Vin till en kryddigt god lammpaté
Vin till lammpaté är rött, örtigt friskt men den som vill kan lika gärna prova med ett vitt vin.
Vin till lammpaté. Lammfärs ger patén en alldeles speciell smak och karaktär. Är det svårt att hitta lammfärs kan den lika gärna ersättas med nötfärs.
Patén är mycket enkel att laga och allt som behövs (förutom ingredienser) är en 2-liters avlång, smord form.
Snabbval
RECEPT | Kryddig lammpaté
blir cirka 15 patéskivor
1 kg mager lammfärs
1 finhackad rödlök
1 dl gröna grovhackade oliver
0,5 dl kapris
3 ägg
10 skalade hela vitlöksklyftor
1 msk salt
3 krm nymald svartpeppar
3 krm torkad timjan
2 dl vispgrädde
2 msk potatismjöl
Gör så här
1. Sätt ugnen på 150 grader
2. Lägg färsen i en bunke och fyll på med övriga ingredienser, förutom grädde och potatismjöl. Blanda ordentligt.
3. Arbeta in grädden och sist potatismjölet.
4. Häll upp färsen i den smorda formen, täck med aluminiumfolie och sätt in på nedersta falsen i ugnen. Cirka 50 minuter.
5. Låt patén svalna i formen innan den stjälps upp och får kallna helt. Skiva och servera, gärna med rårörda lingon och en grönsallad.
Vin till lammpaté
1. Org de Rac Chardonnay 2019 (2930). EKO.
Swartland Sydafrika, 99 kr
OBS - vinet finns i 28 butiker (av 440).
Druvor: Chardonnay
Torr, medel/fyllig, gulmogen frukt av äpplen och persika, mandrin, smöriga fatinslag och lite örter.
Omdöme: Bra längd, toppval bland de eko-certifierade och druvtypiska, som här med smak av balanserade fat.
Betyg: 4
För röda vinval satsar jag på yngre, röda Bourgogner eller specifikt Mercurey alternativt röda Loireviner som ekocertifierade Chinon Fabien Demois (2759), 119 kr, säljs i 225 butiker.
Fler recept: Vinbankens receptdatabas. Eller, listan över fler rekommendationer av cava.
Vinbanken väljer i första hand, men inte alltid, vinförslag till inläggen: topplistor, vinköplistan (fredag) och vin- och mat i kombination (måndag), ur annonsörers portföljer. Kolla oss gärna.