JAMBALAYA. Vinet smakar av päron, persika, litchi och mandarin och passar smakstarka kryddsättningar, gärna i rätter från Asien eller Karibien.
Smaken på en jambalaya är mer eller mindre het, ibland även söt. Här har jag valt ett fruktigt, aromatiskt vitt vin för att möta den söta tonen i rätten.
Recept |Jambalaya med räkor | 2- 4 personer
1 st chili, grön, t ex jalapeno
2 st gul lök
1 msk olja
3 dl ris, långkornigt
500 gram tomater, krossade
4 dl hönsbuljong
2 st paprika
400 gram räkor, skalade
1 burk kräftstjärtar, i lake
1 burk MajsTill servering
gräddfil
Gör så här
- Finhacka chili och lök och fräs i en panna med olja. Tillsätt riset och låt fräsa med någon minut. Häll över tomaterna och buljongen och låt koka under lock ca 20 min.
- Tärna paprikan och låt koka med riset när ca 5 minuter återstår av koktiden.
- Låt kräftstjärtarna och majsen rinna av och blanda ner i riset tillsammans med räkorna.
- Låt allt bli varmt och servera med en klick gräddfil.
Laga: Jambalaya med kyckling
Vin till jambalaya
Crudo Cataratto Zibibbo Organic 2019 (4993)
Cantine Colomba Bianca, Sicilien Italien, 79 kr
Druvor: Catarratto, zibibbo
Smak: Druvig, aningen söt eller i a f halvtorr smak, lätt tropisk frukt som melon och lime. Fint drag av citrus och gula äpplen med dito, liten lätt örtig ton. Fin längd, serveras sval för skönaste drick-upplevelse. Okomplicerat, enklare vin för mys, prat och till smakstarka, mediumheta, rätter.
Betyg: 4