Laddar annons
Vin till lasagne – tre viner som tar rätten till nya höjder
7 Jan, 2023

Vin till lasagne – tre viner som tar rätten till nya höjder

Lasagne är alltid ett säkert kort när man vill ha en smakrik, god och imponerande pastarätt som de allra flesta tycker om. Att man kan göra lasagne på flera olika sätt är bara en bonus. Vi har därför hittat vin som passar alldeles utmärkt till lasagne och som får rätten att smaka ännu godare.

Lasagne är en fantastisk pastarätt. Det bästa med den är att det på senare år dykt upp allt fler varianter på lasagne. Varianter som kanske gör ont för många konservativa matälskare, men som är otroligt goda. När det blir dags för en klassisk lasagne alla bolognese så är vinet en viktig faktor. För med rätt vin till lasagne kan du höja hela rätten och matupplevelsen. I dag finns det även till exempel vegetarisk lasagne och flera andra rätter, men i den här artikeln fokuserar vi på bra rött vin till klassisk lasagne.

Hur ska man då tänka om man vill ha ett gott rött vin till lasagne? Det viktigaste är att du ska försöka matcha de olika smakerna som finns i rätten. Lasagne har en hel del köttfärs, en hel del ost och en hel del kryddor. Det är dock inte den kraftigaste av kötträtter utan har en del milda smaker i sig. Därför kommer vi här nedan tipsa om olika typer av rödvin som passar galant till lasagne.

Vin till lasagne – tips på tre viner

Vin till lasagne

Storia di Famiglia, Chianti Classico, 2019 (73273) 131:-

Givetvis blir det italienskt rödvin till lasagne. Och givetvis blir det nationaldruvan sangiovese. I det här fantastiskt prisvärda vinet får du allt du önskar till en klassisk lasagne. Här kommer du få den mörka frukten, den fina kryddigheten, tonerna av fat och den höga syran. Ett riktigt gott rött vin till lasagne med andra ord. Vinet är medelfylligt med en tydlig fatkaraktär. Det har en doft av plommon, körsbär och kryddor. I smaken kommer du känna av den där fina syran och balansen. Ihop med det kryddiga köttet, den intensiva smaken av parmesan och den krämiga pastan kommer det här vinet gifta sig på ett fantastiskt sätt. En bra och prisvärd Chianti Classico med andra ord.

Allegrini

Allegrini, Valpolicella Superiore, 2020 (6010) 131:-

Om vi rör oss norrut, mot Veneto, så hittar vi producenten Allegrini som hör till en av de mest respekterade i området. I det här vinet kommer du få lite mer fruktiga inslag än i ovanstående vin. Här är syran inte lika hög, men du kommer ändå känna av en fin kryddighet, mörk frukt och en bra balans i vinet. Ett riktigt prisvärt vin från Valpolicella som kommer passa alldeles utmärkt till lasagne.

Vin till lasagne

Le Volte, dell'Ornellaia, 2020 (32472) 181:-

En trevlig supertoscanare gjord på 50 procent merlot, 30 procent sangiovese och 20 procent cabernet suavignon. Vinet kommer från den välkända producenten Ornellaia och bjuder på en medelfyllighet en tydlig fatkaraktär och en hel del mörk frukt. I smaken kommer du känna av tonerna av fat tydligt, och även den där välbalanserade mörka frukten. Där finns även lite rökighet i längden. En trevlig och prisvärd supertoscanare för den som vågar ta ut svängarna lite när man ska välja vin till lasagne.

Vilket vin väljer man till carbonara? Vi har listat våra tre favoriter

Är du sugen på napolitansk pizza? Då har vi fem viner till dig