak.

4) Skiva, riv eller klyfta svampen och stek i lite olivolja och smör tills gyllenbrun. Lägg undan i en skål. Häll i fonden och sojan i stekpanna tillsammans med skyn från svampsteket. Späd ut med lite vatten till en lagom konsistens. Tillsätt svampen och smaka av med salt, peppar och eventuellt vinäger.

5) Skiva en tjock skiva rotselleri och lägg centralt i en djup tallrik, spritsa blomkålskrävem mitt på rotsellerin med svampbuljong snyggt runt. Toppa svartkål runt om. Riv över parmesan. Garnera med plockad körvel eller persilja.

Klart - smaklig måltid!

Vin till bakad rotselleri, smörstekt svartkål m m

1. Saint Clair Vicar's Choice Barrel Chardonnay 2020 (2188)

Saint Clair Family Estate, Marlborough Nya Zeeland, 89 kr
Druvor: chardonnay
Torr, medel/fyllig, bred, tydlig med rejäl frukt, god balans, lätt karamellton och tydligt kryddig.
Omdöme: Bra helhet, fint driv. Ny årgång och precis i samma bra klass som tidigare, ett bra vin helt enkelt.
Betyg: 4

Fler recept finns i Vinbankens receptdatabas.

Vinbanken väljer i första hand, men inte alltid, vinförslag till inläggen: topplistor, vinköplistan (fredag) och vin- och mat i kombination (måndag), ur annonsörers portföljer. Kolla oss gärna.