Laddar annons
Årets glögg 2023 på Systembolaget - Bäst i test
28 Oct, 2023
Uppdaterad:
19 Feb, 2024

Årets glögg 2023 på Systembolaget - Bäst i test

Glögg är en av våra starkaste traditioner, vilket avspeglas i försäljningssiffrorna. Under 2022 såldes drygt 2,7 miljoner liter glögg där de välkända märkena stod för 92 procent av försäljningen. Dock vidgas glöggmarknaden varje år med fler spännande inslag som även de förtjänar sin uppmärksamhet. 

I årets stora glöggtest 2023 så har Vinbanken därför valt att prova både välkända favoriter samt en del spännande uppstickare. Så oavsett om du är traditionalist eller den mer experimentlystna glöggdrickaren så finner du nedan en guide i årets spännande glöggdjungel. Det är helt enkelt årets glögg 2023 på Systembolaget – bäst i test. Vi har utgått från flera olika kategorier av glögg där vi rangordnat glöggen utifrån sin egen kategori i årets stora glöggtest. Se hela vår topplista över årets bästa glögg 2023 direkt här nedan. 

Läs fler topplistor från Vinbanken här

Årets glögg 2023 - Bäst i test

Bästa röda starkvinsglögg

Glögg gjort på ett rött basvin, men som ofta är förstärkt med spritdryck, vanligen destillat såsom brandy. 

 1. 1
  Dufvenkrooks Körsbärspralin

  Dufvenkrooks Körsbärspralin

  2018
  sverigeSverige
  375 ml
  15%

  Röd starkvinsglögg smaksatt av körsbär och mörk choklad. Håller vad den lovar på etiketten med generös körsbärston med chokladiga toner på näsan. För den som är förtjust i söta smaker och körsbärspralin så är detta en fullträff. Drycken har en fin strävhet och syrlighet som balanserar upp sötman så även för den som inte har sötgom så är drycken en trevlig upplevelse. Serveras uppvärmd till julens söta desserter 

  18
  74 kr
 2. 2
  Dufvenkrooks Original

  Dufvenkrooks Original

  sverigeSverige
  750 ml
  15%

  En klassiker smaksatt med cognac, ingefära och mörka bär. Kryddig och mörkbärig doft med lite inslag av choklad. Mycket klassisk smak, med tydlig ton av mörka bär och julkryddor. En trevlig glögg man känner igen sig i. Serveras uppvärmd som den är med klassiska tillbehör

  17
  99 kr
 3. 3
  Dufvenkrooks Prestige

  Dufvenkrooks Prestige

  500 ml
  20%

  En lyxigare version från Dufvenkrooks, kryddad med vanilj, pomerans och cognac. Eldig, kryddig doft med lite röda bärtoner i botten. Balanserad strävhet möter sötma och eldighet. Kommer göra den som söker en kraftig glögg som inte är så fruktrik nöjd. Lätt uppvärmd som den är eller till hårdlagrad ost. 

  15
  129 kr
 4. 4
  Tegnér & Son

  Tegnér & Son

  Wilckens Fat Starkvinsglögg
  sverigeSverige
  750 ml
  14.5%

  Tillverkat av rött vin på druvorna Tempranillo och Sangiovese, samt kryddat med traditionella glöggkryddor enligt hemligt recept från 1800-talet. Sötaktig, mörka bär, mörk choklad och rik på julkryddor. Traditionell stil. Ganska lätt i kroppen, men med mycket smak som speglar doften. För den som vill ha en ”typisk” glögg som inte är för tung. Serveras varm som start på julminglet. 

  14
  99 kr
 5. 5
  Loimu Årgångsglögg

  Loimu Årgångsglögg

  2023
  finlandFinland
  750 ml
  15%

  Loimu är en uppstickare från Finland som kommer i mycket snygg förpackning. Glöggen är smaksatt med plommon, svarta vinbär och honungsdadlar. Stor, intensivt söt och kryddig doft där dadlarna slår igenom. Marsipan, mörka bär, honung och en parfymig ton samsas med generös sötma och viss strävhet. En säregen glögg för den som älskar sötsaker och blommiga toner. Serveras varm med klassiska glöggtillbehör, gärna till julens gottebord.

  11
  155 kr

Bästa vita starkvinsglögg

Glögg gjort på ett vitt basvin, men förstärkt med spritdryck såsom ett destillat. Ofta skiljer sig kryddningen en hel del från rödvinsglöggen, vilket ger en annan doft- och smakprofil. 

 1. 1
  Blossa 23

  Blossa 23

  finlandFinland
  750 ml
  15%

  Blossas årgångsglögg är i år gjord på en vit starkvinsglögg som bas, kryddad med humle och hallon. Blossa firar i år 20 år och därför är glöggen en hyllning till Blossas ursprung Gamla Stan i Stockholm. Extra krut har lagts på designen där flaskan har detaljer som lyser i mörkret. Mild doft med citrus, örtighet från humlen och en hallondoft som för tankarna åt godishållet. Den godisaktiga doften kan skrämma bort somliga, men smaken är desto vuxnare. Hallontonerna är balanserade, humlen ger en spännande grön ton samt mild beska. Och en fin julkryddighet ramar in smaken. Otraditionell och mycket lyckad glögg! Serveras helst kyld, men kan också klara varmare temperaturer. Dricks som den är eller till getost med hallonkompott. 

  18
  139 kr
 2. 2
  Dufvenkrooks Saffran

  Dufvenkrooks Saffran

  sverigeSverige
  375 ml
  15%

  Saffran är som namnet antyder huvudkrydda på denna vita starkvinsglögg, där även toner av citrus och kanel märks. Generös saffransdoft som verkligen får igång julstämningen. Medelfyllig smak, väldigt frisk syrlighet som balanserar den generösa sötman och stora kryddigheten på ett fint sätt. Ett väldigt lyckat exempel på när stor saffranssmak ej blir alltför parfymig utan håller sig elegant. Serveras kyld eller värmd, som den är eller till saffransdoftande kakor.  

  18
  74 kr
 3. 3
  Dufvenkrooks Hjortron

  Dufvenkrooks Hjortron

  sverigeSverige
  500 ml
  15%

  Vit starkvinsglögg i botten, smaksatt med svenska hjortron ger denna vackert gyllene dryck. Inbjudande, kryddig och söt doft som drar både åt frisk citrus och söt hjortronmylta. Medelfyllig smak där en behaglig strävhet balanserar den ganska generösa sötman. Gula frukter med en touch av diskreta julkryddor. Serveras uppvärmd som den är eller till grönmögelost på pepparkaka.  

  17
  119 kr
 4. 4
  Dufvenkrooks Vanilj

  Dufvenkrooks Vanilj

  sverigeSverige
  500 ml
  15%

  Även här en smaksatt vit starkvinsglögg från Dufvenkrooks, denna gång kryddad med finaste vanilj från Madagaskar. Stor, söt och vaniljkryddig doft. Generös smak med tydlig vaniljton som ger en behaglig gräddig känsla till glöggen. En positivt överraskande syrlighet gör att glöggen får en välbehövlig fräschör. Serveras kyld eller lätt uppvärm som den är eller till vit choklad.  

  17
  119 kr
 5. 5
  Blossa 04 Vinteräpple

  Blossa 04 Vinteräpple

  Jubileumsutgåva
  sverigeSverige
  375 ml
  15%

  En favorit i repris, 2004 års Blossa-glögg som även den var en vitvinsglögg. Denna version är kryddad med calvados vilket ger glöggen sin äppliga karaktär. Syrliga äpplen samspelar med en tydlig vitvinsdoft, mineralitet och eldighet från alkoholen. Sötsyrlig äppelkompott samsas med toner av citrusskal och ingefära, vilket ramas in av en märkbar men ändå balanserad eldighet från alkoholen. Värmande för både kropp och själ. Serveras kall eller uppvärmd. På egna ben eller till lagrade hårdostar. 

  16
  89 kr
 6. 6
  Dufvenkrooks Julspecial

  Dufvenkrooks Julspecial

  sverigeSverige
  500 ml
  20%

  Basvinet utgörs av spanskt ekologiskt vin på druvan Macabeu och kryddningen består bl.a. av röda äpplen, kryddnejlika och honung. Som avslutande touch har drycken även smaksatts av skotsk maltwhiskey. Kryddig, eldig och fruktig doft som inte för tankarna direkt till glögg, vilket skapar nyfikenhet. Förvånansvärt mild smak med toner av blommighet, marsipan, julkryddor och en eldig finish. För den som söker en väldigt annorlunda glöggupplevelse. Dricks antingen kyld eller varm, beroende på om du vill ha ut elegans eller kraft. 

  15
  129 kr
 7. 7
  Loimu Vitvinsglögg

  Loimu Vitvinsglögg

  finlandFinland
  750 ml
  15%

  Även här en vitvinsglögg där hallon ingår som kryddning, här tillsammans med granskott och traditionella glöggkryddor. Jordig, bärig och örtig doft tillsammans med en touch av jul på näsan. Spännande och lite utmanande doft. Söta och lite godisaktiga hallon varvas med syrliga och örtiga toner med milt kryddig finish. Väldigt otraditionell stil på glögg, men ambitiös och intressant. Serveras kyld, varför inte som en julig drink? 

  13
  155 kr

Bästa röda vinglögg

Kryddat och sötat stilla vin. Ej förstärkt med spritdryck. 

 1. 1
  Tegnér & Son

  Tegnér & Son

  Ekologisk Vinglögg
  sverigeSverige
  750 ml
  12%

  Ännu en klassisk glögg, kryddad med ingefära och nejlika. Röda bär och mustiga julkryddor bjuds det på i doften. Smakrik, precis lagom fyllig och julkryddorna är fint integrerade med vinsmaken och en balanserad alkohol. Uppför sig exakt som man förväntar sig och gör det på ett mycket bra sätt. Säkert glöggkort. Serveras kall eller varm som den är, till smakrika ostar eller till mörk choklad.

  16
  90 kr
 2. 2
  Blossa Vinglögg

  Blossa Vinglögg

  finlandFinland
  750 ml
  10%

  En riktig klassiker i det svenska julfirandet. Rött basvin smaksatt med Blossas traditionella julkryddor. Mild doft med rödvinstoner och julkryddor. Söta och syrliga röda bärtoner möter en balanserad strävhet och en kryddig inramning. Mycket smak i förhållande till den lätta kroppen. Stabilt kort bland glöggspelarna. Serveras bäst varm med klassiska glöggtillbehör. 

  15
  99 kr
 3. 3
  Tegnér & Son

  Tegnér & Son

  Torr Ekologisk Vinglögg
  sverigeSverige
  750 ml
  12%

  För den som inte vill dricka alltför söta drycker finns i år alternativ som har betydligt mindre sötma. I det här fallet endast knappt 5 gram socker per liter, till skillnad från traditionell glögg som ofta har det tredubbla. Glöggen är smaksatt med traditionella julkryddor. Lite sangriakänsla på näsan, i positiv bemärkelse. Citrusfrukter, kryddighet och rött vin i kombination. Förvånansvärt mycket sangria även i smaken, vilket inte är alls oangenämnt. Glöggen håller vad den lovar och ger en betydligt torrare och stramare känsla än traditionell glögg. Den saknar dock lite komplexitet, vilket möjligen är en konsekvens av mindre socker som annars kan vara en smakförstärkare. Serveras sval som en stramare aperitif, eller uppvärmd för att få fram mer fylliga smaker. Tack vare dryckens tanniner så går den även utmärkt till lite kryddiga och mustiga grytor.

  15
  95 kr

Bästa övriga glögg

Behöver ej vara gjort på druvor, utan ofta på andra råvaror. Spännande inslag på glöggmarknaden!

 1. 1
  Roslags Äppelglögg Stark

  Roslags Äppelglögg Stark

  sverigeSverige
  500 ml
  14.5%

  Gjord på helt svenska råvaror. Äppelmust är basen som sedan kryddas med glöggkryddor och förstärks med destillat på äpple och rönnbär. Buteljerad på mycket stilren glasflaska. Doften påminner mycket om calvados, men lite kryddigare. Toner av saffran och marsipan bär upp en söt äpplighet. Mogna, söta äppeltoner gifter sig med olika nyanser av kryddighet genom en lång och mjuk smakupplevelse som avslutas med en trevlig eldighet. Julkryddig touch som passar säsongen men kan funka lika fint som avec året om. Serveras kyld eller varm. Kan stå på egna ben eller med fördel matchas med julens söta inslag. Eller varför inte en varm äppelkaka med kryddig vaniljsås? 

  18
  170 kr
 2. 2
  Grythyttan Skogsglögg

  Grythyttan Skogsglögg

  sverigeSverige
  750 ml
  14.5%

  Den här glöggen är gjort på en bas av svenska äpplen, blåbär och lingon som kryddats med klassiska julkryddor. Inbjudande doft, syrligt rödfruktig och generöst kryddig. Doftar som en elegant version av en klassisk starkvinsglögg. Lätt kropp, fint värmande och välbalanserad alkohol. Fullt av fina bärtoner och fina julkryddor. En charmig och välgjord glögg som är lätt att tycka om. Serveras kall eller varm som den är, eller varför inte som en julig fördrink med lite is, apelsin och dekorativa julkryddor i?

  17
  99 kr
 3. 3
  Bergskär Glögg Av Lingon

  Bergskär Glögg Av Lingon

  sverigeSverige
  750 ml
  11.5%

  Även här ett torrare alternativ i glöggdjungeln. Gjord på svenskt lingonvin från skickliga vinmakarna på New Nordic Beverage (tidigare Idunn Wines). Smaksatt med julkryddor och endast 8,7 gram socker per liter. Syrlig, sötkryddig med inslag av både röda bär och skog. Frisk syra som balanserar upp dryckens milda sötma. Toner av nougat, lingon och citrus blandas med julens kryddor. Fräscht och gott med elegans! Serveras bäst kyld som en aperitif eller till julgodis av mörkare choklad och nötter. 

  16
  100 kr

Bästa alkoholfria vinglögg

En alkoholfri vinglögg. Ej att förväxla med saftglögg som kan köpas i livsmedelsbutiker och som har en bas av saft och ej druvor. Varför en alkoholfri vinglögg ofta har mer komplexa smaker och således kan matchas bättre med mat än en saftglögg som ”bara” är söt. 

 1. 1
  Blossa Citron Hallon

  Blossa Citron Hallon

  sverigeSverige
  750 ml
  0.5%

  Alkoholfritt vitt vin blandat med vid druvmust är grunden i denna alkoholfria glögg. Kryddningen kommer från citron och hallon. Mild frisk doft med antydan till kryddighet. Sötma som balanseras snyggt av den friska syran från både hallon och citron. Lätt och fräsch smak. Smaken påminner lite om en citronpaj med bränd maräng på toppen. Barnsligt gott men samtidigt en snygg smakupplevelse. Kyld som en fördrink eller till mjuk pepparkaka. Passar den som vill vara lite anti-julig då julkänslan i denna glögg är ytterst diskret.

  17
  45 kr
 2. 2
  Dufvenkrooks Alkoholfri Röd Glögg

  Dufvenkrooks Alkoholfri Röd Glögg

  sverigeSverige
  1000 ml
  0.4%

  Röd alkoholfri glögg på pappersförpackning, vilket kan vara passande för det stora julminglet. Lätt doft med inslag av klassiska julkryddor och röda bär. Lätt smak, syrlig och kryddig med en klassisk glöggsötma som bas. Inte det mest spännande på marknaden, men passar den som söker en traditionell glöggupplevelse. Serveras uppvärmd  

  15
  45 kr
 3. 3
  Dufvenkrooks Saffran Alkoholfri glögg

  Dufvenkrooks Saffran Alkoholfri glögg

  sverigeSverige
  375 ml
  0.5%

  Saffran, äpplen och citrus har smaksatt denna alkoholfria vitvinsglögg. Kryddig, frisk och fruktig doft. Lätt, frisk smak med saffransparfym, frisk syra och en del sötma. Serveras kyld eller uppvärmd, som den är eller till julens lite mindre söta godis. 

  15
  39 kr
 4. 4
  Saturnus 1893

  Saturnus 1893

  Granskott och lingon
  sverigeSverige
  500 ml
  0.5%

  Vitt alkoholfritt vin utgör basen, vilket sedan är kryddat med just granskott och lingon. Den sistnämnda ingrediensen ger glöggen ett vackert rosa skimmer. Lingonrik doft med lite citruskryddigt inslag. Till skillnad från Saturnus röda alkoholfria glögg så är den här allt annat än blyg. Generös smak, hög syra och tanninrikt bett som troligen kommer från lingonen. Kryddig finish. Kul att drycken vågar ta ut svängarna smakmässigt och låter sig bita fast i gommen, men det blir möjligen lite mycket av det goda i slutändan. Serveras kyld, vilket mildrar smakintensiteten och låter syran blomma ut. Eller värmd vilket mildrar syrligheten. Här kan man våga snegla mot ostbrickan då glöggen gärna kan rundas av lite med hjälp av fett och salt. För den som vill ha stora smaker.

  13
  35 kr
 5. 5
  Saturnus 1893

  Saturnus 1893

  Alkoholfri glögg
  sverigeSverige
  750 ml
  0.5%

  Spanskt alkoholfritt vin i botten, kryddat med julkryddor, plommon och ingefära. Mild doft, rödfruktig och svagt kryddig. Det känns att det är ett alkoholfritt vin i botten då munkänslan och smakintensiteten blir lite blyg. Dock balanserad smak, finstämd kryddighet och trevliga aromer. Serveras värmd, med klassiska glöggtillbehör och gärna en pepparkaka i handen.

  11
  35 kr