

Hösten är här, svampsäsongen är i full gång, rotsakerna har eller kan snart skördas och jakten närmar sig. Det är tid för tre tips till höstens mustiga grytor.
När det blir svalare och termometern kryper ner mot nollstrecket blir det naturligt att anpassa middagsvalen – svampen från skogen, rotsakerna från landet och viltkött är givna ingredienser i höstens grytor. Vad väljer vi för vin till grytan? Ett medelfylligt till fylligt smakrikt vin med toner av mörka bär, örter och integrerade toner av fat kompletterar de mustiga smakerna i ingredienserna.
Valmöjligheterna blir många men idag väljer vi tre alternativ i plånboksvänliga prisklasser. Vinerna finns i många butiker i det fasta sortimentet och går att beställa till alla butiker.
Vin till mustiga höstgrytor - tre tips
Reyneke organic Red
Guigal Côtes-du-Rhône
Château de la Liquière
Guigal Côtes-du-Rhône
Guigal, 2022Stor mörkröd bärig doft med björnbär, violer, svartpeppar, vildhallon, plommon, charkuterier, lagerblad och fat. Smaken är fyllig med mörka körsbär, kakao, kryddor, lakrits och en fullständigt klockren balans. Gjort på 50% syrah, 40% grenache och 10% mourvèdre.
Drick 2025-2030
Château de la Liquière Faugères
2022Stor och lätt aromatisk doft med varmt mogen frukt av björnbär, violer, plommon, svartpeppar, lagerblad och mynta. Smaken är drygt medelfyllig med charmigt varm frukt av mörka körsbär, vildhallon, kryddor, nejlika och fina syror. Ett Rhônelikt, mycket prisvärt vin, från södra Frankrike gjort på 40% grenache, 30% syrah och 30% carignan. Drick 2025-2029.