DESSERT. Sött vin till dessert, såklart. Vin till hallonsorbet med citrussallad är ett lätt pärlande, vitt vin från Moscato d'Asti.
Att göra egen sorbet är inte svårt. Rosépeppar, honung och citrus är en härlig kombination. Glukos finns på apoteket och i välsorterade mataffärer. Ont om tid? Köp färdig sorbet!
Vin till hallonsorbet med citrussallad
Moscato d'Asti Gianni Doglia 2018 (7925)
Gianni Doglia, Moscato d'Asti Italien, 98 kr
Druvor: Moscato bianco.
Smak: Söt, lätt/medelfyllig, lätt blommig smak med inslag av mandarin och honung. Söt eftersmak.
Omdöme: Trevligt pärlande sött vin.
Passar till: Söt exotisk, fruktdessert med sorbet eller glass.
Betyg: 3+
RECEPT | Hallonsorbet med citrussallad, 4 portioner
3 apelsiner
2 blodgrapefrukt
1 dl flytande honung + lite till servering
2 msk rosépeppar
0,5 liter hallonsorbet, hemlagad eller köpt
Hallonsorbet
2 paket frysta hallon a 250 g
1 dl florsocker
1 dl vatten
3 msk glukosTill servering
knapriga kakor eller biscotti
hyvlad vit choklad
Gör så här
1) gör sorbeten: Tina hallonen och kör dem i mixer tillsammans med vatten och florsocker till en slät puré. Passera genom en trådsil ned i en bunke för att slippa kärnorna.
2) Rör ner glukosen. Se till att den blir ordentligt utrörd. Ställ in bunken i frysen. Rör om ungefär en gång i halvtimmen. Efter 3 timmar är sorbeten klar.
3) Gör citrussalladen: Skala och skär ut hinnfria klyftor från citrusfrukterna. Lägg dem i en skål och häll över honung. Blanda rosépeppar och låt marinera cirka 1 timme.
4) Servera med sorbet, hyvlad vit choklad och gärna en liten kaka eller biscotti.
Förslag Nyårsmeny
Löjromssnittar med ostkräm
Lågtempererad hjortfilé med rosmarinsky