Notre Dame de Cousignac Ventoux 2014 till dubbelmarinerad fläskfilé | Måndagsmatchen

Favoritmarkera

Notre Dame de Cousignac Ventoux är ett prisvärt rött vin från södra Rhône som vi häller upp till den klassiska dubbelmarinerade fläskfilén.

Maten. Vinet passar bäst till lättare kötträtter, lättare pastarätter och till vegetariska rätter. Vi bjussar på den legendariska dubbelmarinerade fläskfilén (kan också göras med oxfilé), en superbra rätt på ett buffébord som kan göras i förväg.

RECEPT | Dubbelmarinerad fläskfilé med färskpotatis och tzatziki

åtta portioner

1,2 kg fläskfilé

Marinad 1
2 msk soja
1 dl vitt vin
2 msk olivolja
1 krossad vitlöksklyfta
1 dl äppeljuice

Marinad 2
1 dl vitt vin
1 dl olivolja
0,5 dl vatten
3 msk balsamvinäger
1 finhackad vitlöksklyfta
1 kruka färsk timjan, finhackad
1 tsk salt
1 tsk socker
svartpeppar

 

Gör så här:
Blanda ihop marinad 1. Putsa köttet från hinnor och lägg i marinaden över natten.

Sätt ugnen på 125 grader. Blanda marinad 2. Ta upp köttet, torka av det och bryn i olivolja runt om. Stek i ugn till en innertemperatur på 68 grader. Lägg ner direkt i dubbla fryspåsar med marinad 2 och låt stå några timmar i kylskåp. Vänd påsen några gånger under tiden så att marinaden kommer åt överallt. Sedan skivar du upp köttet och slår marinaden över.

Servera med färskpotatis, tzatziki och sallad.

Vinet

Notre Dame de Cousignac Ventoux 2014 (2406), Ventoux, Frankrike, 79 kr
Vinet är gjort på 70 procent grenache och 30 procent syrah.

Vinbankens recension av sommelier Elke Jung:

Härlig doft av bär och örter. Smaken är lätt till medelfyllig, rödfruktig och örtig. Det finns en balanserad stramhet och fin skärpa av fruktsyra som gör att vinet kommer att passa strålande bra till grillat fläskkött. Läckert vin för budgetpris.
Betyg: 3+

Vinöst vetande

Ventoux är en egen appellation i sydöstra Rhône där det odlats druvor i ett par tusen år. Här produceras rött, vitt, rosé och mousserande vin på druvorna grenache, syrah, cinsault, mourvèdre, carignan, bourboulenc, grenache blanc, roussanne och clairette med flera.

Lämna ett svar