Laddar annons
”Udda” priser på Systembolaget – här är orsaken
5 Jan, 2023
Uppdaterad: 
6 Sep, 2023

”Udda” priser på Systembolaget – här är orsaken

Har du gått in på Systembolaget efter årsskiftet och märkt att något förändrats när det kommer till priserna? Orsaken är den senaste skattehöjningen på vin som trädde i kraft 1 januari 2023.

99 kronor, 129 kronor, 79 kronor. De allra flesta vinerna på Systembolaget har länge haft 9 i slutet av priset. Men från och med 1 januari 2023 har det hänt något med priserna på väldigt många viner. Istället för 99, 129 och 79 så är det nu 101, 131 och 81. Orsaken till det som kan tyckas vara en i dubbel bemärkelse udda prissättning är skattehöjningen på vin som trädde i kraft 1 januari. Den innebar att skatten på vin och öl höjdes med fem procent, och flera varor fick därmed udda priser på Systembolaget.

Populära mousserande vinet som Mionetto Prosecco och Julia & Navines cava har till exempel gått från 95 kronor till 97 kronor. Med andra ord har de allra flesta prisökningarna hamnat på två kronor per vin. Men de allra flesta vinerna har i dag priser på Systembolaget som slutar på 1, vilket är en konsekvens av höjningen med två kronor då de flesta tidigare hade priser som slutade på 9.

Det var våren 2022 som den dåvarande S-regeringen föreslog en höjning av skatten på alkohol och tobak. Då hänvisade regeringen till folkhälsan. Den M-ledda regeringen som tillträdde i höstas valde att fullfölja den tidigare regeringen förslag och det innebar en höjning av alkoholskatten i två steg. Det första steget var redan nu 1 januari 2023, vilket vi kan se på priserna på varorna, medan det andra steget i höjningen kommer ske 1 januari 2024. Enligt SVT väntas skattehöjningarna dryga ut statskassan med drygt en miljard kronor.

Därför höjer Systembolaget priserna 1 september - intervju med Ulf Sjödin