SNITTAR. Vin till löjromssnittar med ostkräm är ett festligt, mousserande vin. Gärna champagne men det finns även andra alternativ.
Året går mot sitt slut och även om julen står först på tur är ändå planeringen av nyårsfesten en av årets stora höjdpunkter. Det här receptet kan inleda kvällen som snittar till fördrinken.
Den som vill serverar lite större portioner till förrätt.
Vill man ta ut svängarna och servera fler rätter rekommenderas sockerärtssoppa med hummerspett som förrätt på middagen efter löjromssnittarna med ostkräm. Övriga rätter, och recept längst ner i inlägget.
Vin till löjromssnittar med ostkräm
Champagne
Palmer & Co Brut Reserve (7372)
Palmer & Co, Champagne Frankrike, 289 kr
Druvor: Pinot noir, chardonnay
Smak: Torr, medelfyllig. Fruktig, nyanserad av äpplen och päron, inslag av brödoch mineral med en lätt karamelltwist.
Bra längd, koncentration och nyanser. Bästa köpet bland de billiga champagnerna.
Betyg: 4+
Se gärna filmen med källarmästaren, Chef de Cave, Xavier Berdin hos Champagne Palmer & Co.
Mousserande
2. Brochet Blanc de Blancs Chardonnay 2019 (7919)
Ampelidae, Frankrike Frankrike, 114 kr
Druvor: Chardonnay
Smak: Söt/halvtorr. Tydlig smak av mogen frukt, päron och persika med fin längd.
Betyg: 3+
RECEPT | Löjromssnittar med Västerbottenskräm, 12 stycken
12 tunna skivor baguette
1 msk smör
100 g cream cheese
1 dl riven ost Västerbottensost
1 burk löjrom, 100 g
nymalen svartpeppar
Gör så här
1) Stek brödskivorna hastigt på båda sidorna i smör. Låt svalna.
2) rör samman cream cheese och Västerbottensost. Bred blandningen på brödet. Fördela löjromen ovanpå och dra ett par varv med pepparkvarnen.
Lägg till recept för en hel meny
Vin till lågtempererad hjortfilé med rosmarinsky