Laddar annons
28 Jun, 2015
Uppdaterad: 
6 Sep, 2023

Vintips till räkor

Finns det något somrigare eller fräschare än vitt vin och räkor? Även känt som en romantisk och lustframkallande måltid. Här kommer några vintips till räkor. Allt beror på hur du anrättar dem. Rosévin och till och med rött vin kan passa till.

Sommaren är kort så varför stå vid spisen alltför mycket. Räkor är enkelt att lägga upp, servera med citron, majonnäs och ett gott bröd samt ett glas kallt vitt vin.

Kanske gör du en räkcocktail till förrätt innan det grillade köttet. Eller steker några räkor snabbt i lite vitlök och serverar till nykokt pasta med lite färsk citronsaft och hackad bladpersilja.

Paella är sommarmat

En räksallad med ägg är alltid trevlig eller en traditionell räkmacka med ett berg av de rosa skaldjuren. En paella är underbart god och härlig sommarmat eller kanske fräser du helt enkelt lite curry, tomatpuré och ris med några matskedar kokosmjölk samt rör ner räkor precis på slutet.

Vart vill jag komma med alla dessa räkrätter, jo, att vinvalet beror på hur du väljer att anrätta och servera de små räkorna.

Vin till naturella räkor

Välj torra, friska, fräscha vita viner. Krispiga och helst oekade.

Muscadet Sèvre et Maine sur lie 2013 (2275), Gadais Père & Fils, Muscadet Frankrike, 81 kr
Torr, medelfyllig. Stram syrlig smak av äpplen. Ren och krispig. Suveränt bra vinköp i enklare genren.

Terra d’Alter Alvarinho (70173), Alentejo, Portugal, 94 kr (kolli om 6 fl)
En härlig alvarinho med tropisk doft av persika och vita blommor. Tropisk smak med toner av ananas och citrus. Bra syra och fin längd. Till skaldjur och ceviche blir det utmärkt.

Vin till rökta och asiatiska räkor

Välj ett halvtorrt vin gjort på riesling.

Kloster Eberbach Riesling Kabinett 2012 (5810), Rheingau, Tyskland, 99 kr
Mycket bra halvtorr riesling till bra pris. Passar perfekt till asiatiska rätter, rätter med lite hetta och till de rökta räkorna.

Loosen Riesling Kabinett Old Vines 2011(5369), Mosel, Tyskland, 111 kr
En riesling från Mosel som också är väldigt trevlig. Den lilla sötman lämpar den väl till de rökta räkorna alternativt till bersåvin en solig sommardag.

Vin till räksallad

Till en räksallad fungerar vinerna från Tyskland ovan om du gör den med lite asiatisk touch, kanske med mango, lime, koriander och chili. Till en mer naturell sallad passar de torra vita vinerna ovan bättre. Eller testa en vit bordeauxblanding av sauvignon blanc och semillon.

Château Bonnet 2014 (4151), Bordeaux, Frankrike, 94 kr
Ett torrt och friskt vin från André Lurton i Entre-Deux-Mers i Bordeaux. Ett medelfylligt vitt vin som smakar päron, krusbär med örtiga toner.

Gardo & Morris Barrel Fermented Sauvignon Blanc Semillon 2013 (6339) Nya Zeeland, 99 kronor
Samma druvor från Nya Zeeland. Trevligt vitt vin, aromatiskt med smak av nässlor, päron, kiwi och grape.

Vin till räkcocktail med Rhode Islandsås

Prova med halvtorr riesling eller var lite wild and crazy och servera en fruktig rosé.

Stellenrust Rosé Pillar & Post , 2015 (22325) Box, Stellenbosch, Sydafrika, 197 kr för 3000 ml
Fruktigt, friskt och torrt rosévin, bra till mat. Kommer från Sydafrika och är gjort på cinsault och pinotage. Fair trade.

Vin till vitlöksfrästa räkor

Savignon blanc viner passar bra till vitlök om den inte är alltför påträngande och stark. Se förslag ovan. Runda vita viner med citrustoner och utan alltför mycket ek fungerar också.

Mare Piccolo Fiano Falanghina 2013(4631) PET, Puglia, Italien, 75 kr
Riktigt trevligt vin på italienska druvorna fiano och falanghino. Friskt och torrt med smak av honungsmelon och persika. Praktiskt och miljövänligt med PET-flaska. Vi återkommer till en test av vin på PET inom kort.

Monti Garbi Soave 2014 (2078), Tenuta Sant’ Antonio, Soave Italien, 219 kr för 3000 ml
Torrt och lätt kryddigt med mogen och utvecklad smak. Trevligt vin på box.

Vin till paella

I en paella hittar man oftast räkor och andra skaldjur och lika ofta olika slags kryddig korv, vanligen chorizo. Saffran, vitlök och paprika gör rätten smakrik så förslaget är att välja en smakrik rosé eller ett lätt rött vin, gärna från Spanien.

Puycheric 2014 (2209) Languedoc-Roussillon, VdP d'Oc, Frankrike, 75 kr
Bärig smak av hallon och smultron. Fin syra. Klarar relativt smakrika rätter. Finns även på box. Bra rosévin till bra pris.

Torres San Valentín 2013 (12755), Spanien, 69 kr
Lätt och bärigt rött med inslag av körsbär och mörka bär. Ett fynd för sitt pris. Lättsamt rött som passar till mycket.

Skål!